Καθαριότητα δύσβατων παραλιών, βυθών και άσκηση απορρύπανσης στην Πάτμο

Καθαριότητα δύσβατων παραλιών, βυθών και άσκηση απορρύπανσης στην Πάτμο

Καθαριότητα δύσβατων παραλιών, βυθών και άσκηση απορρύπανσης στην Πάτμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 202 ΦΟΡΕΣ

Η νησιωτική Ελλάδα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό το μεγάλο μήκος ακτογραμμών που αποτελεί και το προνόμιο της επιλογής των διακοπών δίπλα στην θάλασσα και τον ήλιο.

Η τουριστική ανάπτυξη δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τις ανάλογες υποδομές στην διαχείριση του νερού, των απορριμμάτων και των ακαθάρτων λυμάτων. Η πράξη έχει δείξει πως στον τελικό απολογισμό τα υλικά που δεν διαχειρίζονται ορθά και σύμφωνα με την νομοθεσία, παραμένουν ως «προίκα» στα νησιά μας για τις επόμενες γενιές.

Στην Πάτμο, εδώ και έξι χρόνια, έχουν αυξηθεί οι δράσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου με εξειδικευμένο χαρακτήρα που αποσκοπούν στην καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε αυτές τις δράσεις συμμετέχει ο Δήμος Πάτμου, ιδιώτες, φορείς, ομάδες και εθελοντές που διαθέτουν χρόνο και εξοπλισμό.


Οι δράσεις στην Πάτμο έχουν ποικίλο χαρακτήρα:

Α) Ο Δήμος Πάτμου εφαρμόζει ανακύκλωση υλικών, 4 ρευμάτων, (χαρτί, πλαστικό γυαλί και μέταλλο) ανταποδοτικού χαρακτήρα σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α.

Β) Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάτμου οργανώνει άσκηση απορρύπανσης εντός του λιμένα της Σκάλας Πάτμου σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Πάτμου. Η συμμετοχή του κόσμου στην άσκηση εφέτος ήταν η μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Γ) Ο Σύλλογος Επιτηδευματιών Πάτμου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» συμμετέχει στην Πανελλήνια δράση «Let’s do it Greece» κάνοντας καθαριότητα παραλιών.

Δ) Το Εργαστήριο Ξυλουργικών Εφαρμογών «L’ atelier patmos» οργανώνει περισυλλογή πλαστικών πωμάτων με σκοπό την βοήθεια ατόμων με ειδικές ανάγκες εντός και εκτός Πάτμου.

Ε) Η «ΟΙΚΟ ΠΑΤΜΟΣ» σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Πάτμου και την ομάδα «PATMOS HABITATS» οργανώνει καθαριότητα βυθού με σεβασμό πάντα στους κανόνες ασφαλείας και της διέλευσης των πλοίων.

Στ) Η «ΟΙΚΟ ΠΑΤΜΟΣ» σε συνεργασία με την «HELMEPA» και τον «Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών» οργανώνει καθαριότητα δύσβατων παραλιών στην ακτογραμμή της Πάτμου με σκοπό την έκθεση των υλικών για εκπαιδευτικούς λόγους.

Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μου όταν έχω λάβει μέρος σε όλες τις δράσεις.

Η Ιερά Νήσος Πάτμος είναι ιδιαίτερος τόπος και αξίζει την προσοχή μας.

Η τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου πρέπει να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ο εθελοντισμός μπορεί να φέρει αποτελέσματα μέσα από το πλαίσιο της αναγνώρισης και του σεβασμού της τοπικής κοινωνίας.

Στην πραγματικότητα εμείς οι νησιώτες πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να μην περιμένουμε εξωγενείς παράγοντες να μας θυμίζουν το τι πρέπει να κάνουμε.

Οι μόνιμοι κάτοικοι πρέπει να δείχνουμε καθημερινά το ενδιαφέρον μας και να λαμβάνουμε μέριμνα για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον εντός και εκτός νερού.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου( Διεύθυνση Βιομηχανίας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων – Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού) το έτος 2017 με έναν απλό έπαινο επιβράβευσε την προσφορά στο περιβάλλον.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ναυτιλιακή Εταιρεία Blue Star Ferries για την υποστήριξη των περιβαλλοντικών δράσεων στο τμήμα της μεταφοράς των υλικών και στους εθελοντές που διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους για τις δράσεις.

Καμίτσης Γεώργιος εκ Πάτμου ορμώμενος.

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)