Θα διδάξουν στην Ρόδο ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες

Θα διδάξουν στην Ρόδο ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες

Θα διδάξουν στην Ρόδο ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 580 ΦΟΡΕΣ

Σε συνεργασία της Περιφέρειας με το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών

Η Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Υποστήριξης της Εκπαίδευσης και Απασχόλησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διοργανώνει στη Ρόδο σεμινάρια που θα πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα και θα καλύψουν την περίοδο Νοεμβρίου 2017 –Απριλίου 2018.

Στα σεμινάρια θα διδάξουν κορυφαίοι έλληνες διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί.

Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στην αίθουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε αυτό θα διδάξει ο πρέσβης Γιώργος Σαββαϊδης, πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρώην επικεφαλής της δ/νσης Τουρκίας και πρώην πρέσβης στην Ουάσιγκτον.
Το δεύτερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Α’ δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2017 με ομιλητή τον πρέσβη κο Βασίλειο Κασκαρέλη.

Ο κος Κασκαρέλης έχει υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ως αναπληρωτής Μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ και ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών. Σήμερα είναι Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Θα ακολουθήσει το τρίτο σεμινάριο στο Β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2018 με εισηγητή τον πρέσβη κο Παύλο Αποστολίδη. Ο κος Αποστολίδης υπηρέτησε σε πολλές θέσεις που συνδέονταν με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Την περίοδο 1999-2004 διετέλεσε Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Από το 2010 μέχρι το 2015 είχε το συντονισμό της διεξαγωγής των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία σχετικά με τη διμερή διαφορά για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Θα ακολουθήσουν τα σεμινάρια Φεβρουαρίου (Β’ δεκαπενθήμερο), Μαρτίου (Β’ Δεκαπενθήμερο) και Απριλίου 2018 (Β’ δεκαπενθήμερο) με εισηγητές τους καθηγητές Θάνο Βερέμη, Θεόδωρο Κουλουμπή και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Όλα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται Παρασκευή στην αίθουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο και απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές, στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, νομικούς, στρατιωτικούς και πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Για τη διοργάνωση των σεμιναρίων μίλησαν χτες σε συνέντευξη τύπου η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος παιδείας και δια βίου μάθησης Χαρούλα Γιασιράνη ο καθηγητής Σωτήρης Ντάλης και ο πρέσβης Γιώργος Σαββαϊδης υπογραμμίζοντας τη σημασία τους στην κατανόηση της κοινής γνώμης για τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στην περιοχή μας και όχι μόνο.
Ειδικότερα η κα Γιασιράνη μιλώντας για τα 6 σεμινάρια που ξεκινούν σήμερα δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Και εγώ και η περιφέρεια θέλουμε να δώσουμε μία μεγάλη διάσταση σε αυτά γιατί θεωρούμε πως λόγω της θέσης των νησιών μας, είναι πρόκληση να πληροφορηθεί η κοινωνία μέσα από αυτά τα όσα διαδραματίζονται στη διπλωματία και στην πολιτική ζωή.
Είναι ευαίσθητα ζητήματα στο οποία θα γίνει προσέγγιση με πολύ σοβαρό τρόπο από εξαίρετους ομιλητές.
Από την πλευρά του ο καθηγητής κ. Ντάλης υπογράμμισε ότι σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά, αυτούς που δείχνουν ένα ενδιαφέρον να μελετούν, να προβληματίζονται και να συζητούν με έναν πιο παραγωγικό τρόπο και αυτές τις γνώσεις που θα αποκτήσουν να τις εμπλουτίσουν μεταφέροντας τες στην ευρύτερη κοινωνία της Ρόδου και αυτό πολλαπλασιαστικά θα είναι το θετικό από αυτή την προσπάθεια.

Μιλώντας για το σημερινό ομιλητή υπογράμμισε ότι ο κ. Σαββαΐδης είναι μία κορυφαία προσωπικότητα του διπλωματικού κόσμου που έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική διπλωματία και την εξωτερική πολιτική αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου. Συμμετείχε στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, ενώ η εμπειρία του είναι τεράστια καθώς όχι μόνο γνωρίζει σε βάθος το κεφάλαιο των θαλασσίων ζωνών, αλλά έχει ηγηθεί της διαπραγματευτικής ελληνικής ομάδας στη συζήτηση με τη γειτονική χώρα.
Επίσης έχει τεράστια εμπειρία στα νατοϊκά ζητήματα, ήταν πρέσβης στην Ουάσινγκτον έχει υπηρετήσει ως διευθυντής στη διεύθυνση Κύπρου-Τουρκίας, και γνωρίζει σε βάθος την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας.

Τέλος ο κ. Σαββαΐδης αναφερόμενος στη διεξαγωγή των σεμιναρίων δήλωσε: «τα σεμινάρια αυτά τα θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για έγκυρη ενημέρωση και πληροφόρηση της ελληνικής κοινής γνώμης πάνω σε καίρια θέματα που αφορούν την πατρίδα μας και την ελληνική εξωτερική πολιτική και ειδικότερα στα εθνικά θέματα.
Ειδικά σε αυτά τα θέματα η εξωτερική μας πολιτική θα πρέπει να υπολογίζει επίσης στην ύπαρξη μία εθνικής κοινής γνώμης η οποία να είναι καλά ενημερωμένη για να κατανοήσει και να υποστηρίξει τις όποιες δύσκολες αποφάσεις λαμβάνει η ελληνική πολιτική ηγεσία.

Συχνά λέγεται ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οικονομικό, αλλά η γνώμη μου είναι ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση θα επιτευχθεί, όταν μπορέσει να γίνει αυτό, όταν αντιμετωπιστούν τα μεγάλα εθνικά ζητήματα τα οποία επί χρόνια ταλανίζουν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Υπάρχει λοιπόν μία παράλληλη πορεία αυτών των ζητημάτων.

Αύριο θα ξεκινήσουμε με ένα θέμα που βρίσκεται στην καρδιά των στοχεύσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεκαετίες τώρα και είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τμήμα αυτών είναι και οι θαλάσσιες ζώνες. δεν είναι όμως μόνο αυτό.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι βεβαρημένες πολλά χρόνια και περιέχουν μία σειρά ζητημάτων τα οποία ζητούν τη διαχείριση και την επίλυση.
Οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν ένα τομέα τα τελευταία χρόνια που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι πάντα ανοιχτός και δίνει εντάσεις και κρίσεις που έχουμε ζήσει».

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου