Φυλάκιση 4 ετών σε 38χρονο  από την Αιθιοπία για τα 110 κιλά khat

Ποινή φυλάκισης 4 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβλήθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε 38χρονο από την Αιθιοπία που κατηγορούνταν στην υπόθεση των 110 κιλών της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ, ενώ αθώος κρίθηκε ο 53χρονος συγκατηγορούμενός του.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου στις αρχές του 2015 και εκδικάστηκε προχθές σε δεύτερο βαθμό, όπου το δικαστήριο έκρινε αθώο τον 53χρονο και ένοχο τον 38χρονο στον οποίο και επέβαλε την παραπάνω ποινή.

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε ο κ. Νικήτας Μπόλκας.
Σημειώνεται πως πρωτόδικα ο 53χρονος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τον όρο της εμφάνισής του μία φορά κάθε δύο μήνες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της επιτήρησής του από επιμελητή κοινωνικής αρωγής, ενώ στον 38χρονο είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου και συνολικά στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης έχουν κατασχεθεί 108.938 γραμ. της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ τα οποία είχαν σταλεί από την Αιθιοπία σε 53 συσκευασίες που περιλαμβάνονταν σε 14 δέματα.

Όλα ξεκίνησαν στις 7 Ιανουαρίου 2015 όταν υπάλληλοι του Τμήματος εκ των υστέρων ελέγχων Παραποιημένων και Δίωξης εντόπισαν και κατάσχεσαν στον χώρο των ΕΛ.ΤΑ. στο τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνολικά 22 δέματα με διαφορετικούς αποστολείς και τρεις παραλήπτες.
Τα δέματα περιείχαν αποξηραμένα φύλλα της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ. Από τα 22 αυτά δέματα, τα 6  που περιείχαν 24 συσκευασίες με 46.650 γραμμάρια της ναρκωτικής ουσίας, προορίζονταν για τη Ρόδο.

Τα δέματα αυτά ήρθαν πράγματι στο νησί μας στις 20 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, το οποίο και ανέλαβε πλέον τον χειρισμό της όλης υπόθεσης.
Την επόμενη μέρα (στις 21 Ιανουαρίου 2015) έγινε η πρώτη προσπάθεια να πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη παράδοση των έξι δεμάτων στον άνθρωπο που αναγράφονταν ως παραλήπτης, δηλαδή στον 53χρονο.

Όμως ο τελευταίος δεν εμφανίστηκε για να παραλάβει τα πακέτα και έτσι οι αστυνομικοί τον εντόπισαν τελικά έξω από το σπίτι του.
Σε έλεγχο που διενεργήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του 53χρονου διάφορα έγγραφα αποστολής χρημάτων μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, με παραλήπτη και αποστολέα (σε διαφορετικές περιπτώσεις) τον συλληφθέντα κάτοικο Ρόδου.

Όμως τα έξι δέματα δεν ήταν τα μοναδικά που είχαν έρθει στο νησί μας για τον 53χρονο. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την διερεύνηση της υπόθεσης από την αστυνομία, τον Νοέμβριο του 2014 ο 53χρονος έπρεπε να είχε παραλάβει και άλλα δύο δέματα προερχόμενα από την Αιθιοπία όμως ουδέποτε εμφανίστηκε και τα δέματα επεστράφησαν στα ΕΛ.ΤΑ Ρόδου ως αζήτητα.
Σε έλεγχο που ακολούθησε στις αποθήκες του ταχυδρομείου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν άλλα έξι δέματα με αποστολέα αλλοδαπό (όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μόνο που τα στοιχεία ήταν διαφορετικά), και παραλήπτη πάντα τον 53χρονο κάτοικο Ρόδου.

Συνολικά τα 8 δέματα αυτά περιείχαν 29 συσκευασίες της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ βάρους 62.288 γραμ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το προηγούμενο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου 2014, ο 53χρονος έστειλε στις Η.Π.Α. δύο δέματα βάρους  18.060 γραμ. και 17.870 γραμ. αντίστοιχα με την ίδια ουσία. Και τα δύο δέματα έφεραν ως αποστολέα το όνομα του 38χρονου.
Μάλιστα τα αποδεικτικά της αποστολής οι αστυνομικοί τα βρήκαν στην έρευνα που έκαναν στο σπίτι του 53χρονου.

Σε ότι αφορά τα χρήματα που διακινήθηκαν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, σύμφωνα με την δικογραφία ο 53χρονος φέρεται να παρέλαβε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 το χρηματικό ποσό των 807,64 ευρώ και των 660,03 ευρώ από τις Η.Π.Α. και με αποστολέα διαφορετικό αλλοδαπό σε κάθε περίπτωση.
Την ίδια δε ημέρα ο 53χρονος φέρεται να έστειλε μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών στον 38χρονο συγκατηγορούμενο του, το ποσό των 841,08 ευρώ.
Επίσης στις 3 Ιουλίου 2014 ο 53χρονος κατηγορούνταν ότι έστειλε μέσω της ίδιας εταιρείας ταχυμεταφορών το χρηματικό ποσό των 323,50 ευρώ στον 38χρονο.
Πάντως και οι δύο εμπλεκόμενοι αρνούνταν από την αρχή τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.