Φυσικές καταστροφές και περιβάλλον

Φυσικές καταστροφές και περιβάλλον

Φυσικές καταστροφές και περιβάλλον

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 183 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Αργυρός Αργυρός του Νικολάου

Το κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε την Δυτική Αττική, Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο είναι οι πληγήσες περιοχές. Κάνοντας αρχική ανάλυση περιβάλλον είναι οτιδήποτε περιβάλλει και καθορίζει την ανάπτυξη ή τη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας. κατά δε τον Ηράκλειτο η φύση αγαπά να κρύβει τον εαυτό της από τους ανθρώπους.

Με αυτά τα λόγια θα ήθελα αρχικά να καταγράψω την όλη τραγική κατάσταση που εξελίχθηκε στη Δυτική Αττική και στις πειροχές Μάνδρα πρωτίστως, Μαγούλα και Νέα Πέραμο, όταν μια περαστική καταιγίδα άφησε την σφραγίδα της στο πέρασμα πρωινές ώρες της Τετάρτη 15-11-2017 σφραγίζοντας τον θλιβερό απολογισμό των 20 νεκρών 2 αγνοούμενων και μεγάλου αριθμού τραυματιών. Θα έλεγα δε ότι αγορά τη σχέση ανθρώπου και φύσεως κατά τον Καρλ Μαρξ ο άνθρωπος ζει από τη φύση πράγμα που σημαίνει η φύση είναι το σώμα του και βασική προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να συντηρεί συνεχείς σχέσεις μαζί της για να μην πεθάνει.

Ξεκινώντας τον πρόλογό μου θα κάνω εμβάθυνση της όλης κατάστασης εξιχνιάζοντας κάποια λάθη (πιθανόν) του τραγικού απολογισμού. Αναρχη δόμηση. Καταλήψεις ρεμάτων, μπαζώματα κ.λπ. εμποδίζοντας την ελεύθερη διακίνηση των ομβρύων υδάτων όπου δε καμένη περιοχή όπως το βουνό “Πατέρας” χρήζει άμεσης αναδάσωσης και φυσικά μελέτες και έργα αντιπλημμυρικά ώστε να υπάρχει ελεύθερη ροή (διακίνησης) του βρόχινου νερού.

Είναι πασιφανές πλέον όταν η φύση εκδικείται θα σε εκδικηθεί όταν τα δάση τα καμμένα δεν αναπληρούνται, τα αυθαίρετα αναδύονται, οι καταληψίες ολοένα και αυξάνονται, τα ρέματα οικοπεδοποιούντια η κατάσταση εξελίσσεται στο νοητό αποτέλεσμα το οποίο βιώσαμε ως άναρχη δόμηση. Παρακολουθώντας την όλη εξέλιξη του δραματικού θεάματος ας μου επιτραπεί η έκφραση η ροή των υδάτων ήτανε οφιοειδής δείγμα της άναρχης δόμησης χωρίς καμία χάραξη πορείας των ομβρύων υδάτων αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο χώρος αυτός δεν προοριζόταν για κατοικίσιμος αλλά αντιθέτως για κατασκευή ενός εξαίρετου φράγματος!

Αποτέλεσμα. Οταν ο άνθρωπος δεν θα έχει πλέον χώρο για τη φύση ίσως και η φύση να μην έχει χώρο γι’ αυτόν. Αναζητούμε τη φύση την κατακρίνουμε όταν εμείς την ίδια στιγμή την εξοβελίζουμε. Εχουμε βεβαίως αντιληφθεί ότι η φύση με την σιωπή της είναι πιο δυνατή από την ανθρώπινη βούληση, φυσικά θα έλεγα απρόβλεπτη στα βίαια ξεσπάσματα της και με ήρεμη δύναμη στην εξέλιξή της.

Ευρίσκεται παντού και πάντα επιζητούμε την αρμονικότητά της και τη θέλουμε. Κατανοώντας την ενεργητικότητά της και σεβόμενοι τους νόμους της μας υποδεικνύει ότι είναι η μοναδική μας ευκαιρία όχι μόνο να επιβιώσουμε αλλά και να μας παρέχει ασφάλεια και ποιότητα ζωής.

Τα λάθη εναντίον της φύσης πληρώνονται έκδηλα και εάν η απερισκεψία μας τα δημιουργεί η ίδια θα σου το υποδείξει όταν ο Γερμανός φιλόσοφος (Χανς Γιόνας) που θεωρείται ο εμπνευστής ότι η φύση θέλει (προφύλαξη) αφού πρώτα έδωσε έμφαση στους κινδύνους που προέρχονται (βασική αιτία) από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η ίδια είναι αυτή που εκφράζει όλες μας τις αδυναμίες.

Η έκφραση φυσική καταστροφή προϋποθέτει για τον άνθρωπο ένα είδος υποταγής στη μοίρα του τον μετατρέπει σε θύμα χωρίς ευθύνη για τις πράξεις του. Πρέπει να κατανοήσουμε μια καταστροφή που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως φυσική, είναι συνήθως αποτέλεσμα συλλογικής ανευθυνότητας, η οποία καλύπτεται πίσω από τον όρο φυσική καταστροφή, η ισχυροποίηση της συλλογικής προνοητικότητας είνια αυτή που θα μας απαλλάξει από τον φόβο.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι η συνεχής απαρίθμηση των δραματικών γεγονότων που συντελούνται ανά τον κόσμο και όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο σε πολλά από αυτά μπορεί να προληφθούν όταν τα φάση τα οποία συγκρατούν το νερό καιόμενα παραμένουν βεληνιακά τοπία όπως αρχικά ανέφερα, όταν η άναρχη δόμηση συνεχίζεται νομιμοποιώντας τα αυθαίρετα χωρίς γνώση ή επίβλεψη, εάν αυτό αποτελεί εμπόδιο στην ροή των υδάτων χωρίς αδιέξοδο.

Η φραγή ήτανε η απαρχή της ανύψωσης των ομβρύων υδάτων στα 4 και πλέον μέτρα. Η πολιτεία φέρει άμεσα την όλη ευθύνη σε αυτά τα δραματικά γεγονότα που στοίχησαν απώλειες ανθρώπων και ειδικότερα σε περιοχές που επαναλαμβάνονται χωρίς άμεση επίλυση όταν κεντρικές αρτηρίες (δρόμοι) εκτελούνται χωρίς τις ανάλογες εξόδους των ομβρύων υδάτων. Θα έλεγα δε ότι καλό είναι να ανοίξουν τα συρτάρια και να δοθεί άμεση λύση στις επαναλαμβανόμενες πληγήσες περιοχές πριν θρηνήσουμε περισσότερα θύματα. Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα δώσει μόνιμη λύση του προβλήματος προς αποφυγή για νέες τραγωδίες.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους