Το Χαμάμ της Ρόδου αναζητά επενδυτή

Το Χαμάμ της Ρόδου  αναζητά επενδυτή

Το Χαμάμ της Ρόδου αναζητά επενδυτή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 838 ΦΟΡΕΣ

Ο Δήμος ξεκίνησε διαδικασία αξιοποίησης

Μέσα στις επόμενες ημέρες βγαίνει «στον αέρα» η διακήρυξη για την αξιοποίηση των δημοτικών λουτρών («παραδοσιακό Χαμάμ») στη Μεσαιωνική Πόλη και η δημοπρασία αναμένεται να διεξαχθεί γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Ρόδου, εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης για τη δημοπρασία των δημοτικών λουτρών, το γνωστό «Χαμάμ» στη Μεσαιωνική Πόλη μέσα σε κλίμα ομοφωνίας. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο για το Τμήμα Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου, τον κ. Δήμο Μουτάφη, πρόκειται για έναν διαγωνισμό ο οποίος θα διεξαχθεί στα γνωστά πρότυπα με τα οποία κάνει τους διαγωνισμούς του ο Δήμος, δηλαδή με δημοπρασία στην οποία θα καθοριστεί το μίσθωμα με ανοιχτό τρόπο και επιπλέον θα υπάρχει συμμετοχή του Δήμου στα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης που θα αναλάβει τη λειτουργία του Χαμάμ, έτσι ώστε να μπορέσει και ο Δήμος να είναι συμμέτοχος στην αξιοποίηση ενός τόσο σοβαρού περιουσιακού του στοιχείου.

Στη Δημοτική Αρχή πιστεύουν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και ότι θα γίνει μία όμορφη αξιοποίηση των λουτρών, η οποία θα αναβαθμίσει πολύ και τον περιβάλλοντα χώρο και, στην ουσία, θα δώσει μία νέα ώθηση στην αξιοποίηση της Μεσαιωνικής Πόλης με εναλλακτικούς τρόπους επιχειρηματικότητας, στηριζόμενους όμως πάνω στην παράδοση.
Και είπε, στη συνέχεια, ο κ. Μουτάφης: «Το λέμε αυτό γιατί είναι αρκετά σημαντικό το γεγονός ότι πρόκειται για ένα διαγωνισμό που κάνει μίξη τόσο του παραδοσιακού τρόπου εκμετάλλευσης των λουτρών όσο και των σύγχρονων μεθόδων της εν λόγω επιχειρηματικότητας.

Γιατί ο διαγωνισμός συνοδεύεται από τεχνικούς όρους, οι οποίοι έχουν καταρτιστεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, σύμφωνα με τους οποίους, θα πρέπει ο ανάδοχος να λειτουργήσει το ακίνητο κάνοντας χρήση των σύγχρονων μεθόδων, σεβόμενος όμως τον παραδοσιακό, τον κλασικό, χαρακτήρα του ακινήτου». Είπε, ακόμη, ότι, με σκοπό να προστατεύσουν τον επίδοξο μισθωτή του Δήμου, έχουν θέσει ως προϋπόθεση, για πρώτη φορά στις προκηρύξεις του Δήμου, ότι το συμβατικό μίσθωμα θα καταβάλλεται μόνο εφόσον εγκριθούν οι όροι χρήσης από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, κι αυτό για να μην καταστήσουν τον ανάδοχο του Δήμου όμηρο των γραφειοκρατικών διαδικασιών που είναι βέβαιοι ότι θα προκύψουν.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σε μία διαδικασία στην οποία θα εμπλακούν φορείς όπως η πολεοδομία, η αρχαιολογία, και θα πρέπει να παντρέψουν το σύγχρονο με το παραδοσιακό, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν γραφειοκρατικές εμπλοκές. Μ’ αυτό τον τρόπο, δηλαδή, λένε ότι ο ανάδοχος δεν θα έχει την υποχρέωση να πληρώσει κάτι στο Δήμο, εάν δεν εξασφαλίσει τη δυνατότητα λειτουργίας, κάτι το οποίο, βέβαια, θα ισχύσει για ένα χρόνο μόνο. Δηλαδή, σε ένα χρόνο, όποιος πάρει το ακίνητο, οφείλει να διευθετήσει κάθε δυνατό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει.

Η προκήρυξη
Η προκήρυξη θα βγει στον αέρα τις επόμενες ημέρες, για ένα δεκαήμερο πρέπει να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο, και τέλη Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 20 του επόμενου μήνα, θα διενεργηθεί η δημοπρασία όπως έχει γίνει και με τα άλλα ακίνητα του Δήμου, αφού θέλουν να καθιερώσουν ένανσυγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε όσοι θέλουν να μπουν στη διαδικασία να επενδύσουν σε ακίνητα του Δήμου, να ξέρουν από την αρχή τι να περιμένουν.

Ακόμη, αυτονόητο είναι, σύμφωνα με τον κ. Μουτάφη, ότι θα υπάρχει μία πολύ υψηλή εγγυητική επιστολή, γύρω στα 300 χιλιάδες ευρώ, για τις τεχνικές εργασίες που πρόκειται να γίνουν μέσα στο ακίνητο, προκειμενου να διασφαλίσουν πρώτον τη σοβαρότητα της συμμετοχής του οποιουδήποτε επίδοξου αναδόχου και αφετέρου γιατί μιλάμε για ένα ακίνητο με ιστορική σημασία, στο οποίο η οποιαδήποτε ζημία είναι κατανοητό ότι είναι ζημία όχι μόνο του ακινήτου αλλά του πολιτισμού μας ως ροδίων, όπως είπε.

Το ακίνητο παραχωρείται για δώδεκα χρόνια, το ελάχιστο μίσθωμα ορίστηκε στα 3000 ευρώ συν επιπλέον 1% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, τα οποία θα οριστούν τουλάχιστον στο ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ. Δηλαδή, και μηδέν έσοδα να κάνει ο ανάδοχος, θα θεωρηθεί ότι έχει κάνει 300 χιλιάδες ευρώ ακαθάριστα έσοδα, από τα οποία θα πρέπει να καταβάλει στο Δήμο το 1%.
Ο κ. Μουτάφης, ξεκαθάρισε, τέλος, ότι με τη διακήρυξη θα διασφαλιστεί ο χαρακτήρας του κτιρίου όπως και η χρήση του να

εξακολουθήσει να είναι Χαμάμ αφού αυτό προβλέπεται από το σχετικό άρθρο της για τον τρόπο χρήσης του μισθίου, ότι δηλαδή θα λειτουργήσει αποκλειστικά ως Χαμάμ, και επιπλέον συνοδεύεται από τεχνικές προδιαγραφές που έχουν συνταχθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν εργασίες οι οποίες είναι απαραίτητες να γίνουν.

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη