Μια σημαντική εκπομπή για τα Δωδεκάνησα στο κανάλι της Βουλής

Της Μαίρης Παπανδρέου

Η λαϊκή σοφία διατείνεται ότι «αμαρτία εξομολογούμενη, ουκ εστί αμαρτία». Πιστεύοντάς το λοιπόν κι εγώ επειδή προφανώς με συμφέρει, εξομολογούμαι ότι δεν προτιμώ τα κρατικά κανάλια, μια  και γίνεται τόσο εμφανής η μονόπλευρη οπτική τους γωνία και μεροληψία.

Όμως, την Πέμπτη 30.11.2017, στις 9 το πρωί, κάνοντας «ζάπινγκ», είδα τη γνώριμη προσωπικότητα του έγκριτου Ρόδιου Δικηγόρου Γιάννη Χαρίτου και βέβαια με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησα την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξή του.

Συναρπαστική ιστορική αφήγηση, εμπλουτισμένη με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και κινηματογραφικές ταινίες, που σε πήγαιναν πίσω στις αρχές του περασμένου αιώνα, καθήλωναν τον τηλεθεατή, όπως και η χαρισματική ζωντανή αφήγηση του κου Ιωάννη Χαρίτου, στα ιστορικά γεγονότα, που πάντα συγκινούν και ενημερώνουν με λεπτομέρειες και προσωπικές εμπειρίες. 

Σήμερα ιδιαίτερα, που «συγχέομε» τις έννοιες «ανέλιξη» και «εξέλιξη», «φιλοπατρία» και «εθνικισμό», χρειάζεται ν’ ακούγονται φωνές και μάλιστα βροντώδεις, όπως του δικηγόρου Ι. Χαρίτου, που υπογραμμίζουν την ζωτικής σημασίας ανάγκη ενότητας του έθνους και των Ελλήνων, την εκτίμηση των Αγώνων που οδήγησαν στην πολυπόθητη «Ενσωμάτωση», την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των «αξιών της ζωής» και τη σημαντικότητα της «γνώσης της Ιστορίας μας», την κατανόηση των θυσιών και των αγώνων των Δωδεκανησίων και των Ροδιτών ιδιαίτερα, τη συμμετοχή στην αντίσταση εναντίον κάθε μορφής και εθνικότητας κατακτητών.

Μίλησε επίσης για λιγότερο γνωστές ηρωικές πράξεις αντίστασης, ακόμα και από μαθητές σχολείων, ανέφερε μικρούς και μεγάλους ήρωες, έδωσε με ιστορικές αλήθειες και αναφορές την έννοια της «Αρετής» των Δωδεκανησίων όπως τη διατύπωσε ο Αντισθένης: «Η αρετή ανήκει στα έργα και δεν χρειάζεται πολλά λόγια, ούτε μαθήματα»(=Την Αρετήν των έργων είναι, μήτε λόγων πλείστων δεομένων, μήτε μαθημάτων). Τρεις γενιές έγκριτων δικηγόρων: Γαβριήλ Χαρίτος, Ιωάννης Χαρίτος και Παναγιώτης Χαρίτος(Καθηγητής Παν. Και Ακαδημαϊκός) και τρίτη γενιά Γαβριήλ Χαρίτος με πολλά Διδακτορικά και Υφηγεσίες, όπως  και μοναδικές στη χώρα μας εξειδικεύσεις.