Εκδόθηκε η απόφαση για  το μελεκούνι της Ρόδου

Στα προστατευόμενα είδη της Ευρώπης ανήκει από χθες το μελεκούνι της Ρόδου. 

Η προσπάθεια που ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες, είχε χθες θετικό αποτέλεσμα αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της ενέκρινε την αίτηση καταχώρησης του μελεκουνιού της Ρόδου και της “Lenticchia di Altamura” (είδος φακής της Νότιας Ιταλίας) στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).
 

Το μελεκούνι της Ρόδου θα προστεθεί στον κατάλογο με τα 1415 προστατευόμενα προϊόντα. 
 

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, το μελεκούνι διαφοροποιείται από τα άλλα παρεμφερή προϊόντα λόγω της αποκλειστικής χρήσης μελιού και όχι γλυκα­ντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε ομοειδή προϊόντα.
Αποτελεί το κατ’ εξοχήν κέρασμα του Ροδίτικου γάμου από πολύ παλιά έως σήμερα και παράγεται με παραδοσιακό τρόπο σε τοπικά εργαστήρια ή σπίτια. Η ονομασία «Μελεκούνι» προέρχεται από τη ροδίτικη διάλεκτο, δεδομένου ότι ο όρος «κουννί» (από την αρχαία λέξη «κόκκος» — «κουννί») χρησιμοποιείται στην περιοχή για να αποδώσει τον σπόρο (στη συγκεκριμένη περίπτωση σουσαμιού), το ελάχιστο σπυρί του καρπού του φυτού «σήσαμον» και τη λέξη «μέλι». Για λόγους απλοποίησης, καθιερώθηκε το «Μελε­ κούνι», αντί του «Μελεκούννι».

 

Δύο σημαντικοί λαογράφοι της Ρόδου, ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης και ο Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου το ανα­φέρουν στα συγγράμματά τους. Στο Λεξιλόγιον της δημώδους ροδιακής διαλέκτου αναφέρεται χαρακτηριστικά ως «Γλύκι­σμα μελίπηκτον μετά σησάμου πεφρυγμένης, είναι το επίσημον γλύκισμα των χωρικών εις τους γάμους και τας εορτάς αποστελλόμενον και ως αγγελτήριον των γάμων εις τους απουσιάζοντας φίλους και συγγενείς, καθάπερ εν ταις πόλεσι τα σακχαρόπηκτα κουφέτα» (Κωνσταντινίδης, 2002).
 

Στο βιβλίο Παραδοσιακή μελισσοκομία Αιγαίου (Χονδρός, 2016), το οποίο εκδόθηκε από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρόδου «Η Κυψέλη», αναφέρεται ότι η Ρόδος έχει αναδείξει αρκετά γλυκά που έχουν ως βάση τους το μέλι, μεταξύ των οποίων και το μελεκούνι. Τα γλυκά αυτά έχουν τη ρίζα τους στους αρχαίους ελληνικούς χρόνους και είναι γνωστά από τα ομηρικά χρόνια. Ο Ηρόδοτος (484-426 π.Χ.) αναφέρει ένα είδος παρόμοιο με το μελεκούνι.
 

Όπως ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου για λογαριασμό των ντόπιων παραγωγών μας ανέλαβε την πιστοποίηση για ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα ώστε να δώσει προστιθέμενη αξία και στους παραγωγούς και στα νησιά μας.
Σημειώνεται ότι το αίτημα είχε υποβληθεί στις 29 Αυγούστου για λογαριασμό ομάδας τοπικών επιχειρήσεων της Ρόδου, από την εταιρία «Εξέλιξις» η οποία ετοίμασε και το σχετικό φάκελο.  
«Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός υπέγραψε την απόφαση και έχει καταχωρηθεί στην ελληνική επικράτεια το μελεκούνι της Ρόδου ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Πριν δύο μέρες ο φάκελος στάλθηκε στην ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου και στα όρια της ευρωπαϊκής ένωσης να κατοχυρωθεί αυτός ο τίτλος.

 

Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι γιατί μία προσπάθεια που ξεκινήσαμε μπαίνει στο σωστό δρόμο. Η περιφέρεια σε συνεργασία με τους παραγωγούς μας, με τους φορείς, τα επιμελητήρια και με τους παραγωγούς του σουσαμιού και του μελιού κάνουν μία εξαιρετική δουλειά η οποία αρχίζει να αναγνωρίζεται.
Θα συνεχίσουμε και με άλλα προϊόντα όσο γίνεται περισσότερα, με σκοπό να συνδεθεί ο τουρισμός με τη γαστρονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαννετίδης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.
Εκ μέρους του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στην ίδια συνέντευξη, ο γραμματέας Νίκος Παπασταματίου δήλωσε ότι είναι το πρώτο προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, που αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό στολίδι μας όσον αφορά τον τομέα των γλυκών εδεσμάτων.

 

Σύμφωνα με τον κ. Παπασταματίου «το επιμελητήριο Δωδεκανήσου είχε δει νωρίς αυτή την ανάγκη για τον τόπο, και στηρίξαμε την προσπάθεια καθώς όταν το προϊόν ξέφυγε από τα τοπικά όρια υπήρχε ο κίνδυνος να παραχθεί παρόμοιο ή υποκατάστατο του προϊόντος σε άλλη περιοχή και να πάρει το όνομα αυτό».
 

Ακολούθως ο Νίκος Μελισσουργός επικεφαλής της ομάδας παραγωγών που ανέθεσε την κατάθεση του αιτήματος δήλωσε τα εξής: «πήραμε την απόφαση να κινηθούμε οργανωμένα για να πάρουμε μία πιστοποίηση και μία κατοχύρωση.
 

Έτσι εξασφαλίζεται η ποιότητά του και το να μην μπορεί κανένας να δημιουργήσει αυτό το προϊόν από άλλες περιοχές ή από το εξωτερικό και να το παρουσιάζει με το όνομα «μελεκούνι».
Κάποιοι φτιάχνουν τέτοια προϊόντα αλλά εμείς το είχαμε και είχε ξεχαστεί. Είναι ένα προϊόν θησαυρός γιατί περιέχει ότι πιο υγιεινό και φέρει μία ιστορία και παράδοση τόσων ετών όσο κανένα άλλο. Από την έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι πρέπει να έχουν περάσει και 2000 χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε αυτό το προϊόν.
Στο νησί μας υπήρχαν δύο προϊόντα που αφθονούσαν το μέλι και το σουσάμι. Και τα δύο εξαιρετικά προϊόντα, της φύσης. Οι άνθρωποι τότε χρειάζονταν να μετακινηθούν και να πάνε μακριά ακόμα και στην Ασία για να εργαστούν και έπρεπε να πάρουν μαζί τους πράγματα που θα τους έδιναν δύναμη και ενέργεια στον οργανισμό και να μπορούν να διατηρούνται και φυσικά να υπάρχουν οι πρώτες ύλες.

 

Το έφτιαχναν μόνοι τους με τα υλικά που είχαν στα σπίτια τους, και το έπαιρναν μαζί τους ακόμα και οι άνθρωποι που πήγαιναν για εκστρατεία. Συνδέθηκε με τους γάμους και τις χαρές και ήταν ένα δώρο χαράς, ένα κέρασμα…
Το έφτιαχναν στα σπίτια στα χωριά αλλά μετά σταμάτησε η παράδοση. Έτσι κάποιοι από εμάς είδαμε την ανάγκη αυτό να το επαναφέρουμε και πιο οργανωμένα». 
Τέλος ο Ιάκωβος Γρύλλης εκπρόσωπος της εταιρίας «εξέλιξις» που ανέλαβε τη σύνταξη του φακέλου και του αιτήματος που έπρεπε να υποβληθεί στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό που έγινε» είπε και εξήγησε ότι προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη είναι η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο:
- Κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο περιοχή ή χώρα
- Ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί στη γεωγραφική του προέλευση
- Ένα τουλάχιστον από τα στάδια παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο η διαδικασία πιστοποίησης είναι εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη και απαιτεί μία πολύ καλή τεκμηρίωση. «Εμείς το ολοκληρώσαμε σε ένα χρόνο δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ. 
Το μελεκούνι έχει ενταχθεί στην κατηγορία προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα προϊόν στην κατηγορία της αρτοποιίας δηλαδή τα παξιμάδια Κρήτης. 
Είναι το πρώτο προϊόν πανελλαδικά ζαχαροπλαστικής που έχει το χαρακτηρισμό ΠΓΕ, ενώ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σιρόπια ή ζάχαρη αλλά μόνο μέλι» τόνισε ο κ. Γρύλλης.