Συντελεστές ΦΠΑ: Απίστευτη κοροϊδία σε βάρος των νησιωτών!

Συνεχίζει την κοροϊδία εναντίον των νησιωτών η κυβέρνηση! Αργά χθες το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά και ότι αυτοί θα παραμείνουν για... 6 μήνες μόνο σε πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο)!

Αυτό σημαίνει ότι από 1ης Ιανουαρίου το κόστος ζωής σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου θα ανέβει υπέρμετρα με σοβαρότατες συνέπειες στις τοπικές οικονομίες. Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα και το ενδιαφέρον για τους κατοίκους των μικρών νησιών, οι κυβερνώντες αποδεικνύονται ψυχροί εκτελεστές, επιβεβαιώνοντας την άποψη που προ ημερών είχε εκφράσει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ότι οι νησιώτες τελούν υπό διωγμό.

Η εξέλιξη αυτή αν και αναμενόμενη, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα νησιά με απροσδιόριστες συνέπειες (είχε ως γνωστόν προηγηθεί το χτύπημα με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε Ρόδο και Κάρπαθο).
Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προασπίσει το μοναδικό μέτρο νησιωτικότητας που υπήρχε, ενώ κατά τ’ άλλα ανακοινώνει ότι θα παρθούν ειδικά μέτρα.
Έτσι οι μειωμένοι συντελεστές για 6 μήνες θα ισχύσουν ακόμα σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα, μόνο στα νησιά Λέρο και Κω, και... τίποτα άλλο!

Αποδεικνύεται στην πράξη, παρά τα μεγάλα λόγια, ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να πολεμά με κάθε τρόπο τους νησιώτες σε όλα τα επίπεδα, με απανωτά χτυπήματα.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά τού Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
«H κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά συμφώνησε με τους θεσμούς την παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι την 30/6/2018» τονίζει το ΥΠΟΙΚ.
Στα υπόλοιπα νησιά, στα οποία καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ την 31/12/2017 -που όπως σημειώνει το υπουργείο είχαν διατηρηθεί χαμηλά, για έναν ακόμη χρόνο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, καθώς έπρεπε οι ειδικοί συντελεστές να είχαν καταργηθεί από το τέλος του 2016- θα δοθεί, στο τέλος αυτού του χρόνου (2017), έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου» στη Νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ' αυτό της χερσαίας» υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει, το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντας πραγματικό αντιστάθμισμα στο κόστος που επιφέρει η Νησιωτικότητα.

Η παραπάνω δράση θα αποτελέσει συνέχεια του πλέγματος των νησιωτικών πολιτικών που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κύριοι Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιάννης Βρούτσης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Μάνος Κόνσολας, Νότης Μηταράκης και Χρήστος Μπουκώρος, επανακατέθεσαν τροπολογία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου. Για το θέμα αυτό, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί πλέον να υπεκφεύγει.
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. ήταν δική της επιλογή και επιβεβαιώνεται, για μία ακόμη φορά, ότι  δεν διστάζει να υπερφορολογεί ακόμη και τα νησιά, υπονομεύοντας κάθε αναπτυξιακή προοπτική. 
Τους καλούμε να κάνουν αποδεκτή  την τροπολογία που καταθέσαμε εκ νέου για την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά και να τη θέσουν σε ψηφοφορία. 
Τα ψέματα τελείωσαν και σύντομα θα καταδειχθεί αν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενδιαφέρονται - έστω και στο ελάχιστο - για τους νησιώτες».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία γνωστοποιούνται μέτρα που συνοδεύουν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κανένα μέτρο και καμία ρύθμιση δεν μπορεί να αντισταθμίσει και να εξισορροπήσει τις βαριά αρνητικές συνέπειες που έχει για την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Οι επιλογές προσωρινότητας και μάλιστα 6μηνης, καθώς και η υπόσχεση αντισταθμιστικών επιδομάτων όχι μόνο δεν λύνει το ζήτημα, αλλά αντίθετα το επιβαρύνει.
Η κυβέρνηση δεν κατανόησε την ένταση της φωνής μας που επίμονα ζητούσαμε να μην προχωρήσει στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα ακόμα και την ύστατη στιγμή.
Ως προς το μεταφορικό ισοδύναμο, θα περιμένουμε να δούμε πώς αυτό θα υλοποιηθεί στην πράξη και πάντα σύμφωνα με το πάγιο αίτημα όλων των νησιωτών».