ΠΟΞ: Τραγέλαφος με τον φόρο διαμονής, δεν εκδόθηκε  ακόμη η απόφαση!

Βαρύτατους χαρακτηρισμούς και επισημάνσεις ακόμη και για ελαφρότητα των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, περιέχει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην οποία υπογραμμίζονται τα … αυτονόητα, καθώς 2 μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει ο φόρος διαμονής, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική εφαρμοστική απόφαση.


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση «… Να υποθέσουμε ότι, ίσως και λόγω του Πνεύματος των εορτών, πιστεύουν ότι η έναρξη εφαρμογής του νέου αυτού φόρου, η οποία απαιτεί σύνθετες λογιστικές και τεχνικές προσαρμογές, θα ρυθμιστεί με κάποιο «μαγικό» τρόπο; Ή μήπως ότι η ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης του τεράστιου αριθμού τουριστικών επιχειρήσεων και πελατών, μπορεί να καλυφθεί, αντίστοιχα «μαγικά», σε διάστημα λίγων 24ώρων»;

Στην ανακοίνωση με αφορμή την επικείμενη επιβολή του Φόρου Διαμονής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, επισημαίνει τα εξής:

«Απομένουν λιγότερο από τέσσερις μέρες για την έναρξη του Νέου Έτους και ταυτόχρονα, βάσει του σχετικού νομικού πλαισίου, για την έναρξη εφαρμογής του νέου Φόρου Διαμονής, ο οποίος, ως γνωστόν, θα επιβάλλεται σε κάθε διανυκτέρευση που θα πραγματοποιείται στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας.

Μέχρι και σήμερα, ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι – οι Ξενοδόχοι, οι συνεργάτες μας εντός και εκτός Ελλάδας αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι πελάτες μας, Έλληνες και ξένοι – βρισκόμαστε σε βαθύ σκοτάδι και σε σύγχυση, αναμένοντας, πότε επιτέλους θα δεήσουν οι αρμόδιοι να εκδώσουν την απαραίτητη εφαρμοστική Απόφαση, στην οποία θα καταγράφονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι λοιπές διευκρινιστικές κατευθύνσεις και πληροφορίες.

Να υποθέσουμε ότι, ίσως και λόγω του Πνεύματος των εορτών, πιστεύουν ότι η έναρξη εφαρμογής του νέου αυτού φόρου, η οποία απαιτεί σύνθετες λογιστικές και τεχνικές προσαρμογές, θα ρυθμιστεί με κάποιο «μαγικό» τρόπο; Ή μήπως ότι η ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης του τεράστιου αριθμού τουριστικών επιχειρήσεων και πελατών, μπορεί να καλυφθεί, αντίστοιχα «μαγικά», σε διάστημα λίγων 24ώρων;

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, έχει, ευθύς εξ αρχής, εδώ και μήνες, προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες αυτού του μέτρου στον ελληνικό τουρισμό, στην ήδη βεβαρημένη ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος και φυσικά, κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία.

Δυστυχώς, πέραν αυτού, διαπιστώνουμε ότι και όλη η διαχείριση των σχετικών διαδικασιών, δείχνει να χαρακτηρίζεται από μία ελαφρότητα πλήρως αναντίστοιχη της βαρύτητάς του για το μέλλον των χιλιάδων ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων».

Δεν θα επηρεάσει λένε οι Ρώσοι
Η επιβολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Ελλάδας, που θα επιβληθεί από 1ης Ιανουαρίου του 2018 σύμφωνα με τον νέο νόμο, δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές ροές, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας Γιούρι Μπαρζίκιν.

«Ούτως ή άλλως οι τουριστικές υποδομές (σ.σ.στην Ελλάδα) είναι ανεπτυγμένες, μάλιστα ακόμη και το άνοιγμα της αγοράς της Τουρκίας έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να κλείσει θετικά τη χρονιά αυτή.

Η επιβολή αυτή (σ.σ. του τέλους διαμονής) δεν θα έχει καθοριστική επιρροή, αλλά νομίζω ότι ο κόσμος θα επιδιώκει να αναζητεί εκείνα τα καταλύματα που δεν θα υπάρχει επιβολή του τέλους», επεσήμανε ο Μπαρζίκιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, σε ποιο βαθμό θα μειωθεί η τουριστική ζήτηση, επειδή τη ζήτηση την επηρεάζει ένα σύνολο παραγόντων. Θα εξαρτηθεί από το αν θα ανοίξει ή όχι η αγορά της Αιγύπτου, από το πώς θα δουλέψουν οι αγορές στην Ιταλία και την Ισπανία.

Παράλληλα, η διευθύντρια του τουριστικού γραφείου Pegas Touristik Άννα Παντγκόρναγια, θεωρεί ότι η επιβολή του τέλους διαμονής δεν θα επηρεάσει καθόλου την ζήτηση.

«Η επιβάρυνση από την επιβολή δεν θα είναι απαγορευτική και συνεπώς οι τουριστικές ροές φυσικά και δεν θα επηρεασθούν από αυτό, επειδή εδώ και χρόνια οι Έλληνες κάνουν πολύ καλές προτάσεις στη ρωσική αγορά» δηλώνει η κ. Παντγκόρναγια, επισημαίνοντας ότι «για πολλοστή χρονιά η Ελλάδα επιδεικνύει μια πολύ καλή δυναμική στις κρατήσεις και συνεπώς αυτό δεν θα την επηρεάσει ιδιαίτερα».