Η προβλήτα της Ψαροπούλας

Γράφει ο δημοσιογράφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Η πρόσφατη κακοκαιρία δημιούργησε πολλά προβλήματα στη Ρόδο, ιδιαίτερα στην παραλιακή περιοχή της Ψαροπούλας. Ο δρόμος από το "Γκράντ Οτέλ" μέχρι την πλατεία γέμισε από χαλίκια που έφερε η θάλασσα, μάλιστα δε ο Δήμος αναγκάστηκε να τον κλείσει για κάποιο διάστημα για τα οχήματα, ώστε ν’ αποφευχθούν ατυχήματα!...

Γιατί, όμως, γέμισε ο δρόμος από χαλίκια; Ο λόγος είναι απλός: Οφείλεται στον τρόπο κατασκευής της προβλήτας της Ψαροπούλας!..

Η προβλήτα κατασκευάστηκε επί ιταλοκρατίας για να μπορούν να αποβιβάζονται οι επιβάτες όταν είχε σοροκάδα και τα πλοία κατέφευγαν στον κόλπο των Τριαντών. Μια μικρή ανάλογη προβλήτα είχε κατασκευαστεί στα Κρητικά, που δεν υπάρχει πια, αλλά έχουν μείνει οι...σιδεριές!.

Η προβλήτα της Ψαροπούλας είχε κατασκευαστεί με σιδεριές και ξύλα, όπως επίσης και (αριστερά μπροστά) μια μικρή σκάλα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα νερά της θάλασσας να περνούν κάτω από τις σιδεριές και να μην δημιουργούνται προβλήματα κατά μήκος όλης της παραλίας..

Βέβαια, με την πάροδο των χρόνων, χρειάστηκε να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης στην προβλήτα. Και η δικτατορία έκανε το πιο απλό και εύκολο: Ξήλωσε τις σιδεριές, τοποθέτησε μπλόκα και έκλεισε τη ροή της θάλασσας προς την παραλία!..

Το αποτέλεσμα; Η παραλία από το Μπελβεντέρε προς την Ψαροπούλα μεγάλωσε με την άμμο που δεν έβρισκε διέξοδο και η παραλία από την Ψαροπούλα προς το "Γκραντ Οτέλ" έχασε την άμμο και βγήκαν μόνο τα βράχια!...

Και όταν φυσούν ισχυροί δυτικοί άνεμοι (όπως χτες) τα χαλίκια βγήκαν πάνω στο δρόμο!..

Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι μαζί με τα έργα στην προβλήτα, κατεδαφίστηκε κι΄ένα ωραίο κτίριο που υπήρχε εκεί και που αρχικά (επί ιταλοκρατίας) λειτουργούσε σαν τελωνειακός σταθμός, αργότερα δε έγινε καφενείο !

Άλλες εποχές!..