Σημαντική υποδομή το Κέντρο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων

Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Πεταλούδων που λειτουργεί στην κοινότητα Θεολόγου επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος πέρα από τη συνεργασία που είχε με τα στελέχη του, είχε και την ευκαιρία να παραστεί στην κοπή της πίτας του.

Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου όπως τόνισε στηρίζει το κέντρο και τις δράσεις του, καθώς το έργο του είναι σημαντικό προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ,μαθητών. Μάλιστα υλοποιεί δράσεις που παρακολουθούν παιδιά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Με χτεσινές του δηλώσεις ο κ. Φλεβάρης τόνισε ότι το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Πεταλούδων στην κοινότητα Θεολόγου, είναι μία σπουδαία υποδομή για το νότιο Αιγαίο και μαζί με το αντίστοιχο κέντρο της Άνδρου, είναι σημαντικό να έχουν πλήρη λειτουργία.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι επανέρχεται σε μία κανονική λειτουργία το ΚΠΕ Πεταλούδων που ιδρύθηκε από το αρμόδιο υπουργείο το 2002. Επαναλειτουργεί με πρωτοβουλία της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου και της περιφερειακής διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νοτίου Αιγαίου.

Σκοπός είναι η εκπαίδευση σε θέματα περιβάλλοντος και η διοργάνωση δράσεων και ημερίδων με σκοπό να περάσει στα παιδιά, τις ευεργετικές γνώσεις που αφορούν το περιβάλλον. Οι επισκέψεις των μαθητών και των σχολείων είναι συνεχείς στο κέντρο και με αυτή την αφορμή θέλω να απευθυνθώ στα σχολεία και να τους καλέσω να επικοινωνήσουν με το κέντρο και τον υπεύθυνο λειτουργίας Χαράλαμπο Συργιάννη για να μπορέσουν τα παιδιά να επισκεφτούν το κέντρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης  και πρόσθεσε «Πολλές επισκέψεις γίνονται και από σχολεία που έρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας και έτσι έχουν επαφή με τη χλωρίδα και την πανίδα της Δωδεκανήσου. Το 2018 προγραμματίζεται μία δράση που αφορά ειδικά τα αρωματικά φυτά, και τα βότανα στα Δωδεκάνησα. 

Επίσης μία δεύτερη δράση αφορά την παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτιού και τη βιβλιοδεσία με ανακυκλώσιμο υλικό. Αυτά είναι πολύ σημαντικά και μάλιστα μπορεί να γίνει και διάλεξη πάνω σε αυτά τα θέματα.  Επίσης θα ήθελα να πω ότι δίπλα ακριβώς στο κέντρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία ιερά της Ρόδου και συγκεκριμένα του Ερεθίμιου Απόλλωνα, που ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος λατρευτικός χώρος στο νησί μετά το ιερό του Διός στον Αττάβυρο και της Λινδίας Αθηνάς στην ακρόπολη Λίνδου.

Είναι λοιπόν καλό να συνδυάσουν τα σχολεία αν πάνε στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μία επίσκεψη σε αυτό το χώρο που είναι σημαντικός αλλά άγνωστος. Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας από τον πατέρα Θεόδωρο Πασπάτης, ενώ είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης νοτίου Αιγαίου Βασίλη Καραγιάννη και να τονίσουμε ότι υπάρχει διάθεση στήριξης του κέντρου.

Εκεί ήταν και ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας του δήμου Ρόδου Γιάννης Κορωναίος, και τονίστηκε ότι πρέπει να στηριχτούν τα κέντρα αυτά από την κεντρική κυβέρνηση».  Ο κ. Φλεβάρης υπογράμμισε ότι είναι μία δομή αποκεντρωμένη και ότι δεν έχουμε συνηθίσει στα νησιά μας να υπάρχουν τέτοιες μεγάλες δομές που να υλοποιούν αντίστοιχα μεγάλες δράσεις. Γι’ αυτό και όπως είπε είναι σημαντικό να λειτουργεί αυτή η δομή και πρέπει να στηριχθεί για να προσφέρει στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Σημειώνεται ότι η ΠΝΑΙ στηρίζει τη λειτουργία του κέντρου μέσα από δράσεις και συνεργασίες με τη συμμετοχή και του περιφερειακού φυτωρίου, ενώ θα εγκαινιαστεί σύντομα και η δράση με τα ενδημικά φυτά και ζώα της Ρόδου που χρηματοδότησε η περιφέρεια σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Επίσης υποστηρίζει τη χρήση νέων τεχνολογιών και με διάφορα μέσα φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ διερευνάται η πιθανότητα με μία διαβαθμιδική σύμβαση να στηρίξει το κέντρο με εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης.