Πάνω από 66 εκατομμύρια κυβικά νερού βρίσκονται στο Φράγμα του Γαδουρά

Την ευεργετική δράση που είχαν οι βροχές των τελευταίων ημερών στη νότια Ρόδο, διαπίστωσε με επιτόπια επίσκεψή του στην περιοχή ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης.

Συγκεκριμένα ο κ. Φλεβάρης βρέθηκε χτες στη θέση «Πολύστρατος» κοντά στα Λάερμα και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το πόσο χρήσιμες ήταν οι βροχές. «Όπως διαπιστώθηκε οι βροχοπτώσεις ήταν ευεργετικές στη νότια Ρόδο και εξελίσσονται όλο το μήνα Ιανουάριο όπως είχαμε προβλέψει με βάση τα στοιχεία της υγρασίας.

Η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας προέβλεψε μία πολύ μεγάλη πυκνότητα βροχής η οποία και σημειώθηκε» δήλωσε και συνέχισε: «Οι ταμιευτήρες σήμερα κατά την αυτοψία μας είδαμε ότι τείνουν προς το να ανέβουν αρκετά και να πλησιάσουν κατά περίπου ένα μέτρο πριν την υπερχείλιση.

Βέβαια δεν προβλέπεται να γίνει αυτή καθώς το νερό έχει συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΥΑΡ και συνεχώς γίνεται άντλησή του. Το νερό δεν θα χαθεί καθώς υπάρχει και δεύτερο συμπληρωματικό έργο για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα πιο κάτω από τον ταμιευτήρα του φράγματος. Δηλαδή το νερό δεν θα πάει στη θάλασσα αλλά θα έρθει… στο ποτήρι μας».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη υπάρχει σήμερα ένας μεγάλος όγκος νερού στο φράγμα πάνω από 66 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και μπορεί για τρία χρόνια να υδροδοτήσει την πόλη της Ρόδου. Επίσης υπογράμμισε ότι το φράγμα μπορεί να υποστηρίξει και υδροηλεκτρικό έργο γιατί το ύψος από το ανώτατο σημείο του φράγματος υπερχείλισης είναι τέτοιο που επιτρέπει τη δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος. Χρειάζεται όμως ισχυρή χρηματοδότηση τόσο για τη μελέτη όσο και για τη λειτουργία ενός τέτοιου έργου.