Μια ξεχωριστή ραδιοφωνική εκπομπή

Μια ξεχωριστή ραδιοφωνική εκπομπή

Μια ξεχωριστή ραδιοφωνική εκπομπή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 169 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Η ΡΟΔΙΑΚΗ, με το ηθικό της ανάστημα, υλοποιεί τη σκέψη του Ποιητή-Φιλόσοφου Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, που συμβούλευε: «Ας κοιτάζει τα αγκάθια εκείνος μόνο, που έχει μάτια για να βλέπει το τριαντάφυλλο». Η Ψυχολογία, διαβεβαιώνει πως «αυτοί που διαρκώς κατακρίνουν και επικρίνουν, πάσχουν από σύμπλεγμα κατωτερότητας και επικρίνοντας τους άλλους, επιχειρούν να φανούν οι ίδιοι ανώτεροι».

Ας μην ξεχνάμε και την αρχή της «Προπαγάνδας» του Γκέμπελς: «Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, όλο και κάτι θα μείνει…».

Ζούμε περίοδο έκπτωσης Αξιών, που συχνά με θλίψη διαπιστώνομε στο χώρο της Πολιτικής, αλλά και της κοινωνικής ζωής. Η στείρα αντιπαλότητα και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, έχουν πάρει δυσάρεστες και επικίνδυνες διαστάσεις. Ακόμα και οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στην πλειονότητά τους, έχουν χαμηλό επίπεδο και ασχολούνται, με αποκαλύψεις σκανδάλων, η την κακόγουστη μοντέρνα ένδυση, και κουτσομπολίστικες ειδήσεις.

Ελάχιστες οι θετικές παρουσίες ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων με πολλαπλή θετική προσφορά.

Το ραδιόφωνο Λυχνάρι, κατέχει «ποιοτική» θέση στο ραδιοτηλεοπτικό στερέωμα, και με την εκπομπή «Κρητικά Καληνωρίσματα» που επί 14 χρόνια γράφουν και παρουσιάζουν, ο Συγγραφέας/Ποιητής/Θεατρικός Σεναριογράφος/Ηθοποιός/Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ψηλορείτης» και ο Εκπαιδευτικός/Παιδαγωγός/Συγγραφέας/Ηθοποιός/Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ψηλορείτης» Μανώλης Τσιρακάκης.

Οι δύο προαναφερόμενοι συμπολίτες μας, μέσω των Εκπομπών, των θεατρικών παραστάσεών, των Επετειακών Εθνικών και Θρησκευτικών Εκδηλώσεων, του περιοδικού «του Ψηλορείτη οι στράτες» και κοινωνικών δραστηριοτήτων, προσφέρουν Αγάπη και Γνώση.

Κάθε Σάββατο στις 2 το μεσημέρι, με απλό, άμεσο και ευχάριστο τρόπο, αναφέρονται στην Ιστορία, την Τέχνη, την μακραίωνη και πλουσιότατη Παράδοση της Πατρίδας μας, προάγοντας την έννοια της ενότητας όλων των Ελλήνων, που ιδιαίτερα σήμερα είναι ζωτικής σημασίας.
«Κρητικά Καληνωρίσματα» σημαίνει «Καλοτυχίζω-δίνω ευχές», δεν «φωτίζει μόνον την παράδοση» όπως την χαρακτηρίζουν, αλλά δίνει ταυτόχρονα:

Ιστορία, Επιστήμη και Τέχνη, αναδεικνύοντας τον πλούτο και τη σημαντικότητά τους. Διανύομε τον αιώνα της «Παγκοσμιοποίησης», και οι περισσότεροι δεν κατανοούν πως η «παγκοσμιοποίηση» ταυτίζεται με την «ισοπέδωση». Εμείς οι Έλληνες, από αρχαιοτάτων χρόνων, αγωνιστήκαμε για την «οικουμενικότητα», δηλαδή, για την ενότητα όλων των Ελλήνων, διατηρώντας παράλληλα σχέσεις αλληλοσεβασμού με αλλοεθνείς και αλλόθρησκους, κατακτώντας τους με τον πνεύμα μας και τον πολιτισμό μας.

Η εκπομπή «Κρητικά Καληνωρίσματα», ενώνει τον «κομματιασμένο κόσμο», με πόλο τον μακραίωνο πολιτισμό των Κρητών και «συνδετικούς κρίκους», τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία και παραδόσεις από όλη την Ελλάδα, βγάζοντας τις παρωπίδες που ενδεχομένως κάποιοι φορούν, και με αυτόν τον άμεσο και ευχάριστο τρόπο, οδηγούν τους ακροατές από το στείρο «εγώ» στο «εμείς», καθώς εκφράζουν το ενωτικό πνεύμα με το Λόγο, τη Λογική και τη Γνώση της Παράδοσής μας, επαληθεύοντας τον Ποιητή: «Το κρασί μου το βάζω στο δικό μου το ποτήρι, φίλε. Χάνει το αφροστέφανό του όταν το βάζεις μέσα σε ποτήρι κάποιου άλλου».

«Πόσο και πώς ο χορός ωφελεί», το θέμα της εκπομπής «Κρητικά Καληνωρίσματα» στις 20.1. και δεν περιορίστηκε μόνον στο γεγονός που διαβάσαμε σε διεθνή Τύπο, ότι «στη Γερμανία χορεύουν και τραγουδούν κρητικά τραγούδια ως θεραπεία, έστω και αν δεν ξέρουν ελληνικά» και «Αξιοποιούν τον Κρητικό χορό και σε γερμανικό νηπιαγωγείο».

Εξήγησαν επίσης ότι «…η επίδραση του χορού στον πόνο ή τη λύπη είναι λυτρωτική». «Μέσα από το χορό, μαθαίνεις να δίνεις και να παίρνεις.

Είναι μια συνεννόηση που γίνεται όχι με το νου, αλλά με τον ρυθμό όπως τον αισθάνεσαι». «Ο Πλάτωνας στην «Πολιτεία» έγραψε: Ο αχόρευτος, είναι απαίδευτος». Απλά και κατανοητά, οι προαναφερόμενοι συντελεστές, εξήγησαν επίσης ότι: «…ο χορός βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία του ανθρώπου», «…τον κάνει πιο έξυπνο, μειώνει το στρες και την κατάθλιψη και τον κίνδυνο άνοιας», εξηγώντας ότι: «…ο χορός αυξάνει την σεροτίνη και ενδορφίνη στον εγκέφαλό μας, γνωστές ως νευροδιαβιβαστές και επηρεάζουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς μας».

Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα για τα παιδιά: «…Ο χορός είναι μία δραστηριότητα που ευνοεί όχι μόνον τη σωματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του», «προκαλεί θετικά αισθήματα». «Τα παιδιά αναπτύσσουν αλτρουιστική συμπεριφορά, όταν χορεύουν μαζί με τους γονείς τους» και «ενισχύεται η κοινωνικότητά τους».

Ο αναγνωρισμένος Μουσικοσυνθέτης/σολίστ/τραγουδιστής Βασίλης Σκουλάς, αναφέρει: «Η Μουσική είναι μια γλώσσα διεθνής και ο χορός είναι χαρά». Δασκάλα παραδοσιακών χορών διατυπώνει: «…οι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός ήταν δώρο θεών προς τον άνθρωπο, για να μπορεί να ξεχνιέται, μέσω αυτού, από τους κόπους και τις θλίψεις της ζωής του».

Επίσης, ο Καβάφης διατύπωσε: «Όταν χορεύεις, γράφεις στη γη, αυτά που θέλει να πει η ψυχή σου». Η εκπομπή «Κρητικά Καληνωρίσματα», ολοκληρώθηκε εκφράζοντας ενότητα, με όχημα τη Μουσική μας παράδοσης: «Μέσα σε μια ώρα χορού, μπορείς να ταξιδέψεις σε όλη τη χώρα. Από τη Μακεδονία με τους ζουρνάδες, στην Κρήτη με τη λύρα, στα νησιά με την τσαμπούνα, στα Δωδεκάνησα…». «…Να μάθεις για τις φορεσιές, για το πότε χορεύουν τον ένα χορό, τι συμβολίζει ο άλλος».

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;