Αντώνης Γιαννούλης Οπτικός-Οπτομέτρης: Κάνουν κοινωνική πολιτική με τα δικά μας χρήματα

Αντώνης Γιαννούλης  Οπτικός-Οπτομέτρης: Κάνουν κοινωνική πολιτική  με τα δικά μας χρήματα

Αντώνης Γιαννούλης Οπτικός-Οπτομέτρης: Κάνουν κοινωνική πολιτική με τα δικά μας χρήματα

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1731 ΦΟΡΕΣ

Γενικό .. κομφούζιο επικρατεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο αγοράς των γυαλιών οράσεων μέσω του ΕΟΠΥΥ με τους ασφαλισμένους να μην ξέρουν τι να κάνουν!

Συγκεκριμένα, επανέρχεται ένα χρόνο μετά το θέμα της σύναψης σύμβασης με τους ιδιώτες παρόχους οπτικών ειδών και ΕΟΠΥΥ για την αγορά των γυαλιών οράσεων των ασφαλισμένων. Έτσι σύμφωνα με τα όσα το αρμόδιο υπουργείο έχει ήδη ανακοινώσει, μέχρι πρότινος οι ασφαλισμένοι έπαιρναν τη συνταγή, πήγαινα σε ένα κατάστημα όπου προμηθεύονταν πληρώνοντας το αντίτιμο για τα γυαλιά οράσεως της αρεσκείας τους και στη συνέχεια αφού κατέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και την απόδειξη πληρωμής των γυαλιών, τα κατέθεταν στον ασφαλιστικό τους φορέα (ΕΟΠΥΥ) και περίπου ένα – δύο μήνες μετά «έβλεπαν» στο λογαριασμό τους το ποσό των 100 ευρώ που κάλυπτε ο Οργανισμός για γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια.

Με το νέο σχέδιο της κυβέρνησης η διαδικασία αλλάζει. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να προμηθεύεται τα γυαλιά οράσεώς του από το συμβεβλημένο οπτικό ο οποίος θα εκτελεί τη συνταγή χωρίς να παίρνει τα χρήματα (αυτά που θα καλύπτει το ταμείο) από τον ασφαλισμένο και τα οποία θα πληρωθεί απευθείας από το δημόσιο.
Το όλο θέμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των οπτικών, οι οποίοι δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης, αλλά και σύγχυση στους ασφαλισμένους αρκετοί εκ των οποίων δεν ξέρουν αν πρέπει ή ακόμη και αν μπορούν και με ποιον τρόπο να προμηθευτούν τα γυαλιά οράσεως που δικαιούνται.

Για το λόγο αυτό, στη «Ροδιακή» μίλησε ο Οπτικός – Οπτομέτρης και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Αντώνης Γιαννούλης απαντώντας στα ερωτήματα που του θέσαμε και δίνοντας διευκρινίσεις για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει.
Αυτό που ξεκαθάρισε ευθύς εξ αρχής ο κ. Γιαννούλης είναι πως «όλο αυτό δεν έχει να κάνει με κόμματα και κυβερνήσεις αλλά με έναν κλάδο που διαθέτει περί τις 2.700 καταστήματα οπτικών σε όλη την Ελλάδα».

Ο ίδιος είπε πως για το όλο θέμα δεν έχει γίνει διαβούλευση, αντίθετα από πέρυσι επιχειρεί να «περάσει» μία σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ για την οποία δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με τους οπτικούς!
«Προσπαθεί να κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης προσθέτοντας πως « αν σου χρωστάει χρήματα κάποιος δεν πας να συνεργαστείς μαζί του ή να του ξαναδανείσεις! Αυτό συμβαίνει και στη δική μας περίπτωση όπου υπάρχουν συνάδελφοί μας που τους οφείλονται χρήματα από το 2010 και το 2011, εποχές που είχαμε συμβάσεις με το τότε ταμείο του Δημοσίου! Μάλιστα κάποιοι έχουν προσφύγει και στη δικαιοσύνη διεκδικώντας τα παλιά χρέη.
«Ποιος θα ξανακάνει σύμβαση με ένα ταμείο που σου χρωστάει τόσα χρόνια χρήματα»!

Ο κ. Γιαννούλης μίλησε και για αυτά που αναφέρει η σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν και εφόσον γίνει αυτό, τότε οι οπτικοί θα λαμβάνουν τα χρήματά τους με μία διατακτική εντός 90 ημερών, χωρίς όμως – όπως τονίζει- ουδείς να τους διασφαλίζει ότι το διάστημα θα είναι πράγματι αυτό προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους!
Ήδη ο κλάδος τους έχει κάνει πρόταση στην Κυβέρνηση να συμψηφιστούν τα χρήματα που θα τους οφείλει το κράτος εφόσον υπογραφεί η σύμβαση, με το ΦΠΑ που προπληρώνουν, κάθε τρίμηνο για τα καταστήματα τους, πρόταση που όμως δεν έγινε αποδεκτή. «Είμαστε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αδυνατούμε να τα βγάλουμε πέρα με τόσους φόρους και προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά, αν γίνει και αυτό αντιλαμβάνεστε την κατάσταση στην οποία θα περιέλθουμε. Μέσα στη σύμβαση υπάρχει και ένας συγκεκριμένος όρος (clowback) που σημαίνει ότι ακόμη και τα χρήματα που θα έχουμε να λαμβάνουμε θα μπορούν να «κουρευτούν» σε ποσοστό έως και 30%! Δηλαδή αν ξεπεραστεί το κονδύλι που είναι διαθέσιμο και εγώ έχω για παράδειγμα να λαμβάνω 1000 ευρώ, θα πάρω 700 ευρώ!

Θα πρέπει να βρεθεί άλλος ελεγκτικός μηχανισμός γιατί με αυτή τη σύμβαση το μόνο που θα πετύχουν είναι να κλείσουν τα καταστήματά μας! Τι θέλουν, να καταστραφεί ένας ολόκληρος κλάδος;» διερωτήθηκε ο κ. Γιαννούλης.
Ο ίδιος είπε πως η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει σύγχυση και στους ασφαλισμένους, και αρκετοί πελάτες καθημερινά τους ρωτάνε τι να κάνουν.

«Έχουν περιοριστεί οι συνταγές. Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός και περιμένει να δει τι θα γίνει. Αυτό που πάντως πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως ακόμη ισχύει το παλιό σύστημα, δηλαδή ο ασφαλισμένος καταθέτει τα χαρτιά και λαμβάνει στο λογαριασμό του τα χρήματα που δικαιούται. Και αυτό θα ισχύει έως την υπογραφή της σύμβασης.
Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο, θέλουμε να πουλάμε για αυτό και προτείναμε στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου πράγματι υπάρχει πρόβλημα να συγκεντρώνουν εκπρόσωποί μας τα δικαιολογητικά και να τα καταθέτουν εκείνοι για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Όμως δεν είναι τρόπος αυτός που θέλουν να εφαρμόσουν για να εκλείψει η γραφειοκρατία!
Εμείς αναγκαζόμαστε να προπληρώνουμε τα πάντα (τις εταιρείες που μας προμηθεύουν, τα μεταφορικά, το Φ.Π.Α. κ.α.), μόνοι μας τα αντιμετωπίζουμε όλα. Δεν γίνεται να ισχύει αυτή η σύμβαση γιατί τότε δεν θα επιβιώσουμε»!

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος