Η γιαγιά Σοφία Προβατά

Η γιαγιά Σοφία Προβατά

Η γιαγιά Σοφία Προβατά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 446 ΦΟΡΕΣ

Αυτοί που φεύγουν...

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναπ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός

Συμπληρώθηκαν την Τρίτη (28-1-2018) σαράντα ημέρες από την κοίμηση της 100χρονης Σοφίας Προβατά, που ζούσε στην Ιαλυσό.

Όποιος δεν γνώρισε την σεβάσμια και αξιαγάπητη χριστιανή, θα θεωρήσει υπερβολή γιατί γίνεται αυτό το αφιέρωμα τιμής στη μνήμη της.

Κι όμως στο πρόσωπο της Σοφίας Προβατά ένας αιώνας κλείνει μια σελίδα αξιοπρέπειας και πνευματικής πορείας και ζωής.

Η γιαγιά αυτή όλων μας ήταν ένα σύμβολο αναφοράς και σεβασμού. Γλυκύτατη στη ζωή και στους τρόπους της.

Έζησε πολλά χρόνια σε βάθος την πνευματική ζωή. Το κομποσχοίνι έλιωσε στα γερασμένα χέρια της και γινόταν το βλέμμα της όταν για αρκετά χρόνια είχε χάσει το φως των οφθαλμών της, πιο ιλαρό, πιο κατανυκτικό, πιο ειρηνικό.

Η Σοφία Προβατά το γένος Ευστρατίου γεννήθηκε στην ωραία μας Θεσσαλονίκη το 1917. Παντρεύτηκε το 1941 τον Κώστα Προβατά από την Κέρκυρα, που υπήρξε χωροφύλακας και υπηρέτησε και εγκαταστάθηκε από το 1950 μόνιμα στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην Ιαλυσό.

Απέκτησαν δύο εξαίρετα, πνευματικά και καταξιωμένα με μόρφωση και κοινωνική αποδοχή παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη σύζυγό του Μαριέττα Προβατά.

Την Φανή και το σύζυγό της Ηλία Λιαμή. Είδαν αρκετά εγγόνια και μεγάλα σε ηλικία δισέγγονα.

Πριν πολλά χρόνια κοιμήθηκε ο σύζυγός της Κώστας Προβατάς και συνέχισε μια μοναχική πραγματική ζωή η Σοφία Προβατά.

Αγάπησε τον Χριστό και την εκκλησία. Χωρίς όρους και όρια. Άνθρωπος της προσφοράς και το κελλάκι της στην αυλή του σπιτιού των δύο παιδιών της γινόταν ο χώρος κατήχησης, διήγησης, έμπειρης ζωής και πνευματικού αγιασμού.

Η αυλή της γνώρισε χαρές, λύπες, δοκιμασίες, γλέντια, γέννες, γάμους, πένθη αλλά όλα με πίστη και αφοσίωση στο θέλημα του Θεού.

Η μόρφωσή της είχε την εγκύκλια της εποχής της. Αλλά η πνευματική της μόρφωση, δίδαξε γενεές από την οικογένειά της, σε κλήρο και λαό. Φιλακόλουθη δεν έχανε την παραμικρή λειτουργική ζωή και τη μυστηριακή της εκκλησίας μας και ιδιαίτερα με την Κοίμηση της Θεοτόκου Ιαλυσού.

Έτσι τη γνώρισα. Μικρό παιδί με κοντά παντελονάκια. Μια ημέρα στη Μητρόπολη Ρόδου. Λάτρευε τον Μητροπολίτη Ρόδου και πνευματικό μου πατέρα Σπυρίδωνα Συνοδινό. Γνώριζε τον ίδιο από τη Θεσσαλονίκη όταν έφτιαχνε σαν Επίσκοπος Απαμείας επί Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γενναδίου Αλεξιάδη τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης.

Το ίδιο λάτρευε τον αξέχαστο Πρωτοσύγκελό μας Αλέξανδρο Θεοδωρακόπουλο. Η ζωή της ταυτίστηκε με ιερείς ευλαβείς της Ιαλυσού Κωνσταντίνο Κουντούρη, Ευγένιο Δράκο, Νικόλαο Παπανικολάου, Σπυρίδωνα Κυπραίο, Απόστολο Πεζουβάνη.

Με ιεροψάλτη το σεβάσμιο Εμμανουήλ Μαλαματή, τη νεωκόρο Ασημίνα Σαχίνη, εργάστηκε με τη μακαριστή Αικατερίνη Καραβόλια και τη δασκάλα τη Δέσποινα, και πολλούς αξιαγάπητους χριστιανούς της περιοχής της.

Υπήρξε η Σοφία Προβατά η λατρεία των πανίερων προσκυνημάτων στα Ιεροσόλυμα. Έγινε πραγματική προσκυνήτρια επί δεκάδες φορές των οσίων αυτών και ιερών θησαυρισμάτων της πίστεώς μας.

Ο Δραγουμάνος, ο γέρων Ελευθερουπόλεως Χριστόδουλος την αποκαλούσε «μητερούλα».

Ευεργέτης, αθόρυβη, δραστήρια, ελεήμων, γεμάτη αγάπη και συνεχή διδαχή.

Η μακαριστή Σοφία Προβατά, που μας αγάπησε πραγματικά στο γάμο μας, στις χειροτονίες μας, στις εορτές μας, στις λύπες, δοκιμασίες και χαρές μας, παρούσα η Σοφία Προβατά. Την ευγνωμονούμε για ότι δίδαξε, πίστεψε, υπηρέτησε πιστά μέχρι της οσιακής κοίμησής της.

Ισχύ εσ’ αυτήν ότι τα πιο καλά πράγματα από όλα έρχονται ιδιαίτερα τα πνευματικά σ’ αυτούς που δεν σταματάνε τον αγώνα τον πνευματικό.

Και σε παρακαλούμε καλή μητερούλα μας να συνεχίσεις στον ουρανό μαζί με γονείς και αδέλφια σου, το σύζυγό σου, τον εγγονό σου Κώστα Προβατά να προσεύχεσαι για τα επίγεια πλάσματά σου την οικογένειά σου και τα πνευματικά σου παιδιά.

Αιωνία σου η μνήμη μητερούλα και γιαγιάκα του Θεού. Σε ευχαριστώ για όλα, για την προσφορά σου και την ωραία πανθομολογουμένως εικόνα της ζωής σου, εδώ που σε ζήσαμε και σε γνωρίσαμε. Αιωνία σου η μνήμη.

Συγχαρητήρια για τα παιδιά και την οικογένειά σου.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου