Βαρβιτσιώτης: Οι πολίτες θέλουν  μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή

Η ανανέωση είναι εκείνο που θα χαρακτηρίζει τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και στα Δωδεκάνησα, καθώς πλέον βρισκόμαστε σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο ενώ γνώμονας για τη στελέχωσή τους είναι η σμίξη του έμπειρου με το φρέσκο, όπως δήλωσε, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε ως κεντρικός ομιλητής στη χθεσινοβραδυνή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και τομεακός περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου του κόμματος κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο τελευταίος, το πρωί της χθεσινής ημέρας πραγματοποίησε εθιμοτυπικές συναντήσεις στο Δήμο και την Περιφέρεια ενώ παραχώρησε και συνέντευξη τύπου. Στο Δήμο, απόντος του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, έγινε δεκτός από τον Δημαρχεύοντα Αντιδήμαρχο κ. Σάββα Διακοσταματίου. Τον κ. Βαρβιτσιώτη συνόδευαν ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Παύλος Μπακίρης και στελέχη του κόμματος τοπικά, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, οι πρώην βουλευτές κ. Βασίλης Υψηλάντης και κα Μίκα Ιατρίδη, ο πολιτευτής του κόμματος κ. Στέφανος Δράκος, η αναπληρώτρια Γραμματέας οργανωτικού, κα Αδαμοπούλου καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της περιφερειακής οργάνωσης Νοτίου Αιγαίου, κ. Σωτηρόπουλος ενώ παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

Τον πρώην Υπουργό καλωσόρισε αρχικά ο κ. Μπακίρης και στη συνέχεια ο κ. Κόνσολας ο οποίος τον προσφώνησε ως έναν «δικό μας άνθρωπο» και γνώριμο από τα παλιά. Και είπε, ακόμη:  «Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη σε όλη την επικράτεια να προετοιμάσει το κόμμα για τις εκλογές που έρχονται. Ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης στην πολιτική επιτροπή έδωσε το στίγμα της έναρξης αυτού του αγώνα και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας είναι ο Μιλτιάδης σήμερα εδώ. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα προβλήματα, που μαζί με το στελεχιακό του δυναμικό και τα κομματικά στελέχη καθώς και όλα τα στελέχη της Δωδεκανήσου θα συμβάλουμε στην ανάδειξη των προτεραιοτήτων του περιφερειακού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τα Δωδεκάνησα». Δεν παρέλειψε, επίσης να πει ότι «η Νέα Δημοκρατία στη Δωδεκάνησο είναι ενωμένη, είναι δυνατή, υπάρχει ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχει όραμα, υπάρχει πρόγραμμα».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Βαρβιτσιώτης ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητα ενώ ρωτήθηκε και γι’ αυτά που απασχολούν την περιοχή μας. Αναλυτικά:

Για την εκλογική ετοιμότητα
Ερωτηθείς για την εκλογική προετοιμασία του κόμματος και δη στα Δωδεκάνησα, καταρχήν είπε ότι ούτως ή άλλως βρισκόμαστε σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο, είτε γίνουν οι εκλογές μέσα στο 2018 είτε αρχές του 2019. Είπε, λοιπόν, ότι η Ν.Δ. έχει στόχο ν’ ανανεώσει, και διαρκώς προσπαθεί ν’ ανανεώνει το στελεχιακό της δυναμικό, ότι τιμούν όλους τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει, που έχουν πραγματικά δώσει μάχες για το κόμμα και σε ένα βαθμό τα ψηφοδέλτιά της θα είναι ανανεωμένα, «ανταποκρινόμενοι και στα κελεύσματα των εποχών και στη διάθεσή τους να φέρουν πραγματικά το νέο στην πολιτική».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει στόχο την ανανέωση του κόμματος, και έχουν προχωρήσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο η ανανέωση είναι αυτή που τους πηγαίνει μπροστά. «Χρειάζεται η σμίξη ανάμεσα στο παλιό, το νέο, στο έμπειρο και το φρέσκο, ώστε πραγματικά ν’ ανταποκριθούμε στη μεγάλη προσδοκία των Ελλήνων πολιτών και της πλειοψηφίας τους που θέλουν  μία ουσιαστική πολιτική αλλαγή», είπε και τόνισε ότι ο Τσίπρας είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος του παλιού.

Για το ΦΠΑ: Ερωτηθείς ο πρώην Υπουργός κατά πόσο είναι δυνατή η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, είπε ότι αυτό εξετάζεται στο οικονομικό τους πρόγραμμα για μία συνολική φορολογική μεταρρύθμιση. Θύμισε, ωστόσο, ότι είχαμε ακούσει σε όλους τους τόνους, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, από τον συγκυβερνήτη κ. Πάνο Καμμένο…να δουλεύει στα μούτρα τους νησιώτες, λέγοντας «εμπιστευτείτε με, εγώ δεν πρόκειται να συναινέσω και προτιμώ να ρίξω την κυβέρνηση» και μάλιστα στην περιοχή μας είχε αξιοσημείωτα ποσοστά λέγοντας ψέματα, όπως είπε, στους νησιώτες και εκμεταλλευόμενος αυτό το θέμα. «Σήμερα, λοιπόν, ελπίζω και οι νησιώτες να δείξουν πως τιμωρούν τελικά τους ψεύτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ): Επειδή έγινε μία ολόκληρη κουβέντα τελευταία για το θέμα αυτό, θύμισε ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα μέσα από την αύξηση των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Ο πρώην Υπουργός, θέλησε, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει ότι, πρώτα απ’ όλα, οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο αποτελούσαν ένα μέρος αυτού που λέμε ΜΙ, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Οι χαμηλοί συντελεστές είχαν σχέση ακριβώς με τη διατήρηση της ισοτιμίας των προϊόντων λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους, εξήγησε και ανέφερε ότι η Ν.Δ. κατάφερε να εξορθολογήσει τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και δημοσιονομικά και οικονομικά περιβάλλον. 

Για τον τουρισμό: Όπως είπε, παρά τη σημαντική αύξηση των αφίξεων που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, ο σχεδόν διπλασιασμός των φόρων που πληρώνει ο κλάδος του τουρισμού είναι αυτός που έχει οδηγήσει υγιείς τουριστικές επιχειρήσεις σήμερα ν’ αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και η επιτάχυνση των διαδικασιών των πλειστηριασμών και ιδιαίτερα η ηλεκτρονικοποίησή τους, έρχεται να χτυπήσει την πόρτα όλων των επιχειρήσεων που ενώ είχαν προγραμματίσει τις δανειακές τους υποχρεώσεις, η κυβέρνηση αύξησε το ΦΠΑ δύο φορές και έβαλε την πλειοψηφία των προϊόντων στη μεγάλη κλίμακα και βέβαια επέβαλε και ένα τέλος διανυκτέρευσης που έτι περαιτέρω μειώνει την ανταγωνιστικότητα όλων αυτών των επιχειρήσεων.
Η Ν.Δ. πιστεύει στον κλάδο του τουρισμού και ότι πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για τη λειτουργία του και πιστεύουν στη φορολογική ελάφρυνση που την υπόσχεται με σχέδιο.

Για την ανάπτυξη: Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, πιστεύουν σε ένα τρίπτυχο το οποίο αφορά στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, είπε ότι δεν μπορούμε να συζητάμε επί χρόνια τι θα γίνει με το γκολφ Αφάντου και να κηρύσσεται σχεδόν όλη η περιοχή ως αρχαιολογικό μνημείο και να σταματάει μία επένδυση που είναι κρίσιμη για τον τόπο. Είπε, ακόμη, ότι όποιες ιδιωτικοποιήσεις  έγιναν τα τελευταία χρόνια είχαν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και σήμερα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την προσέλκυση καινούργιων επενδύσεων.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις που είναι τροχοπέδη, μαζί με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, για την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια και το τρίτο είναι η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και του θεσμικού περιβάλλοντος λειτουργίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και τα ακίνητα, που θεωρούν ότι θα μπορούν ν’ αποτελέσουν για άλλη μια φορά την αιχμή του δόρατος στην οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Για τη μεταναστευτική πολιτική: Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, το 2017 είχαμε τις λιγότερες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα από το 2000 και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 1 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του θέματος, η κατάσταση που βιώνουν και οι νησιώτες αλλά και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση σε συνθήκες μίας χώρας που θέλει να λέγεται Ευρωπαϊκή και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στοιβαγμένοι σε νησιά σε απάνθρωπες συνθήκες χωρίς να έχουν καμία σαφή απάντηση για το  πότε είτε θα γίνουν δεκτοί στην Ελλάδα ως πρόσφυγες είτε θα επιστρέψουν στην Τουρκία γιατί δεν δικαιούνται να μείνουν εδώ αφού η κυβέρνηση δεν προχωρά σε καμία επαναπροώθηση. Είπε, ακόμη, ότι αν σήμερα κινδυνεύει με κατάρρευση η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, δεν αφορά αυτό την κακή εφαρμογή της συμφωνίας από τη γείτονα αλλά αφορά την Ελλάδα η οποία καθυστερεί δραματικά στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Ανέφερε, ακόμη, ότι η Ν.Δ. κατέθεσε σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, μέσα από τη γρηγορότερη εξέταση των υποθέσεων ασύλου και νόμιμης επαναπροώθησης παρανόμων μεταναστών στη γείτονα. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι πιστεύουν σε μία πολιτική αυξημένης ασφάλειας των συνόρων και περιφρούρησης των θαλασσίων συνόρων και στη μεγαλύτερη εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στην αξιοποίηση της γενναίας Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και όχι στο χάρισμά τους σε ξένες ΜΚΟ που ανεξέλεγκτα δρουν στη χώρα.

Για το Σκοπιανό: Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει το θέμα των ημερών, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι απέτυχε μέχρι σήμερα η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει ένα εθνικό θέμα για κομματικούς λόγους. Όπως είπε, πίστευε ότι θα καταφέρει πλήγμα στη Ν.Δ. και τελικά δέχεται η ίδια πλήγμα και για τη συνοχή της αλλά και για τη σοβαρότητά της. Για το ότι χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ενάντια στην κυβέρνηση ζητώντας της να μην πάει με ελαφρά τη καρδία και χαμηλό τον πήχη των προσδοκιών σε μία διαπραγμάτευση, θεωρεί ότι είναι κάτι που καταλυτικά έχει αλλάξει το σκηνικό. «Ο κόσμος δείχνει στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με ελαφρότητα, χωρίς συνοχή, χωρίς εθνικό μπούσουλα και χωρίς ενημέρωση και εθνική συναίνεση σε τόσο σοβαρά εθνικά θέματα», κατέληξε.