Οι Συμιακοί έκοψαν τη Βασιλόπιτά τους στην Αμερική

Ένας από τους κύριους σκοπούς των τοπικών μας συλλόγων είναι να διατηρούν τους δεσμούς μεταξύ των συμπατριωτών μας και με τον τόπο της καταγωγής τους.

Η επίτευξη αυτού του σκοπού επιτυγχάνεται με την οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων. Σ’ αυτές τις συγκεντρώσεις ανακαλούν και βιώνουν έθιμα και τρόπους ζωής των νησιών μας, ενισχύουν τον συλλογικό τρόπο συμπεριφοράς, προσβλέποντας ο ένας στη συμπαράσταση του άλλου στις δύσκολες ώρες. Προσπαθούν έτσι να περισώσουν και να μεταδώσουν στη νέα γενεά όσα περισσότερα μπορούν από τη πολιτισμική κληρονομιά και παράδοση των νησιών μας. 

Μια απ' αυτές τις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Συμαίων Αμερικής η "Αίγλη" είναι το κόψιμο της Βασιλόπιτας, που είχε προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου αλλά λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκε και γιορτάστηκε στις 11 Φεβρουαρίου. Γύρω στους εκατό συμπατριώτες μας, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, συγκεντρώθηκαν στο χολ της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, για να παρευρεθούν στο κόψιμο της Βασιλόπιτας και να ανταλλάξουν τις ευχές τους. Μεταξύ των άλλων παρευρέθησαν ο πρόεδρος των Ελλήνων Εκπαιδευτικών Δημοσθένης Τριανταφύλου, ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Ανδριώτης και ο πρόεδρος των Ροδίων Σάββας Σωτρίλης.
 

Παραδοσιακά εδέσματα έτοιμα για σερβίρισμα
Παραδοσιακά εδέσματα έτοιμα για σερβίρισμα


Προς τους παρευρεθέντες προσφέρθηκε πλούσιο γεύμα από παραδοσιακά φαγητά, όπως ντολμάδες και παστίτσιο, γλυκίσματα, όπως τα φημισμένα Συμιακά ακούμια, καφές και αναψυκτικά. Ακολούθησε το κόψιμο της βασιλόπιτας και η κλήρωση του λαχείου, οι πόροι του οποίου διατέθηκαν για την βοήθεια αναξιοπαθούντων συμπατριωτών μας στην Ελλάδα και στην Αμερική.

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευαγγελία Καμμά ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες για την παρουσία τους και αυτούς που πρόσφεραν τα φαγητά, τα γλυκίσματα, τους καφέδες, τα αναψυκτικά και τα δώρα για την λαχειοφόρο. Επίσης τα παρευρεθέντα μέλη ανανέωσαν την συνδρομή τους.

Τα δύο τελευταία χρόνια, με την εκλογή του νέου ΔΣ με πρόεδρο την κ. Ευαγγελία Καμμά, άρχισε νέα περίοδος ακμής για την "Αίγλη". Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου αυξήθηκαν και γίνονται πιο πλουσιοπάροχες, με την συμμετοχή, εκτός των Συμιακών, και άλλων Δωδεκανησίων και λοιπών Ομογενών. Εκτός των Συμιακών και άλλοι Δωδεκανήσιοι εγγράφονται μέλη, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο κύκλος του Συλλόγου.
 
Μανώλης Κασσώτης

 

Όλοι τους απολαμβάνουν την καλή παρέα και τα νόστιμα φαγητά
Όλοι τους απολαμβάνουν την καλή παρέα και τα νόστιμα φαγητά

 

Η πρόεδρος (όρθια δεξιά) επιβλέπει
Η πρόεδρος (όρθια δεξιά) επιβλέπει 

 

Στα χέρια της Νεολαίας βρίσκεται το μέλλον του Συλλόγου
Στα χέρια της Νεολαίας βρίσκεται το μέλλον του Συλλόγου

 

Από μικροί βαφτίζονται στις παραδόσεις και στην πολιτισμική μας κληρονομιά
Από μικροί βαφτίζονται στις παραδόσεις και στην πολιτισμική μας κληρονομιά