Ένας όσιος σύγχρονος της εποχής μας, ο πατήρ Νεκτάριος Βιτάλης...

Ένας όσιος σύγχρονος της εποχής μας, ο πατήρ Νεκτάριος Βιτάλης...

Ένας όσιος σύγχρονος της εποχής μας, ο πατήρ Νεκτάριος Βιτάλης...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1137 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

Ανάμεσα στις οσιακές μορφές του 21ου αιώνα, όπως ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο όσιος Πορφύριος ο καυσοκαλυβίτης, ο όσιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης, πρόσφατα που κοιμήθηκε οσιακά στις 8 Φεβρουαρίου 2018, συγκαταλέγεται και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, κτίτωρας και ιδρυτής του ιερού προσκυνήματος Αγίου Νεκταρίου Καμαρίζας Λαυρίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής πατήρ Νεκτάριος Βιτάλης.

Ένας ουράνιος άνθρωπος... και επίγειος άγγελος, όπως ψάλλουμε στα στιχηρά προσόμοια στις μνήμες αγίων όσιος Νεκτάριος Βιτάλης. Γεννημένος πριν από 89 χρόνια από γονείς Μικρασιάτες, μεγάλωσε στην περιοχή Καλλίπολη του Πειραιά.

Από μικρό παιδί νηπιακής ηλικίας ερωτεύ τηκε τον Ιησού μας Χριστό γι’ αυτό παρά τις αντιδράσεις των γονέων του έγινε μοναχός γνωρίζοντας μεγάλα πνευματικά αναστήματα, αρχιερέων, μοναχών, καθηγουμένων, αγιασμένων ψυχών που καθοδήγησαν τα ιερά πια βήματά του στο θρόνο του Χριστού.
Φίλος εγκάρδιος στην Πολεμική Αεροπορία με τον μακαριστό κληρικό και εξομολόγο π. Βασίλειο Μαντικό του Αγίου Νικολάου Ρόδου. Και οι δύο διηγούνταν ωραίες και ευλογημένες αναμνήσεις.

Από τα πολλά του χαρίσματα του γέροντα Νεκτάριου Βιτάλη, υπήρξε η σεμνότητα, το ήθος, η απλότητα, η ανιδιοτέλεια, η αγάπη μέχρι θανάτου, για την εκκλησία, τον Χριστό και την οικογένεια. Λάτρευε τα μικρά παιδιά. Επαίζε μαζί τους και σε όλους τους επισκέπτες μοίραζε ευλογίες από κομποσχοίνια, ιερές εικόνες του Αγίου Νεκταρίου και πρόσφερε απλόχερα, παρηγοριά, οικονομικές, ηλικίες μα προπάντως προσευχή και συμπαράσταση σε πονεμένους και ασθενείς.

Ολόκληρη η ζωή του μια αναμμένη λαμπάδα κηρύττοντας, εμπνέοντας, ζώντας την ολοζώντανη παρουσία του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, που τον γιάτρεψε από τον καρκίνο και έζησε 35 χρόνια βλέποντας το προσκύνημά του στην Καμάριζα Λαυρίου, ένα θαύμα για χιλιάδες προσκυνητές, κληρικούς και λαϊκούς, Έλληνες και ξένους από ολόκληρη την Υφήλιο.

Έσωσε ψυχές, ένωσε ανδρόγυνα, έγινε το πετραχήλι του βάλσαμο, ενίσχυσης, παρηγοριάς και Σωτηρίας, για χιλιάδες ψυχές.

Γνώρισε και έζησε τον ταπεινό Μητροπολίτη τον πρώτο της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κυρά Αγαθόνικο. Επίσης τον σημερινό καταξιωμένο και λαμπρό Μητροπολίτη Μεσογαίας Κύριο Νικόλαο Χατζηνικολάου, που τον τίμησε, τον αγάπησε και το απέδειξε στην νεκρώσιμη ακολουθία του στις 8 Φεβρουαρίου 2018.

Χιλιάδες πνευματικά του παιδιά ομίλησαν για την ζωή και το έργο του, βιβλία, άρθρα και πολλές τιμητικές αναφορές έγιναν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίονται, για τον άγιο από εκκλησιαστικό πατέρα και άντρα. Μίλησε ο ηλεκτρονικός Τύπος, το διαδίκτυο, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Γιώργος Κοινούσης τραγουδιστής, πνευματικά του παιδιά, καλλιτέχνες, κληρικοί, νέοι, γέροι, άνδρες, γυναίκες, μικρά παιδιά!

Καταθέτω απλά τις φωτογραφίες αυτές που μαρτυρούν τον ιερό μας δεσμό. Το 2014 Οκτώβριο μήνα από τις πολλές και αμέτρητες πνευματικές μου επισκέψεις στον Αγιο Νεκτάριο στο προσκύνημα του στην Καμάριζα.

Μου προσφέρει δικό του επιστήθιο σταυρό, που φοράω και βιβλία από τη ζωή και το έργο του. Είχα την τιμή να συλλειτουργήσω μαζί του πολλές φορές όπως την Κυριακή (28 Οκτωβρίου 2007) και να τον τιμήσω με έπαινο του συλλόγου Πολυτέκνων και με σταυρό μοναστηριακής τέχνης. Δεν περιγράφεται η ευλογία και τα όσα με ενίσχυσαν από την αγάπη του, για την ιερατική, εκπαιδευτική και οικογενειακή μου πορεία.

Οι φωτογραφίες ομιλούν μόνες τους.
Η ευχή σου Γέροντα όσιε Νεκτάριε Βιτάλη σε εμάς και στα παιδιά μας. Επίσης για την πολύπαθη πατρίδα μας την Ελλάδα μας που λάτρεψες πολύ, σαν άγιος, σαν πατριώτης, σαν ήρωας. Αωνιάζουν και αγιασμένα η μνήμη Αμήν.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B