Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Οι «μαμαδίστικες» συνταγές μένουν ανεξίτηλες μέσα μας

Στην Ρόδο θα βρίσκεται σήμερα η διάσημη σεφ και πρέσβης της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2019 κ. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στο πλαίσιο της δράσης "Aegean mamas know best” (οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα), προκειμένου να μαγειρέψει μαζί με τις μαμάδες, τις μαμάδες τους και τα παιδιά τους, σε συνεργασία με την λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Η κ. Μπαρμπαρίγου, μίλησε στην "Ροδιακή" για τη σημερινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ροδίνι, για την αιγαιακή διατροφή και την πλούσια γαστρονομία των νησιών μας. Σημείωσε δε, ότι είναι μεγάλη τιμή για την ίδια αλλά και για την Περιφέρειά μας, να βρεθεί στο ναό της αμερικάνικης Γαστρονομίας, το James Beard Institute, τονίζοντας μάλιστα πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα αναδειχθεί η αιγαιακή γαστρονομία σε ένα πολύ σημαντικό κοινό.

Κυρία Μπαρμπαρίγου, σήμερα θα βρίσκεστε στην Ρόδο και θα μαγειρέψετε με τις μαμάδες και τα παιδιά. Τι όμορφο θα συμβεί στο Ροδίνι;
Είμαι πολύ χαρούμενη που θα βρεθώ επιτέλους στο νησί σας. Στο Ροδίνι, στο πλαίσιο των δράσεων της γαστρονομικής περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου 2019, θα κορυφωθεί ένα τριήμερο εκδηλώσεων, με ένα κάλεσμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες μαμάδες κάθε ηλικίας τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους. Τρεις Ροδιακές γενιές πρωταγωνιστούν το Σάββατο στην εκδήλωση “Aegean mamas know best”.

Στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚ Γεννηματάς στο Ροδίνι, από τις 11 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι, στη διάρκεια του οποίου οι μαμάδες, οι μαμάδες τους και τα παιδιά τους θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο παρασκευής παραδοσιακών συνταγών του Νοτίου Αιγαίου αλλά και να συνομιλήσουν με σεφ της λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και εμένα που έρχομαι με πολύ χαρά.

Μάλιστα, στα παιδιά θα δοθεί η δυνατότητα να μαγειρέψουν παρέα με τους σεφ και να δημιουργήσουν όμορφες συνταγές.
Φρέσκα ζυμαρικά, πίτες αλλά και μελεκούνια είναι μόνο λίγες από τις συνταγές που θα δημιουργήσουν οι σεφ παρέα με τα παιδιά και τις μαμάδες τους.
Γιατί ο πολιτισμός μας μένει αναλλοίωτος μόνο και εφόσον το παρελθόν συναντάει το μέλλον και διαχρονικά η γαστρονομία και οι συνήθειες του κάθε τόπου, περνούν απο γενιά σε γενιά με σεβασμό.

Τι θα συμβουλεύατε τις μαμάδες σε ότι αφορά τον τρόπο που μαγειρεύουν στα παιδιά τους;
Οι «μαμαδίστικες» συνταγές είναι αυτές που μένουν ανεξίτηλες μέσα μας και μας συνοδεύουν για όλη μας τη ζωή. Έτσι, θεωρείται πολύ σημαντικό τα παιδιά να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές. Οι συνταγές της μαμάς θα πρέπει λοιπόν να είναι έξυπνα σχεδιασμένες ώστε να περνούν στα παιδιά το σωστό διατροφικό μήνυμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία να δοκιμάζουν τις συνταγές του Αιγαίου που είναι ακριβώς η βάση της πολύτιμης Αιγαιακής Διατροφής.
 
Κατάγεστε από την Πάρο, ένα όμορφο Κυκλαδίτικο νησί. Τι έχετε να πείτε για τη γαστρονομία των νησιών μας και τη διατροφική αξία των προϊόντων που παράγουμε;
Τα Νησιά του Αιγαίου διαθέτουν, όπως αποδεικνύει η ιστορία, ένα τεράστιο μαγειρικό πλούτο ο οποίος  όμως στο πέρασμα του χρόνου και με την υιοθέτηση διαφορετικών διατροφικών προτύπων ίσως να έχασε την λάμψη του αλλά δεν χάθηκε. Τώρα φαίνεται ότι επιστρέφει σταδιακά. Τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, κι αυτό καθρεφτίζεται και στο φαγητό. Η κρίση έφερε στο τραπέζι μας όσα η ελληνική γη βγάζει σε μεγαλύτερες ποσότητες και καλύτερες ποιότητες.

Οι νέοι αγρότες επιμένουν να αντλήσουν όλο τον πλούτο της γης. Οι μικροί παραγωγοί από διάφορα νησιά του Αιγαίου φτιάχνουν με γνώση και όρεξη γαστρονομικούς θησαυρούς:  εκπληκτικά τυριά, αλλαντικά, μέλι, παξιμάδια, σάλτσες, αλίπαστα και μας μεταφέρουν με τις νοστιμιές τους σε κάθε ελληνική γωνιά. Οι οινοπαραγωγοί βάζουν τώρα τις γηγενείς ποικιλίες στην πρώτη γραμμή. Οι σεφ αναζητούν ποιοτικά ελληνικά υλικά και τα διαχειρίζονται στην κουζίνα τους  με σεβασμό. Το καλύτερο μπορεί και να είναι μπροστά. Άλλωστε αυτό που θέλει ο κόσμος είναι να φάει φαγητό οικείο που να τον κάνει να αισθανθεί άνετα.
 
Ποια είναι η άποψή σας για την Αιγαιακή διατροφή που τείνει να καθιερωθεί ως ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο παγκοσμίως;
Επί σειρά δεκαετιών  η προσπάθεια της σύγχρονης γαστρονομικής αναζήτησης στον αναπτυγμένο κόσμο είχε ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο: να μεγιστοποιήσει την ικανοποίηση που προσφέρει η κατανάλωση τροφής δημιουργώντας μαγειρικές συνθέσεις που κεντρίζουν την όρεξη και την φαντασία, ικανοποιούν την αίσθηση του κορεσμού και της ευζωίας. Πιο απλά στόχος της ήταν να δώσει στον άνθρωπο την ευκαιρία να τρώει νοστιμότερα και πλουσιότερα.

Ωστόσο οι απόψεις για την ευζωία έχουν μεταβληθεί εδώ και αρκετά χρόνια περιλαμβάνοντας τις παραμέτρους της υγείας και της μακροζωίας στον «τελικό λογαριασμό». Προφανώς λοιπόν και έχουν μετακινηθεί και οι επιδιώξεις της γαστρονομικής αναζήτησης σε θεματολογία που έχει να κάνει με την υγιεινή διάσταση της διατροφής. Η λογική του μέτρου να είναι από τα σημαντικότερα μηνύματα της διατροφής της νέας εποχής και η κουζίνα του Αιγαίου φαίνεται να αντιπροσωπεύει αυτή ακριβώς την τάση. Διατροφή πλούσια σε όσπρια και λαχανικά που αξιοποιεί τις πρώτες ύλες τις οποίες  δίνει η γη, χρησιμοποιεί ελεγχόμενες ποσότητες κρέατος, ευνοεί την αυξημένη συμμετοχή ψαριών και θαλασσινών.    
 Είστε η πρέσβης της Γαστρονομικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2019. Πόσο σημαντική είναι αυτή η διάκριση για εσάς αναφορικά με τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου;
Η διάκριση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για μένα καθώς ο τρόπος που μαγειρεύω είναι απόλυτα δεμένος με την ελληνική κουζίνα και ιδιαίτερα την κουζίνα του Αιγαίου . Αναζητώ την απλότητα των συστατικών και των καλών υλικών. Θέλω να κρατώ τις γευστικές ισορροπίες, να διατηρώ τη μαγεία των παραδοσιακών υλικών και να τα σέβομαι αντιμετωπίζοντάς τα σαν γέφυρα από το παρελθόν στο μέλλον. Είμαι πάντα προσανατολισμένη στα ελληνικά προϊόντα, στις ξεκάθαρες γεύσεις.

Η ελληνική κουζίνα που μαγειρεύω επιθυμώ να προσφέρει τη δυνατότητα πλούτου «γευστικών εικόνων» οι οποίες μπορούν να  πληθύνουν τις εμπειρίες. Θέλω τα πιάτα μου να μυρίζουν Ελλάδα. Μ΄ αρέσει ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα, τα λαχανικά στην εποχή τους, το ελληνικό ελαιόλαδο που το θεωρώ το καλύτερο στον κόσμο, τα φρέσκα μυρωδικά και το αλάτι από τα βράχια των Κυκλάδων.  Πιστεύω ότι όποιος δοκιμάζει το φαγητό μου μπορεί να γευθεί σύγχρονη ποιοτική ελληνική κουζίνα και αυτό είναι που προσελκύει τους ξένους οι οποίοι γεύονται το φαγητό μου.

Σε λίγες μέρες ταξιδεύετε για την Νέα Υόρκη και το James Beard Institute εκπροσωπώντας τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για το τι θα κάνετε εκεί;
Είναι ίσως από τις μεγαλύτερες στιγμές όχι μόνο για την μοναδική κουζίνα του Αιγαίου αλλά και όλης της Ελλάδας.
Το James Beard είναι ο Ναός της Γαστρονομίας στην Αμερική. Είναι η υπέρτατη τιμή για όποιον chef διαβεί το κατώφλι του James Beard και μαγειρέψει στην κουζίνα του.

Είναι μοναδική ευκαιρία και μεγάλη τιμή να παρουσιάσουμε με την ομάδα του Αιγαίου ,τα μυστικά της κουζίνας μας, να αναδείξουμε την Αιγαιακή διατροφή, τα οφέλη της και τα μοναδικά προϊόντα που παράγουμε στα νησιά μας.

Επίσης με χαρά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των νησιών μας, ο οργανισμός //Les Dames D’Escoffier //και μια ομάδα διακεκριμένων γυναικών chef θα συνεργαστεί μαζί μας σε αυτήν την εκδήλωση με σκοπό την προβολή της Αιγαιακής κουζίνας. Παρουσία διακεκριμένων δημοσιογράφων και κριτικών γεύσης από τα πιο έγκυρα ,γαστρονομικού και ταξιδιωτικού περιεχομένου, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα, θα παρατεθεί γεύμα με ένα μενού εμπνευσμένο από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται χάρη στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία την στήριξη και την απεριόριστη βοήθεια που μας παρέχει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Με το ανήσυχο ,τολμηρό και πρωτοποριακό πνεύμα που τον χαρακτηρίζει καινοτομεί για μια ακόμα φορά ταξιδεύοντας τα νησιά του Αιγαίου σε όλη την Αμερική. Κίνηση που μέχρι τώρα κανείς δεν έχει τολμήσει. Αυτό μόνο υπερήφανους μπορεί να μας κάνει όλους. Η τιμή είναι τεράστια για όσους συμμετέχουμε.

Μάλιστα θα φοράτε και… διάσημη ποδιά! Πείτε μας για τη νέα αυτή συνεργασία
Με μεγάλη χαρά θα φορέσω την νέα μου μαγειρική στολή απο τον οίκο Καραβερβέρη. Με πολύ μεράκι φινέτσα και γούστο δημιούργησε μια στολή μαγειρικής απόλυτα συνδυασμένη με το Αιγαίο και λεπτομέρειες που την κάνουν μοναδική. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πόση σημασία στην λεπτομέρεια και στο φινίρισμα δίνει η κυρία Όλγα Καραβερβέρη σε κάθε της δουλειά. Νομίζω ότι θα δημιουργήσει μόδα στις γυναικείες στολές μαγειρικής.