Η κοπή της πίτας του μεταπτυχιακού τμήματος «Περιβαλλοντική εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η κοπή της πίτας του μεταπτυχιακού  τμήματος «Περιβαλλοντική εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η κοπή της πίτας του μεταπτυχιακού τμήματος «Περιβαλλοντική εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 740 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα πριν από λίγες ημέρες το Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.
Είναι οι στιγμές που πολλές φορές προσδιορίζουν την κοινωνική συνοχή και την εκπαιδευτική συνάφεια μεταξύ διαφορετικών χαρακτήρων που τους ενώνει η εκπαίδευση.


Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που παρακολουθούν το Τμήμα έχουν την πανσπερμία των επιστημονικών γνώσεων προερχόμενοι από όλους τους κλάδους της επιστήμης. Έχουν έλθει στη φιλόξενη Ρόδο από όλα τα μέρη της χώρας και είναι διαφορετικής ηλικίας, φύλου ή οικογενειακής κατάστασης.
Μια «πολύχρωμη» αντιπροσωπευτική ομάδα που τους ενώνει η βούληση της έρευνας ενός προγράμματος που αγγίζει το «Περιβάλλον» ως στοιχείο εκπαίδευσης και πολιτικής διάστασης.

Εκείνο που επιζητείται στο Τμήμα, εκτός της καλλιέργειας των αναγκαίων γνώσεων είναι η διαμόρφωση περιβαλλοντικής στάσης και κυρίως η ύπαρξη ενεργών πολιτών που να μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν την ευθύνη, την αλληλεγγύη και την φροντίδα για το περιβάλλον στον άνθρωπο για τη Φύση.

Ο άνθρωπος αποτελεί τον βασικό εκφραστή της τεχνολογίας και της παρεμβατικότητας στη Φύση με τα θετικά και τα αρνητικά όμως αποτελέσματα.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα η συνεύρεση εκτός των σχολικών αιθουσών των φοιτητών με τους καθηγητές τους αποτελεί μια πράξη αβροφροσύνης, ευγένειας και συνεκτίμησης. Η κοπή της πίτας του Τμήματος είναι ένα τέτοιο γεγονός.

Η Δ/ντρια του Τμήματος κ.Καΐλα Μαρία με τους συνεργάτες της, αποδίδουν τα μέγιστα για να κρατούν ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον αμοιβαίας εκτίμησης και προσπάθειας.

Η συνεχόμενη ροή φοιτητών στο Τμήμα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, με τη διεπιστημονικότητα να κατέχει πρώτη επιλογή αλλά και με την αποφοίτηση αρκετών διδακτόρων από το ΤΕΠΑΕΣ, αποδεικνύουν την άριστη σχέση που αναπτύσσεται μέσα στο Τμήμα με την ανάλογη απόδοση.

Η παροχή γνώσεων και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης έχει καταξιώσει το Τμήμα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το πλήθος των διδασκόντων παρέχουν μια άριστη εικόνα των δρώμενων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, είτε σε θεωρητικό, είτε σε πρακτικό μέρος. Η διάπλαση ενεργών πολιτών και ικανών δημοτών ώστε να χαράζουν τις τύχες τόπου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι η παρακαταθήκη των μαθημάτων που με τρόπο διαδραστικό, ουσιώδες και ενδιαφέροντα, παρέχεται.

Γιατί όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τον τόπο μας, όλοι είμαστε επιβάτες του ίδιου τρένου και ειδικότερα οι «οδηγοί» που φέρουν και τη ακεραία ευθύνη κατεύθυνσης.
Εύχομαι και του χρόνου, να υπάρχει το ίδιο κλίμα συνεκτίμησης και η άπλετη ικανοποίηση της κοπής της πίτας να βρει το Τμήμα δυνατό, δημιουργικό και όπως λέει και η καθηγήτρια του Τμήματος κ.Ξανθάκου Ποτίτσα, με αποκλίνουσα σκέψη.

Η εποχή που διανύουμε είναι γεμάτη από συγχύσεις, κακοτοπιές και μείωση αξιών. Το αντίδοτο είναι η γνώση για ένα κόσμο διαφορετικό, δίκαιο, ειρηνικό και οικολογικό.
Ας λύσουμε τους κάβους. Ας ανοίξουμε τα πανιά της γνώσης χωρίς στερήσεις και προσκόμματα.
Το σήμερα τελείωσε και το αύριο μόλις ξεκίνησε.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους