Αχτίδα αισιοδοξίας από την έκθεση του Βερολίνου

Γενική ικανοποίηση και αισιοδοξία για την εξέλιξη της τουριστικής  περιόδου στη Ρόδο, επικρατεί στην έκθεση τουρισμού του Βερολίνου, που άνοιξε προχτές τις πύλες της φιλοξενώντας 22 νησιά του νοτίου Αιγαίου στο περίπτερο της περιφέρειας.

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και επιχειρηματίες που βρίσκονται στη γερμανική πρωτεύουσα, δηλώνουν στη «Ρ» ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από τα μηνύματα που υπάρχουν και για το θετικό κλίμα, που αναδεικνύεται κατά τις συζητήσεις τους με τους γερμανούς συνεργάτες τους στον τουρισμό.

Εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφού φαίνεται ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος θα έχουν μεγαλύτερη κίνηση από πέρσι, κάτι που θα συμβεί και τον Οκτώβριο. Εξίσου σημαντικό είναι και το ότι δε γίνεται καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην περιοχή μας, κάτι που όπως φαίνεται δεν απασχολεί τους τουρ οπερέιτορς.

Στην ΙΤΒ Berlin βρίσκονται μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιπρόεδρος της ένωσης Γιώργος Τσέλιος, ενώ την Τετάρτη, την πρώτη μέρα της έκθεσης επισκέφθηκε το περίπτερο της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου και η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μαζί με την αντιπρόεδρο του ΕΟΤ Αγγελική Χονδροματίδου.

Πάντως ενδεικτικό του θετικού κλίματος που υπάρχει για τη Ρόδο είναι το ότι αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση, πολλά ξενοδοχεία έχουν προχωρήσει σε stop sales καθώς είναι κλεισμένα για όλο το καλοκαίρι, κάτι που κάνει τους επιχειρηματίες να αισιοδοξούν για την εξέλιξη της σαιζόν για την ακόμα καλύτερη πορεία του τουριστικού ρεύματος στο μέλλον.

Μ. Παπαβασιλείου: διψήφια η αύξηση
Μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου μιλώντας στη «Ρ» τόνισε ότι όλοι οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς καταγράφουν αύξηση της κίνησης προς Ρόδο για το 2018 και μάλιστα οι εκτιμήσεις θέλουν το ποσοστό της να είναι διψήφιο.

Και εκείνη από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι οι επιπλέον πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές και το τέλος της τουριστικής περιόδου θα παραμείνουν, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα προστεθούν και άλλες, υπογραμμίζοντας ότι στις 20 Μαρτίου θα έρθει το πρώτο τσάρτερ στο νησί από την Γερμανία. Από τις συζητήσεις που είχε με γερμανούς συνεργάτες της διαπίστωσε ότι υπάρχει γενική ικανοποίηση για την πορεία των κρατήσεων ενώ σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε θέμα ασφάλειας της περιοχής λόγω της τουρκικής επιθετικότητας.

Ανακοίνωση περιφέρειας νοτίου Αιγαίου
«Με ένα εντυπωσιακό περίπτερο στη φιλοσοφία και την αισθητική των νησιών της που αποτελούν ιδιαιτέρως δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποδέχεται στην ΙΤΒ, τη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας. Για μία ακόμη φορά, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 22 συμμετοχές νησιών, αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στον διεθνή ανταγωνισμό, σε μια έκθεση που φιλοξενεί 10.000 εκθέτες από 184 διαφορετικές χώρες και που αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 110.000 επισκέπτες συνολικά.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας το οποίο ξεχωρίζει στον εκθεσιακό χώρο λόγω της αισθητικής του που αναδεικνύει την αυθεντική νησιωτική εμπειρία, παντρεύοντας αρμονικά τα παραδοσιακά με τα μοντέρνα στοιχεία, συμμετέχουν Ρόδος, η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάρπαθος, η Λέρος και οι Λειψοί από τα Δωδεκάνησα, καθώς επίσης η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Αμοργός, η Αντίπαρος, η Σέριφος, η Σίφνος, η Μήλος, η Φολέγανδρος, η Κύθνος, η Νάξος, η Άνδρος, η Ίος, η Κέα, η Πάρος και η Τήνος από τις Κυκλάδες. Παράλληλα στο περίπτερο της Περιφέρειας φιλοξενείται και η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου.

Την Τετάρτη επισκέφθηκε το περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά με την αντιπρόεδρο του ΕΟΤ, Αγγελική Χονδροματίδου. Την υπουργό και την αντιπρόεδρο του ΕΟΤ υποδέχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Μαριέττα Παπαβασιλείου τις οποίες ξενάγησε στο περίπτερο όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των νησιών.

«Η ΙΤΒ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις τουρισμού διεθνώς. Και δεν είναι  απλά σημαντική επειδή προσελκύει εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας απ΄όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, παρέχοντας την δυνατότητα για σύναψη νέων συμφωνιών. Εδώ διαμορφώνονται οι τάσεις και τα trend που αναδεικνύει και ακολουθεί η τουριστική βιομηχανία.

Σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, συμμετέχουμε με όρους πρωταθλητισμού, ισχυροποιώντας τη θέση του προορισμού που αποκαλείται Νότιο Αιγαίο. Επενδύουμε στον ανεξάντλητο πλούτο εμπειριών που προσφέρουν τα νησιά μας και τον αναδεικνύουμε εφαρμόζοντας μία ολοκληρωμένη, σύγχρονη και στοχευμένη στρατηγική.

Η γενική αίσθηση που απορρέει για τα νησιά μας από τις επαφές μας στην ΙΤΒ είναι θετική και αυτό μας δίνει δύναμη, κουράγιο και αισιοδοξία να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να φέρνουμε πάντα τους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου στο προσκήνιο, να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας», δήλωσε η κα Παπαβασιλείου, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα έχει Β2Β συναντήσεις με εκπροσώπους διεθνών τουριστικών οργανισμών»