Οικονομικό αδιέξοδο με υπογραφή Τσίπρα

Οικονομικό αδιέξοδο  με υπογραφή Τσίπρα

Οικονομικό αδιέξοδο με υπογραφή Τσίπρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 202 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο ευρωβουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Η Ελλάδα σε στασιμότητα ενώ «απογειώνονται» οι πρώην μνημονιακοί
Τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη το 2017 δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Η Ελλάδα αδυνατεί να μπει σε φάση σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης, όπως όλες οι άλλες πρώην μνημονιακές χώρες και αυτό οφείλεται στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Αναγκαία σύγκριση
Οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται στον πέμπτο χρόνο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και έχουν απορροφήσει την πρόσθετη ανεργία που δημιούργησε η κρίση του 2008.

Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα της πενταετούς ανάπτυξης γιατί ενώ το 2014 η οικονομία σημείωσε μικρή ανάκαμψη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν ετήσια ανάπτυξη 2,5% - 3% για την επόμενη τριετία ήρθε ο τυφώνας ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα και τα σάρωσε όλα.

Αντί να έχουμε αθροιστική αύξηση του ΑΕΠ 8% - 9% στη διάρκεια της τριετίας 2015-2017 είχαμε οικονομική στασιμότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο της απασχόλησης, το ύψος των μισθών, τη μετανάστευση των νέων.

Το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης 1,35% που σημειώθηκε ήταν ο μισός από την αρχική πρόγνωση και πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που κινήθηκε στο 2,5%. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλωσε κι άλλο η απόσταση που μας χωρίζει από τους Ευρωπαίους εταίρους που είναι και ανταγωνιστές.

Η μικρή ανάπτυξη του 2017 οφείλεται κυρίως στα τουριστικά ρεκόρ που επιτεύχθηκαν σε πείσμα της κυβερνητικής πολιτικής η οποία στηρίζεται στη διαρκή αύξηση της φορολογίας του τουριστικού τομέα, από τον ΦΠΑ στην εστίαση και στα νησιά μέχρι την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης.

«Απογείωση» μνημονιακών
Τη χαμένη απόσταση της τελευταίας τριετίας μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα συγκρίνοντας την ελληνική οικονομική στασιμότητα με τις επιδόσεις των άλλων πρώην μνημονιακών χωρών.

Το ρεκόρ οικονομικής απογείωσης έχει η Ιρλανδία η οποία με κεντροδεξιά κυβέρνηση αύξησε το ΑΕΠ της την τελευταία τριετία περισσότερο από 12%. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους υπολογισμούς οι οποίοι ενσωματώνουν στο ιρλανδικό ΑΕΠ μέρος του κύκλου εργασιών πολυεθνικών που απέκτησαν έδρα στην Ιρλανδία, τα αναπτυξιακά ποσοστά περίπου διπλασιάζονται.

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση έχει η Ισπανία η οποία δεν μπήκε επίσημα σε πρόγραμμα-μνημόνιο αλλά πήρε μεγάλες ενισχύσεις για το τραπεζικό της σύστημα αναλαμβάνοντας οικονομικές υποχρεώσεις. Με επίσης κεντροδεξιά κυβέρνηση η Ισπανία αύξησε το ΑΕΠ της κατά 10% στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Ακολουθούν η Κύπρος και η Πορτογαλία με αύξηση του ΑΕΠ τους 7% - 8% στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Η Κύπρος με κεντροδεξιά κυβέρνηση. Η Πορτογαλία με κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία όμως σχηματίστηκε μετά την επιτυχή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την επιστροφή στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη με κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι κεντροδεξιά και κεντροαριστερά τα πήγαν πολύ καλά στην οικονομική διαχείριση και κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη των πρώην μνημονιακών χωρών με την Ελλάδα να αποτελεί την αριστερή, λαϊκίστικη εξαίρεση του κανόνα της επιτυχίας.

Ο λογαριασμός της κρίσης του 2015 που είναι πάντα μαζί μας και το μίγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται - αύξηση δαπανών για το κομματικό κράτος, μείωση δημόσιων επενδύσεων, υπερφορολόγηση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα και των νοικοκυριών, καθυστερήσεις σε επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, υπονόμευση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών - εξηγούν τη διαφορά σε βάρος της χώρας μας.

Η πολιτική, κυβερνητική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο και να ακολουθήσουμε τη θετική πορεία της Ευρωζώνης και των πρώην μνημονιακών χωρών.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;