Κλιμάκωση της έντασης  στο Αιγαίο προβλέπει το ΚΚΕ

Κλιμάκωση της έντασης που επικρατεί τελευταία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κίνδυνο όξυνσης στο Αιγαίο, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, βλέπει η τομεακή επιτροπή του ΚΚΕ νότιας Δωδεκανήσου, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, στελέχη της.

Συγκεκριμένα, χθες, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο Γραμματέας της. τ.ε. κ. Κώστας Γιαννόπουλος και τα μέλη της κα Μαρία Χατζηγιάννη και κ. Τάκης Πότσος.

Αναφερόμενος σ’ αυτό το άκρως επίκαιρο θέμα, ο κ. Γιαννόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι θέλουν ν’ απευθυνθούν στο Ροδιακό λαό που παρακολουθεί με ανησυχία τα συχνά πλέον επεισόδια των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση νησιών, του εδάφους, των χωρικών υδάτων, αλλά και του ελληνικού εναέριου χώρου για να προβληματιστεί πιο βαθιά για τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, τόσο στη περιοχή μας όσο  στα Βαλκάνια και  τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είπε, λοιπόν, ότι η Τουρκία έγινε ιδιαίτερα επιθετική μετά και την επισημοποίηση των διεκδικήσεών της μέσα από ελληνικό έδαφος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι τυχαίες αλλά προμηνύουν ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί παραπέρα, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ διαφαίνεται άμεσος  κίνδυνος  όξυνσης της κρίσης στο Αιγαίο, η οποία θα αφορά και ζητήματα «έρευνας και διάσωσης», συνολικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Αντίστοιχα, η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, η απαγόρευση από τουρκικά πολεμικά πλοία της κίνησης του ιταλικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ και άλλες καθημερινές παραβιάσεις και αμφισβητήσεις, προδίδουν το μεγάλο παζάρι που εξελίσσεται σε Βαλκάνια, Αιγαίο, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα , που μόνο ανησυχία και επαγρύπνηση πρέπει να προκαλούν στους λαούς, υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Όσο για το τι συμβαίνει πραγματικά, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο η ένταση της προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο , στη Κύπρο, η επίθεση στο  Αφρίν, γενικά όλη η στάση της,  σχετίζεται  με τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ  στην ευρύτερη περιοχή για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των αγωγών, των δρόμων μεταφοράς και του εμπορίου σε  ανταγωνισμό με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, κυρίως Ρωσία, Κίνα.

Και η χώρα μας δεν είναι έξω από αυτό το «παιχνίδι». «Η κυβέρνηση-συνέχισε-έχει κάνει σημαία της τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, ταυτίζοντάς την με τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης που θέλει να αποσπάσει μεγαλύτερο μερτικό στη μοιρασιά των αγορών, με επίκεντρο τις πρώτες ύλες, τους ενεργειακούς δρόμους και τις μεταφορές».

Είπε, ακόμη, ότι όλες οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει ρόλο «σημαιοφόρου» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, σύμφωνα με το ΚΚΕ,  και η βιασύνη της κυβέρνησης να κλείσει το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, παραβλέποντας το σύνταγμα της γειτονικής χώρας απ’ όπου πηγάζουν οι αλυτρωτισμοί.

Η ουσία βρίσκεται στην υλοποίηση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια προκειμένου να διαμορφώσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή ακόμα και πυροδοτώντας το κλίμα για αμφισβητήσεις συνόρων των βαλκανικών κρατών.

Ο λαός πρέπει να είναι υποψιασμένος για όλες αυτές τις εξελίξεις, λέει το ΚΚΕ, και κλείνοντας, ο κ. Γιαννόπουλος δεν παρέλειψε να πει ότι οι κομμουνιστές, όπως πάντα στην ηρωική 100χρονη ιστορία τους, θα πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας, εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, όμως, κάνουν σαφές από τώρα ότι δεν θα δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που θα κάνει τον πόλεμο.