Αποσύρονται από τους δρόμους οι «γουρούνες» κάτω από 125 κυβικά

Δεν θα κυκλοφορούν πλέον στους κεντρικούς δρόμους, τα μικρού κυβισμού τετράτροχα οχήματα (γουρούνες) που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια, να ενοικιάζονται κυρίως σε τουρίστες, καθώς το σχέδιο νόμου που προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, βάζει ένα οριστικό τέλος στην κυκλοφορία τους.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί αναμφίβολα νέα δεδομένα ενόψει της τουριστικής περιόδου, καθώς δεκάδες ενοικιαστήρια μοτοποδηλάτων στο νησί της Ρόδου είχαν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά τέτοιων τετράτροχων, μια που ο νόμος τους έδινε την δυνατότητα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τάκη Τρακουσέλλη, (newsauto.gr) το  άρθρο στο σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει συγκεκριμένα ότι  “οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς…”. Μπορούν όμως να τις διασχίζουν κάθετα!

Ουσιαστικά απο την πρώτη απόφαση που όριζε τη γενική απαγόρευση των τετράτροχων μοτοσικλετών, με το νομοσχέδιο απαγορεύονται οι μέχρι 125cc, ενώ επιτρέπονται η μεγαλύτερου κυβισμού. 
Αξίζει να σημειωθεί  ότι η απαγόρευση ουσιαστικά βγάζει εκτός το σχεδόν 80% του στόλου των ATV που κυκλοφορούν στη χώρα μας και κυρίως στα νησιά.

Αυτό σημαίνει πως οι χιλιάδες εταιρείες ενοικιάσεως οχημάτων και μοτοσικλετών, για να μπορούν πλέον να ικανοποιούν τους πελάτες που είναι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτων (και όχι μοτοσικλέτας) θα πρέπει να προμηθευτούν αυτοκίνητα ή ATV μεγαλυτέρων των 125cc για να καλύψουν τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου. Σημειώστε πως η αξία ενός μεγάλου κυβισμού ATV μπορεί να φτάσει ακόμα και αυτή ενός μικρού αυτοκινήτου (κινέζικη “γουρούνα” 400cc κοστίζει 5.500€).

Επιπλέον στο άρθρο ξεκαθαρίζεται πως αν εκμισθωθεί «γουρούνα» σε πρόσωπο που δεν έχει απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται στον εκμισθωτή, στον μισθωτή και στον οδηγό, πρόστιμο 1.000€. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται ενώ γίνεται και κατάσχεση του οχήματος…


Τι λένε οι ενοικιαστές  τέτοιων οχημάτων
Ο συμπατριώτης μας κος Νίκος Κασέρης, είναι ιδιοκτήτης ενοικιαζομένων ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών και δραστηριοποιείται στην περιοχή του Φαληρακίου. Ο ίδιος μιλώντας χθες στη ΡΟΔΙΑΚΗ για το ζήτημα αυτό, τόνισε ότι  «όπως όλα τα οχήματα, έτσι και τα τετράτροχα (γουρούνες) είναι ασφαλή στον δρόμο, μόνο εάν οι οδηγοί τους τηρούν τους νόμους που προβλέπονται από τον ΚΟΚ και τις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής.

Σε ότι αφορά τα μικρά κυβισμού τετράτροχα τα οποία αναμένεται να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους στους κεντρικούς δρόμους, σημείωσε ότι δεν είναι επικίνδυνα από μόνα τους, αλλά από το γεγονός ποιος τα οδηγεί, πως τα οδηγεί και κυρίως αν τηρούνται οι προδιαγραφές που έχουν σχέση με την πίεση που πρέπει να έχουν τα ελαστικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στον κλάδο επικρατεί έντονος προβληματισμός, αφού επισήμως δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, ποιά τετράτροχες και πως θα ενοικιάζονται. Την ώρα μάλιστα, που πολλοί από τους τουρίστες, έχουν κάνει ήδη προκρατήσεις και κάποιοι έχουν προπληρώσει ήδη, για τα ενοικιαζόμενα αυτά τετράτροχες, ενόψει των διακοπών που έχουν προγραμματίσει να κάνουν στη Ρόδο.