Δενδροφύτευση στις “Εφύλλες” από το 5ο δημοτικό σχολείο Ρόδου

Δενδροφύτευση στις “Εφύλλες” από το 5ο δημοτικό σχολείο Ρόδου

Δενδροφύτευση στις “Εφύλλες” από το 5ο δημοτικό σχολείο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 523 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο της εβδομάδας εθελοντισμού, της παγκόσμιας ημέρας δασοπονίας που ακολουθεί κατά το προσεχές διάστημα και του «Νοιάζομαι, Δρω και Κινητοποιώ», στο οποίο συμμετέχει ενεργά το 5ο Δημοτικό Σχολείο, διοργανώθηκε δράση δεντροφύτευσης στην περιοχή «Εφύλλες» Ρόδου, μεταξύ των Πλατανιών και των Λαέρμων, περιοχή στην οποία στο παρελθόν, η καταστροφική μανία της φωτιάς αποτέφρωσε μεγάλη έκταση, στερώντας την τοπική κοινωνία από ένα φυσικό μέρος απείρου κάλλους.

Στην όμορη αυτή περιοχή αποπειρώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και επί μακρόν δεντροφυτεύσεις και κατά κοινή ομολογία έχει αλλάξει σημαντικά η χλωρίδα και κατά συνέπεια η πανίδα της περιοχής.
Το εγχείρημα αυτό διοργανώθηκε κατόπιν αιτήματος των μαθητών των τμημάτων Α1, Γ2 και του Τμήματος Ένταξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου προς το Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη και υποστηρίχτηκε στο έπακρο από την περιφέρεια Ν. Αιγαίου δια των εκπροσώπων της με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβαρη, τον Πρόεδρο της Φυτώριο Α.Ε κ. Μιχάλη Μπαριανάκη και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κ. Χρήστο Ευστρατίου.

Η κινητοποίηση του Συλλόγου Διδασκόντων, των εκπροσώπων εκπαιδευτικών του «Νοιάζομαι, Δρω και Κινητοποιώ του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου και του συντονιστή του προγράμματος κ. Σπανού Πέτρου – Σχολικού Συμβούλου της 3ης Εκπ/κής Περιφέρειας Δωδεκανήσου καθώς και η Συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των συμμετεχόντων γονέων στη δράση υπήρξε καθοριστική για την ολοκλήρωση της δεντροφύτευσης.

Στο χώρο της δεντροφύτευσης παραβρέθηκαν συνεργείο και εργαζόμενοι της Περιφέρειας οι οποίοι διευκόλυναν τις προσπάθειες των παιδιών, το Δασαρχείο Ρόδου και η Πυροσβεστική υπηρεσία οι οποίοι προέβησαν σε όλα τα απαραίτητα στάδια συντονισμού και προετοιμασίας της περιοχής στο να υλοποιηθεί το εγχείρημα.

Το δε φυτώριο της Περιφέρειας προμήθευσε επαρκή αριθμό δενδρυλλίων ώστε όλοι οι μαθητές και οι γονείς συμμετέχοντες να υλοποιήσουν τους στόχους του προγράμματος. Οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και του Δασαρχείου επιπλέον προέβησαν σε διάνοιξη ικανού αριθμού λάκκων και οι μικροί μας «δεντροφυτευτές» ένιωσαν τη χαρά της δημιουργίας, έγιναν υποστηριχτές ενός δημιουργικού μέλλοντος, αντιλήφτηκαν πως για βελτιωθεί ο κόσμος γύρω μας και το περιβάλλον, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τους «άλλους» αλλά μόνον εμάς και ο καθένας τον εαυτό του, βίωσαν στον υπέρτατο βαθμό τα οφέλη της βιωματικής μάθησης και δημιούργησαν στο θυμικό τους μοναδικές εικόνες και ικανοποίηση που θα τους ακολουθούν για όλη τη μετέπειτα ζωή τους.

Οι κ.κ Γιάννης Φλεβάρης, Μιχάλης Μπαριανάκης και Χρήστος Ευστρατίου έδωσαν συγχαρητήρια σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς και τόνισαν πως η Περιφέρεια στηρίζει απλόχερα δράσεις εθελοντισμού με τόσο σημαντικούς στόχους και ότι θα βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών όποτε χρειαστεί εκ νέου καθώς τα παιδιά είναι η μόνη σοβαρή ελπίδα του μέλλοντος για έναν κόσμο καλύτερο από τον τωρινό.

Τέτοιες δράσεις πρέπει να στηρίζονται με τη συνεργασία όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας και του σχολείου καθώς η διάχυση των αποτελεσμάτων επιστρέφει στον κοινωνικό ιστό ως παρακαταθήκη για το μέλλον των αυριανών ενηλίκων – νυν μαθητών, ως ένα μοντέλο ζωής που βασίζεται στη συνεισφορά και στην εκπαίδευση του ευσυνείδητου και υπεύθυνου κοινωνικά και περιβαλλοντικά πολίτη ο οποίος αναλαμβάνει το μέλλον του ενεργά συμμέτοχος, έχοντας λόγο και υπόσταση στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Παρά την σχετικά δύσκολη ημέρα, μιας και είχε σχετική ψιχάλα συνεχώς, 5 γεμάτα λεωφορεία με μικρούς και μεγάλους αναχώρησαν στις 8.45 από την πόλη της Ρόδου με προορισμό την περιοχή στην οποία ορίστηκε να γίνει η δεντροφύτευση και μετά από 45 λεπτά φτάσαμε στην προτεινόμενη περιοχή.

Οι καιρικές συνθήκες δεν πτόησαν κανέναν καθώς η επιθυμία όλων ήταν πολύ μεγάλη. Η περιοχή καλύφθηκε επαρκώς και με επιτυχία ενώ ο καιρός, ο οποίος για τους συμμετέχοντες δεν ήταν ο ιδανικός, φαίνεται πως ήταν, τελικά, σύμμαχος για το ρίζωμα των δενδρυλλίων.

Η διάθεση και η όρεξη μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών να κουβαλήσουν τα φυτά, να σκάψουν, να τοποθετήσουν, να σκεπάσουν, να μυρίσουν το χώμα και τις ευωδιές της φύσης στον περίγυρο της δεντροφύτευσης,, να ανακατευτούν με το χώμα, οι χαρούμενες φωνές και το «ζουζούνιαμα του παιδομανιού» και των γονέων μαζί με τους μικρούς μας μαθητές σε κοινές ομάδες ήταν μια από τις ωραιότερες και πιο δημιουργικές, ομολογουμένως, στιγμές της φετινής σχολικής μας χρονιάς.

Θερμές ευχαριστίες στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου και στους προαναφερόμενους κ.κ εκπροσώπους της Περιφέρειας, στο Δασαρχείο Ρόδου και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στους υπαλλήλους των φορέων που αγόγγυστα συμμετείχαν και βοηθούσαν όλους εμάς να ολοκληρώσουμε αυτή τη μεγάλη επιθυμία. Σημαντικότατη η συμβολή και ο συντονισμός του κυρίου Τσατσαρέλη Αποστόλου, συνεργάτη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Φλεβάρη.

Συγχαρητήρια στους μικρούς μας «εθελοντές περιβαλλοντολόγους» και στους γονείς συμμετέχοντες, στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και στην ομάδα του «Νοιάζομαι, Δρω και Κινητοποιώ», στο συντονιστή του προγράμματος κ. Σπανό Πέτρο και σε όσους «αφανώς» ενορχήστρωσαν τη δράση αυτή χωρίς να είναι στο προσκήνιο.

Τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει προς ένα καλύτερο μέλλον αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα τους εαυτούς μας ώστε να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους με πρώτιστο μέλημα την προσωπική και άδολη προσφορά.

Διαβάστε ακόμη

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ