Μεταφορά ελέγχου Visa στη Σύμη

Σε επιστολή του προς τον Δήμαρχο Σύμης κ. Παπακαλοδούκα, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Μ. Τσαβαρής, αναφέρει τα εξής:
 
«Κύριε Δήμαρχε, με έκπληξη και χαρά (επιτέλους) πληροφορήθηκα ύστερα από πολλές διαμαρτυρίες ότι προτίθεστε να μεταφέρετε το χώρο διεξαγωγής ελέγχου VISA για εκτός Schegen επισκέπτες από τον μέχρι σήμερα υφιστάμενο χώρο στον οποίο όπως γνωρίζουμε βρίσκονται  προσωρινά οι εγκαταστάσεις ώστε να τηρούνται οι ελάχιστες προυποθέσεις για τους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους των κλιμακίων Schegen.

Η δε μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι επιλέγετε να τον μεταφέρετε στο κτίριο του πρώην Ταχυδρομείου του νησιού, κτίριο που ουδεμία σχέση έχει με το λιμάνι.

Οφείλω, λοιπόν, φιλικά κυρίως με την ιδιότητα μου ως πολίτης του νησιού, και έπειτα σαν δημοτικός σύμβουλος να σας επιστήσω την προσοχή, για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους, έναν πρακτικό και έναν νομικό.

Αρχικά, όσον αφορά στο πρακτικό κομμάτι, το κτίριο που επιθυμείτε να μετακινήσετε το χώρο διεξαγωγής ελέγχου βρίσκεται σε δυσπρόσιτη περιοχή για άτομα περιορισμένης κινητικότητας.
Θα ήταν απάνθρωπο και σίγουρα αντι-τουριστικό να εξαναγκάζουμε ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα ή μεγάλης ηλικίας,  να ανεβαίνουν περίπου 30 σκαλιά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιπλέον όλοι οι επιβάτες που θα μετακινούνται από τα σκάφη στο κτίριο υποχρεωτικά θα περνάνε από την μοναδική δημοτική οδό από την οποία κυκλοφορούν οχήματα και δίκυκλα με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Δεύτερον, όσον αφορά το νομικό κομμάτι,  σας επισημαίνω ότι σύμφωνα με τη συνθήκη Schengen ο έλεγχος των σκαφών πραγματοποιείται στο λιμάνι άφιξης ή αναχώρησης ή σε χώρο που προβλέπεται για το σκοπό αυτό, με την προϋπόθεση όμως να βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με το σκάφος. (βλ. παράρτημα VI περίπτωση 3 της Συνθήκης Schengen- Κανονισμός ΕΕ 2016/399). Βάσει της παραπάνω συνθήκης, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιείται έλεγχος εκτός της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού και συγκεκριμένα πέραν της χερσαίας ζώνης του όπως αυτή έχει καθοριστεί.

Επειδή γνωρίζετε ότι πρωτίστως ενδιαφερόμαστε για το καλό της κοινωνίας μας και του τουρισμού σας προτείνω να μετακινήσετε το χώρο εντός του νέου λιμανιού του νησιού μας, προς καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και  εύρυθμη διεξαγωγή ελέγχου από τις λιμενικές, τις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές.

Με τον τρόπο αυτό θα εξακολουθήσουμε να παραμένουμε προστατευμένοι απέναντι σε οποιοδήποτε έκτακτο έλεγχο των αρμοδίων Schegen ή από κάποιο ατύχημα ή ακόμα από ένα τυχαίο γεγονός από εισερχόμενα ή εξερχόμενα στην χώρα και κατ΄ επέκταση στην  Ε.Ε  πρόσωπα».