Ξεχώρισαν και φέτος  οι Επιτάφιοι της Ρόδου (φωτορεπορτάζ)

Κατανυκτική η ατμόσφαιρα και φέτος τη Μεγάλη Πέμπτη στην πόλη και τα χωριά της Ρόδου, με τον στολισμό του Επιταφίου να αποτελεί μία ιεροτελεστία με την οποία οι πιστοί σε όλο το νησί εκφράζουν τη συμπόνια και τη συμμετοχή τους στην κορύφωση του Θείου Δράματος.

 

Ρεπορτάζ:
Κυριακή Πετρίδου
kiriaki@rodiaki.gr

Ελευθερία Πελλού
pelloue@rodiaki.gr

Λίζα Τσοπανάκη
lizatsopanaki@rodiaki.gr

 

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, οι δρόμοι της πόλης είχαν ζωή αφού αρκετοί συμπολίτες μας και φέτος τήρησαν το έθιμο να επισκέπτονται τις Εκκλησιές και να συμμετέχουν σ’ αυτή τη μοναδική μυσταγωγική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι ανάμεσα στους πιστούς που συναντούσε κανείς στις Εκκλησίες ήταν και αρκετός νεαρόκοσμος, πολλοί μάλιστα συμμετείχαν και στο στολισμό του Επιταφίου.

Οι Επιτάφιοι της Ρόδου, όπως κάθε χρόνο, στολίστηκαν με πολλή φροντίδα και μεράκι και ακόμα και στις περιπτώσεις που ανατέθηκαν σε ανθοπωλείο, ήταν δωρεά των πιστών οι οποίοι συνέβαλαν όπως μπορούσαν.

Άλλοτε απλοί και «παραδοσιακοί», άλλοτε ευφάνταστοι και εντυπωσιακοί, με πρωτότυπες συνθέσεις και κατασκευές, οι Επιτάφιοι της Ρόδου ξεχωρίζουν και φέτος και πάνω απ’ όλα δείχνουν ότι οι ροδίτες είναι κοντά στις Εκκλησία τις Άγιες τούτες μέρες και τηρούν τα έθιμα.

Μοναδική ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και κατάνυξης δημιούργησαν και φέτος οι χορωδίες που γύριζαν τις Εκκλησιές και έψαλαν, μέχρι τα ξημερώματα, είτε το μοιρολόι της Παναγίας, είτε τα εγκώμια ή άλλους ψαλμούς. Κορυφαία στιγμή η χορωδία υπό τη Διεύθυνση του Γιώργου Σακελλαρίδη που επισκέφθηκε αρκετές Εκκλησιές και έψαλε τα εγκώμια καθηλώνοντας τους πιστούς.

Σε πολλές Εκκλησίες, επίσης, όπως κάθε χρόνο, οι ενορίτες προσέφεραν νηστίσιμα γλυκά και διάφορα αφεψήματα στους πιστούς που τις επισκέπτονταν.

Αναλυτικά, οι Επιτάφιοι της Ρόδου (σ.σ. όσοι κατέστη δυνατόν να περισυλλέξουμε) όπως στολίστηκαν φέτος:

 Ιερός Ναός Μητροπόλεως

Μητρόπολη
Μητρόπολη

…Όλη η Ρόδος σχεδόν περνάει τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ από τη Μητρόπολη αφού αποτελεί την «καρδιά» των Εκκλησιών της Ρόδου και αρκετές κυρίες, συνήθως οι ίδιες τα τελευταία χρόνια, το έχουν τάμα να στολίζουν τον Επιτάφιο. Ανοιξιάτικος, με το λευκό να κυριαρχεί και φωτισμένος, είναι πανέμορφος και «παραδοσιακός».

Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες: Κρίστα Χαραλαμπάκη, Μαριρένα Χαραλαμπάκη, Μαρία Μαλώτρα, Ελένη Παπασταματίου, Άννα Ποτσάκη, Μαρία Κονισσή, Μαρία Κοντορίνη, Σέβη Μίγκλη, Μαρία Μαντικού, Λούλα Λοΐζου.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν: Τριαντάφυλλα ροζ  “σπάνε” τη λευκή βιολέτα και το γυψόφυλλο δημιουργώντας μία πανέμορφη εικόνα.

Ο στολισμός του Επιταφίου είναι δωρεά των πιστών.

 Άγιος Δημήτριος (παλαιό νεκροταφείο)

Άγιος Δημήτριος (Νεκροταφείο)
Άγιος Δημήτριος (Νεκροταφείο)

«Μυσταγωγική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ατμόσφαιρα στο παλαιό νεκροταφείο της Ρόδου που κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη συγκεντρώνει αρκετό κόσμο μέχρι τα ξημερώματα ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το «παρών» δίνει και αρκετός νεαρόκοσμος.

Ο στολισμός του Επιταφίου έγινε από τους ευσεβείς πιστούς που παρευρέθηκαν στον Ιερό Ναό.

Χρησιμοποιήθηκαν λευκά και μωβ χρυσάνθεμα, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Τα λουλούδια είναι προσφορά των πιστών.

 Εισόδια της Θεοτόκου (Νιοχώρι)

Εισόδια Θεοτόκου
Εισόδια Θεοτόκου

Αναμφισβήτητα το επίκεντρο του Νιοχωριού η Εκκλησία, συγκεντρώνει όμως κόσμο απ’ όλη τη Ρόδο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής. Φέτος, ο Επιτάφιος είναι όπως κάθε χρόνο απλός αλλά ξεχωρίζει η πρωτοτυπία στον «ουρανό» του αφού με πολύ μεράκι το ανθοπωλείο που το στόλισε έφτιαξε και τοποθέτησε κρυσταλλάκι, δημιουργώντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό και πρωτότυπο αποτέλεσμα.

Ο στολισμός του Επιταφίου: Έγινε από το ανθοπωλείο «Νάρκισσος-Νικόλαος Σκουτέλης».

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν: Ορχιδέα λευκή, βιολέτα λευκή, λευκό τριαντάφυλλο, γυψόφυλλο και πρασινάδα. Ο ουρανός του Επιταφίου στολίστηκε με γυψόφυλλα και χειροποίητο κρυσταλλάκι που δίνει ένα πρωτότυπο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ο στολισμός του Επιταφίου είναι προσφορά των ενοριτών

 Άγιος Νεκτάριος (παλιά ΔΕΗ)

Άγιος Νεκτάριος
Άγιος Νεκτάριος

Στο μικρό Εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου στην παλιά ΔΕΗ, δημιουργείται μία πραγματικά κατανυκτική ατμόσφαιρα κάθε χρόνο και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ροδίτες που το επισκέπτονται ενώ πιστοί κάθονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο στολισμός του Επιταφίου: Έγινε από το ανθοπωλείο «Ζέρμπερα»

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν: Ανοιξιάτικος και «παραδοσιακός» μα εξίσου εντυπωσιακός, ο στολισμός του Επιταφίου έγινε με περίτεχνο τρόπο και χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέα σιμπίντιουμ, ορχιδέα Σιγκαπούρης, τριαντάφυλλα λιλά, βιολέτες εισαγωγής, χρυσάνθεμο εισαγωγής, γυψόφυλλο και διάφορα φυλλώματα: Πρασινάδες ασπιντίστρα, μυριόκλαδο, φτέρη εισαγωγής.

Ο στολισμός του Επιταφίου έγινε από δωρεές των πιστών.

  Άγιος Νικόλαος

Από τις Εκκλησίες στις παραδοσιακές συνοικίες της Ρόδου που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο είναι αυτή του Αγίου Νικολάου η οποία αυτές τις ημέρες…δεν αδειάζει καθόλου ενώ εντυπωσιακό είναι ότι την επισκέπτονται αρκετά νεαρά παιδιά.

Απλός και λιτός ο Επιτάφιος, κινείται στα «παραδοσιακά» πρότυπα αλλά είναι εξίσου πανέμορφος.

Ο στολισμός του Επιταφίου: Έγινε από το ανθοπωλείο «Λενακάκης». Συγκεκριμένα, τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες: Μαρία Λενακάκη, Χαρά Λενακάκη και Ευαγγελία Λενακάκη.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν: Οριεντάλ λίλιουμ λευκά, τριαντάφυλλα λευκά, ορχιδέες μωβ, ανθούρια μωβ, γυψόφυλλο και διάφορες πρασινάδες.

Τα λουλούδια είναι προσφορά των ενοριτών.

 Ιερός Ναός Ευαγγελισμού

Ευαγγελισμός
Ευαγγελισμός

Η πιο κεντρική Εκκλησία της πόλης, όπως είναι φυσικό, συγκεντρώνει πολύ κόσμο που περνάει ν’ ανάψει ένα κεράκι, να παρακολουθήσει τον στολισμό του Επιταφίου ή απλά να καθίσει για να συμμετάσχει στην κατανυκτική ατμόσφαιρα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κυρίες επιμελούνται τον στολισμό του Επιταφίου, ενώ λίγο πιο ‘κει άλλες, μαζί και ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου, ο γνωστός σε όλους παπά-Γιάννης, ετοιμάζουν τα φύλλα που θα χρησιμοποιηθούν στην Ανάσταση.

Ο στολισμός του Επιταφίου κινείται στα «παραδοσιακά» πρότυπα και ξεχωρίζει μέσα στην απλότητά του.

Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες: Σταματία Παπασάββα, Παρασκευή Ταργάκη, Σέβα Δημητράκη, Αρμονία Αντωναράκη, Τσαμπίκα Σαββάκη, Φωτεινή Γεωργιάδη.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν: Γυψόφυλλο, ορχιδέες άσπρες και πρασινάδα.

Ο στολισμός είναι δωρεά των πιστών.

Ευαγγελισμό́ς προετοιμασία επιταφίου
Ευαγγελισμό́ς προετοιμασία επιταφίου

 Αγία Αναστασία

Αγία Αναστασία
Αγία Αναστασία

Από τις Εκκλησίες στα μαράσια της Ρόδου που συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο που κάθεται μέχρι το πρωί ενώ οι ενορίτισσες ψάλουν μοιρολόγια της Παναγίας και τα εγκώμια. Είναι από τις πραγματικά «ζωντανές» ενορίες της πόλης που κρατούν τα έθιμα κάθε χρόνο.

Ο Επιτάφιος είναι ανοιξιάτικος και εντυπωσιακός, με το λευκό και το ροζ να κυριαρχούν και κινείται στα μοτίβα που ακολουθεί εδώ και χρόνια, με πολύ μεράκι που βάζουν οι ενορίτισσες.

Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες: Δέσποινα Σαρρή, Αναστασία Στασινάκη, Ανθούλα Βελιάδη, Μένια Κοκκίνη (πρεσβυτέρα).
Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν: Τριαντάφυλλο ροζ και άσπρο, γυψόφυλλο, πρασινάδα και φτέρη.

Ο στολισμός του Επιταφίου είναι προσφορά των ενοριτών.

 Φανερωμένη (Ροδίνι)

Φανερωμένη (Ροδίνι)
Φανερωμένη (Ροδίνι)

Δεκάδες συμπολιτών μας κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης επισκέπτονται την Εκκλησία της Φανερωμένης στο Ροδίνι για ν’ ανάψουν ένα κεράκι, να προσκυνήσουν και να κεραστούν από τις φιλόξενες ενορίτισσες που επιμελούνται με ευλάβεια την Εκκλησία και τον στολισμό του Επιταφίου.

Φέτος ο Επιτάφιος είναι απλός αλλά εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με τα χρώματα των λουλουδιών και τις πρασινάδες.

Τον Επιτάφιο στόλισαν: Το ανθοπωλείο του κ. Σταμάτη Γρηγορά στις Καλυθιές και βοήθησαν οι πιστοί: Μαρία Σταμούλη, Ιφιγένεια Γκιόκα, Σταματία Στελλά, Ζαμπέτα Μαγκαφά, Κωνσταντίνος Στελλάς, Νίκος Κουλούμπρης και Σωτήρης Κατσαράς.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν: Ορχιδέα μωβ και άσπρη, άσπρο τριανταφυλλάκι και πρασινάδες.

Ο στολισμός είναι δωρεά των ενοριτών.

Ιερός Ναός Ταξιαρχών (Κοιμητήριο Ρόδου)

Ταξιάρχης (νεκροταφείο)
Ταξιάρχης (νεκροταφείο)

Μοναδική εμπειρία αποτελεί κάθε χρόνο, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στην Εκκλησία του Ταξιάρχη, στο νεκροταφείο της Ρόδου. Δεκάδες κόσμου απ’ όλη τη Ρόδο θα περάσουν από εκεί για να βιώσουν την κατάνυξη και τη μυσταγωγία του Θείου Δράματος.

Οι κυρίες που  βρίσκονται εκεί προσφέρουν σε όλο τον κόσμο που επισκέπτεται την Εκκλησία γλυκά και διάφορα αφεψήματα, ασουρέ, αμυγδαλωτά, ξηρούς καρπούς, λικέρ κ.α.

Αρκετοί είναι δε οι πιστοί που ξημερώνονται στην Εκκλησία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής.

Τον Επιτάφιο στόλισαν: Ρένα Σπανού, Πόπη Μάλτα, Μανόλης Μαρκόπουλος, Άννα Σπανού, Χριστίνα Πάχου, Κωνσταντίνα Μανθαίου, Μιχάλης Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος Τρούμπας, Αφροδίτη Χαροκόπου, Μαρία Νουαράκη.

Ο στολισμός του Επιταφίου: Όπως κάθε χρόνο, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά φέτος, και ο Επιτάφιος του Ταξιάρχη αποτελεί ένα πραγματικό έργο τέχνης τόσο περίτεχνα στολισμένος με τα λουλούδια και τις πέρλες να μπλέκουν μέσα σε ευφάνταστες κατασκευές, που πραγματικά μένει κανείς να τον κοιτάει για αρκετή ώρα! Ο στολισμός περιλαμβάνει: Ασημοκέντητα και βελούδα, γιρλάντες περλένιες, φρουτιέρες με πουλιά, με βελούδα βυσσινιά, σταυρούς με πέρλες και γιρλάντες, φανάρια κεντημένα. Μέσα στις δύο φρουτιέρες παγώνια από πούπουλα και πέρλα προσπαθούσαν να βουτήξουν στις ρουμπινιές, μωβιές και ροζ ορχιδέες και τα τριαντάφυλλα. Ο σταυρός μαργαριταρένιος, τέσσερεις σταυροί στα φανάρια πάνω σε κατασκευές από τριαντάφυλλο, δύο κηροπήγια στην είσοδο του Επιταφίου σε σύνθεση από τριαντάφυλλα, παιώνιες και ορχιδέα. Τα παρτέρια στολισμένα με ροζ τριαντάφυλλα και εσωτερικά ο στολισμός έχει γίνει με ροζ οβάλ μπουκέτα.

Φέτος, μπροστά από τον Επιτάφιο έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο κασπώ με τριαντάφυλλα στα χρώματα του Επιταφίου και ένας άγγελος που κάθεται πάνω σε οργαντίνα μαζί με ένα κηροπήγιο.

Ο στολισμός του Επιταφίου, όπως και τα γλυκά και τα αφεψήματα που προσφέρονταν στους πιστούς είναι δωρεά δύο οικογενειών, του κ. Κωνσταντίνου Σπανού και του κ. Ιωάννη Πάχου. Το σκεύος του κασπώ και ο άγγελος είναι δωρεά της οικογένειας του κ. Αντωνίου Γιαννακάκη.                          

 Άγιος Φανούριος

Ο Άγιος Φανούριος ίσως αποτελεί την εκκλησία με τη μεγαλύτερη προσέλευση πιστών, ενώ μάλιστα είναι από εκείνες που παραδοσιακά τον Επιτάφιο τον στολίζουν οι πιστοί. Όπως κάθε χρόνο, κεράσματα και πολύ ωραίο τσάι προσφέρθηκαν στους δεκάδες πιστούς που επισκέφθηκαν την εκκλησία.  

Τη φετινή χρονιά, η αναπαράσταση των Παθών Του Χριστού που κάθε χρόνο θαυμάζαμε στις καμάρες της διαδρομής απο τον Άγιο Φανούριο έως την πύλη του Αγίου Ιωάννη, δεν τοποθετήθηκε.

Ο στολισμός του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε απο δεκάδες πιστούς που κάθισαν μέχρι τις πρώτε πρωινές ώρες ενώ τα χρώματα που επικράτησαν ήταν το λευκό και το πράσινο ενώ ήταν δωρεά από πιστούς και ενορίτες.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σιμπίντιουμ, λευκό και πράσινο γαρύφαλλο, λισίανθο, λευκό και κίτρινο τριαντάφυλλο, διάφορα φυλλώματα ενώ οι χρωματισμοί ήταν παραγγελία του πάτερ Μιχαήλ.

 Άγιος Παντελεήμονας

Άγιος Παντελεήμονας
Άγιος Παντελεήμονας
Άγιος Παντελεήμονας
Άγιος Παντελεήμονας

Με το κάψιμο του Ιούδα να είναι αυτό που χαρακτηρίζει την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, ο λιτός και όμορφος Επιτάφιος όπως κάθε χρόνο προσκυνήθηκε απο δεκάδες πιστούς. Στον περίτεχνα σκαλισμένο Επιτάφιο άλλωστε, ο στολισμός δεν θα μπορούσε να μην είναι απλός.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανθούρια, λευκά τριαντάφυλλα, λευκές ορχιδέες ροζ λισίανθοι, άσπρο σταρ λίλιουμ, γαρύφαλλο

Ο στολισμός ήταν μια προσφορά πιστών και ενοριτών, και πραγματοποιήθηκε και για τη φετινή χρονιά απο το ανθοπωλείο "Κέντια".

Αγία Αικατερίνη (παλαιό νοσοκομείο)

 

Το λευκό και το πράσινο επικράτησε στον στολισμό του Επιταφίου της Αγίας Αικατερίνης που στεγάζεται στο παλιό νοσοκομείο, με όλα τα άνθη να είναι τοποθετημένα περίτεχνα γύρω απο αυτόν.

Τα άνθη: Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χρυσάνθεμο πολις μπεκερ, τριαντάφυλλα αθηνα, ορχιδέες δεντροβιουμ, φυλλώματα ασπάραγκους.

Ο στολισμός του Επιταφίου: πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο από το ανθοπωλείο “Green Show” του κ. Παναγιώτη Χατζημανέτα ενώ ήταν προσφορά της ενορίας.

 Αγία Ειρήνη (Ορφανοτροφείο Θηλέων)

Το λευκό σατέν πανί που καλύπτει τον Επιτάφιο αλλά και οι αποχρώσεις του μώβ και του άσπρου, αποτελούν πλέον το σήμα κατατεθέν για τον Επιτάφιο της Αγίας Ειρήνς, που στεγάζεται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων.

Οι καλόγριες όπως κάθε χρόνο, στόλισαν τον Επιτάφιο της εκκλησίας, ενώ τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν και πάλι λευκές και μωβ ορχιδέες και γυψόφυλλο.

 

 Άγιος Γεώργιος (Κάτω)

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες βρίσκονταν στην εκκλησία οι ενορίτισσες μοιρολογόντας, μετατρέποντας την ατμόσφαιρα σε ιδιαίτερα κατανυκτική. Δεκάδες μάλιστα ήταν και οι πιστοί που προσήλθαν στην εκκλησία προκειμένου να προσκυνήσουν, όπως παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο.

Ο στολισμός του Επιταφίου: Και για τη φετινή χρονιά, ο στολισμός του Επιταφίου έγινε απο το ανθοπωλείο "Λενακάκης", προσφορά των ενοριτών και φίλων της ενορίας.  

Σε αποχρώσεις του άσπρου και του σωμών, τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σωμών τριαντάφυλλα, λευκές ορχιδέες, σωμών ανθούρια, γυψόφυλλο και διάφορες πρασινάδες.

 

 Άγιος Γεώργιος (Άνω)

Άγιος Γεώργιος Άνω
Άγιος Γεώργιος Άνω

Με κεράσματα απο τους ενορίτες και δεκάδες πιστούς να προσέρχονται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Άνω) όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο στολισμός του Επιταφίου.

Ο στολισμός του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε για τη φετινή χρονιά απο το ανθοπωλείο Λενακάκης ενώ αποτέλεσε δωρεά των ενοριτών.

Σε ρόζ και άσπρους τόνους, τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τριαντάφυλλα μωβ δίχρωμα, λιλά ορχιδέες, άσπρα τριαντάφυλλα, οριεντάλ λίλιουμ, γυψόφυλλα και διάφορες πρασινάδες.

 

 Άγιος Νικόλαος (Παστίδα)

Στους τόνους του ροζ και του άσπρου κινήθηκε ο στολισμός του Επιταφίου του Αγίου Νικολάου Παστίδας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τον στολισμό ανέλαβε το ανθοπωλείο “Green Show” του κ. Παναγιώτη Χατζημανέτα ενώ ήταν προσφορά της ενορίας.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χρυσανθεμα μογκο, τριανταφυλλα μεριλι, τριανταφυλλα αθηνα, ορχιδεες δεντροβιουμ, ευκαλυπτος, ροσκους, ασπαραγκους.

 

Ανάληψη (πόλεως Ρόδου)

Ανάληψη
Ανάληψη

Με πολλή σημασία στον συμβολισμό της ημέρας επιλέχτηκαν φέτος τα λουλούδια που στόλισαν τον επιτάφιο στην εκκλησία της Ανάληψης.

Πανέμορφος στα λευκά που συμβολίζει την αγνότητα του Κυρίου, με λίγο μωβ για το πένθιμο της ημέρας, ήταν ο επιτάφιος, ο οποίος στολίστηκε με ανθάκια, σιμπίντιουμ και λευκές ορχιδέες, προσφορά των ενοριτών.

Κυρίες τη ενορίας  ανέλαβαν το στολισμό, μεταξύ των οποίων:

Εμμανουέλλα Μαντικού, Νεκταρία Παναγιά, Ειρήνη Σκουρμαλά, Ειρήνη Κέλη, Νικολέτα Ζαράκη και Αναστασία Τοκμακίδου.

 

Άγιος Δημήτριος (Ροδίνι)

Άγιος Δημήτριος
Άγιος Δημήτριος

Με έμφαση στη λεπτομέρεια και σε χρωματισμούς του λευκού και του πράσινου «ντύθηκε» φέτος ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι, καταφέρνοντας για ακόμη μία φορά να αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια και το θαυμασμό των πιστών.

Ολλανδικό δημητράκη κεντημένο με χρυσές πούλιες, Ανθούρια πράσινα, λευκές ορχιδέες, ανοικτό πράσινο (λαχανί) τριαντάφυλλο, γυψόφιλλο, και τριών ειδών πρασινάδες ήταν τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν τα οποία ανέρχονταν συνολικά σε 6.500 χιλιάδες και είχαν όλα «κεντηθεί» στο χέρι!

Στο επάνω μέρος του Επιταφίου, στον τρούλο, είχε τοποθετηθεί «κεντημένος» από λουλούδια σταυρός, ενώ στο εσωτερικό του κουβούκλιου  υπήρχαν 8 στήλες με λουλούδια, που είχαν φτιαχτεί επίσης κομμάτι – κομμάτι.

Το εξωτερικό μέρος του Επιταφίου αποτελούνταν από 12 κατασκευές όλες «κεντημένες» στο χέρι, ενώ στα «πόδια» υπήρχαν τέσσερις σταυροί «κεντημένοι» και αυτοί με λουλούδια.

Αλλά και εσωτερικά το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό με  γιρλάντες από λουλούδια, και ένα λευκό μεταξωτό σεντόνι, κεντημένο περιμετρικά με χρυσό και στο τελείωμα οχτώ μεγάλους φιόγκους από δαντέλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ακριβώς η «λεπτομέρεια» που διέθετε ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι τονίζονταν ακόμη περισσότερο από το διακριτικό φωτισμό που έδιναν τα 6.000 λεντάκια!

Αξίζει να σημειωθεί πως, τον Επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι κατά την περιφορά «σήκωσαν» μέλη της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Ρόδου (Ο.Α.Κ.).

Το στόλισμα του επιταφίου είναι δωρεά της Μαρουλίας και Στυλιανής Σαββατιανού εις μνήμη του Κωνσταντίνου Σαββατιανού και για την ολοκλήρωση του βοήθησαν: Ειρήνη Κετσέ, Παναγιώτα Δημητραδιού, Νίκος Ιωάννου, Ειρήνη Κόλλια, Γιάννα Βλάχου, Τσαμπίκα Κουτούζου, ενώ τα φώτα του Επιταφίου έκαναν δωρεά και επιμελήθηκαν ο Γιάννης Πιτσουρδάκης και ο Κωνσταντίνος Μαραβέλιας.

 Άγιοι Απόστολοι (πόλεως Ρόδου)

Λιτός αλλά υπέροχος ήταν και φέτος ο επιτάφιος στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, ο οποίος στολίστηκε με λευκά και ροζ γαρίφαλα λευκές ορχιδέες και γυψόφυλλο.

Τον στολισμό ανέλαβε ο κύκλος Κυριών της ενορίας των Αγίων Αποστόλων, ενώ όλα τα λουλούδια ήταν προσφορά των ενοριών οι οποίοι κάθε χρόνο φροντίζουν για το στόλισμα του Επιταφίου.

Επίσης κυρίες της ενορίας έψελναν για τον Χριστό δημιουργώντας μία ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Στολισμός Άγιοι Απόστολοι
Στολισμός Άγιοι Απόστολοι
Στολισμός Άγιοι Απόστολοι
Στολισμός Άγιοι Απόστολοι
 

Φανερωμένη (Ιξιά)

Με κάλλες ίρις, ορχιδέες Σιγκαπούρης, σιμπίντιου και πράσινα με λευκά ανθάκια στολίστηκε φέτος ο επιτάφιος του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης στην Ιξιά, δίδοντας ένα εξαίσιο αποτέλεσμα.

Στο στολισμό φέτος συνέβαλαν οι κυρίες Σαμάνθα Ζαράκη, Νεκταρία Παναγιά, Ειρήνη Κέλη και Νικολέτα Ζαράκη.

Άγιος Ιωάννης (πόλεως Ρόδου)

Σε λευκές και μπορντό αποχρώσεις «ντύθηκε» φέτος ο επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην πόλη της Ρόδου.

Τα λουλούδια ήταν προσφορά των ενοριτών και αποτελούνταν από μπορντό γαρύφαλλα, γυψόφυλλο, μπορντό ορχιδέα και λευκά τριαντάφυλλα.

Τον στολισμό του επιταφίου φέτος ανέλαβαν οι: Διονυσία Ρουσέτου, Κατερίνα – Παναγιούλα Διακογεωργίου, Μαρία Κρητικού, Σοφία Ψαρού,

Ζωή Φτάκλα, Σεβαστή Φτάκλα, Ευτυχία Ξεπαπαδάκη, Φωτεινή Παπαχριστοδούλου, Αναστασία Ξεπαπαδάκη, Στυλιανή Ξεπαπαδάκη.

Μοιρολόι Παναγίας Άγιος Ιωάννης
Μοιρολόι Παναγίας Άγιος Ιωάννης

 

Άγιοι Ανάργυροι (πόλεως Ρόδου)

Εντυπωσιακός ήταν και ο Επιτάφιος στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην πόλη της Ρόδου, όπου τα λουλούδια πλαισίωναν κεντημένα υφάσματα με την Αποκαθήλωση του Ιησού που είχαν τοποθετηθεί στην όψη και στο πίσω μέρος.

Οι αποχρώσεις του κόκκινου, το μπορντό αλλά και το λευκό κυριάρχησαν στον συγκεκριμένο επιτάφιο δίνοντας ένα διαφορετικό χαρακτήρα, ο οποίος ολοκληρώθηκε με τους «λουλουδένιους» σταυρούς στο μπροστινό και πίσω μέρος αλλά και τις χρυσές «λεπτομέρειες» στα πλάγια του επιταφίου.

Για το στόλισμα που έγινε από τις κυρίες της ενορίας, χρησιμοποιήθηκαν δίχρωμα κόκκινα, άσπρα και μωβ γαρύφαλλα, σιμπίντιουμ, λευκές ορχιδέες, βιολέτες και γυψόφυλλο.

Χορωδία Γιώργου Σακελλαρίδη Άγιοι Ανάργυροι
Χορωδία Γιώργου Σακελλαρίδη Άγιοι Ανάργυροι

 Αγία Αικατερίνη (νέο νοσοκομείο Ρόδου)

Αγία Αικατερί́νη Νοσοκομείο νέο
Αγία Αικατερί́νη Νοσοκομείο νέο

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης οι εθελόντριες του παρεκκλησιού της Αγίας Αικατερίνης στο νοσοκομείο της Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», αλλά και αρκετά νέα παιδιά από Λύκεια του νησιού μας, στόλισαν τον επιτάφιο.

Τα λουλούδια ήταν προσφορά ασθενών και συγγενών αυτών και ο επιτάφιος αποτελούνταν από λευκά γαρύφαλλα και χρυσάνθεμα, γυψόφυλλο και πρασινάδα καθώς και ροζ τριαντάφυλλα.

Άγιος Νικόλαος (Παραδείσι)

Άγιος Νικόλαος Παραδεισίου
Άγιος Νικόλαος Παραδεισίου

Σαν ψεύτικος ήταν φέτος ο Επιτάφιος στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο Παραδείσι καθώς ο στολισμός με λευκές ορχιδέες, που έγινε από κοπέλες της ενορίας, έδωσε ένα ανεπανάληπτο αποτέλεσμα ομορφιάς.

Κοίμηση της Θεοτόκου (Έμπωνας)

Λιτός αλλά επιβλητικός ήταν φέτος ο Επιτάφιος στον Έμπωνα ο οποίος «ντύθηκε» με λευκά χρυσάνθεμα, ορχιδέες και πέρλες.

Ο στολισμός έγινε με την βοήθεια των ενοριτών και της εκκλησιαστικής επιτροπής δίδοντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Κοίμηση της Θεοτόκου (Λίνδος)

Λίνδος
Λίνδος

Με υπέροχα ανοιξιάτικα λουλούδια σε εκπληκτικά χρώματα στολίστηκε φέτος ο Επιτάφιος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λίνδο.

Τριαντάφυλλα, ορχιδέες, συμπίντιουμ, γαρύφαλλα, γυψόφιλλο σε αποχρώσεις του μωβ, λιλά και του λευκού καθώς και πολύ πρασινάδα χρησιμοποιήθηκαν για το στολισμό του, ενώ στο επάνω μέρος του Επιταφίου είχαν τοποθετηθεί μεγάλα φυσικά κεριά.

Το στόλισμα έγινε με τη πολύτιμη βοήθεια των: Ζωή Κομνινόγλου, Ευφροσύνη Αποστολά, Άννα Νικηταρά, Χρυσάνθη Θαρρενού, Εμμανουήλ Κούρος, Τζένη Σαββαΐδη, Αγαπητός Κούρος, Βαλάντα Κοκκινογέννη, Τσαμπίκα Διάκουλα, Νικόλαος Σαββαΐδης.

  Ι.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου (Ψίνθος)

Επιτάφειος Ψίνθος
Επιτάφειος Ψίνθος

Εντυπωσιακός ήταν φέτος ο Επιτάφιος στην εκκλησία της Ψίνθου όπου κυριάρχησε το λευκό με «πινελιές» μωβ και πράσινες.

Για το στολισμό του χρησιμοποιήθηκαν λευκά και μωβ χρυσάνθεμα τα οποία είχαν «κεντηθεί» με πέρλες ενώ υπέροχο ήταν και το στόλισμα του τρούλου με τις ορχιδέες και τον υπέροχο σταυρό στην κορυφή.

Ο επιτάφιος του Ιερού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

Με την συνέχιση των ηθών και εθίμων και των παραδόσεων επί 30 χρόνια που γίνονται με ιερατική ευλάβεια, στο ναΰδριο του Παν/μίου Αιγαίου στολίστηκε με μεράκι, αγάπη και μεγάλης προσέλευσης των πιστών σε όλες τις ιερές ακολουθίες των αγίων ημερών.

Ο επιτάφιος στολίστηκε εφέτος με άσπρα και μωβ γαρύφαλλα με γυψόφυλλο πρασινάδα και μωβ ορχιδέες, που έδωσαν στην σύνθεση του ένα ξεχωριστό χρώμα, με μωβ φωτισμό.

Από το ανθοπωλείο “Γαρδένια” της Κατερίνας Χατζημανέττα αγοράστηκαν με προσφορές ευσεβών χριστιανών ο εφημέριος του ναϋδρίου πατήρ Κυριάκος Μανέττας κληρικός-εκπαιδευτικός, η πρεσβυτέρα Μαργαρίτα Παναγή-Μανέττα καθηγήτρια φιλόλογος και μια μεγάλη ομάδα πιστών νέων που αγαπούν και είναι πάντα κοντά στο ναΰδριο και στο έργο του. Τα ονόματα είναι: Μαρία Μανέττα, Θεοδώρα Καραγιάννη και Ανδρέας Καραγιάννης, Ανδριάνα Μανέττα, Ελευθερία Κώτη, Τσαμπίκα Γρύλλη, Παναγιώτα Καλούδη, Μανόλης Καλούδης, Λέττα Μανωλά, Θεοδώρα Μαγκαφά, Βακίνα Ξυπολιτά, Ιωάννα Θεολόγου, Γεωργία Ζάχου, Κων/να Μαγκαφά.

Δεκάδες πιστών νέων πέρασαν για να προσκυνήσουν τον εσταυρωμένο και να απολαύσουν το κριμίζι με ελιές και επτάζυμα παξιμάδια και άρτους.

 Ιερός Ναός Σωτήρος (Ιαλυσός)

Ι.Ν. Σωτήρος Ιαλυσός
Ι.Ν. Σωτήρος Ιαλυσός

Πανέμορφος μέσα στην απλότητά του και με το μωβ να κυριαρχεί ο Επιτάφιος του Σωτήρος.

Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες: Κρίστα Χαραλαμπάκη, Μαριρένα Χαραλαμπάκη, Μαρία Μαλώτρα, Ελένη Παπασταματίου, Άννα Ποτσάκη, Μαρία Κονισσή, Μαρία Κοντορίνη, Σέβη Μίγκλη, Μαρία Μαντικού, Λούλα Λοΐζου.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν: Τριαντάφυλλο μωβ, ορχιδέα σε τρία χρώματα και γυφόψυλλο.

Ο στολισμός του Επιταφίου έγινε με δωρεές των πιστών.

           

Χορωδία (Αγίου Παντελήμονα)
Χορωδία (Αγίου Παντελήμονα)