Στις 16 και 17 Απριλίου  το αναπτυξιακό συνέδριο στη Ρόδο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο το οποίο, όπως έχει γίνει γνωστό, θα διεξαχθεί  στις 16 και 17 Απριλίου.

Η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος αναμένεται σήμερα-αύριο αφού πήγε πίσω λόγω της εορτής του Πάσχα. 

Μάλιστα, σήμερα ή αύριο ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης αναμένεται να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της περιοχής μας προκειμένου να καταλήξουν στα θέματα που τελικά θα εισαχθούν στις διακηρύξεις που θα κάνουν οι Υπουργοί, ακόμα και ο Πρωθυπουργός, από αυτά που συγκέντρωσε η Επιτροπή προετοιμασίας που βρέθηκε εδώ το προηγούμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ρόδο αναμένεται να αφιχθούν συνολικά είκοσι Υπουργοί και Υφυπουργοί ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη, παράλληλα, τρία στρογγυλά τραπέζια.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, θα βρίσκεται εδώ την Τρίτη 17 του μηνός ενώ υπάρχει και η σκέψη να σταματήσει καθοδόν σε δύο μικρά νησιά, ένα των Κυκλάδων και ένα της Δωδεκανήσου, και να φθάσει στη Ρόδο νωρίς το απόγευμα, οπότε και θα κάνει την κεντρική ομιλία του Συνεδρίου.

Όσο αφορά στην προετοιμασία των τοπικών Αρχών για το αναπτυξιακό, εκτός από τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί καταρχήν η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στις 9:00 το πρωί και ακολούθως, στις 10:00 π.μ. συνεδρίαση του τοπικού παραρτήματος της Δωδεκανήσου, η οποία θα είναι διευρυμένη, δηλαδή έχουν προσκληθεί να μετάσχουν όλοι ο Δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Νομού, με κυρίαρχο θέμα βέβαια τη συζήτηση για το αναπτυξιακό. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΧΡ.  ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ
Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 16 -17 Απριλίου θα διεξαχθεί το 13ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο με στόχο την υλοποίηση σειράς έργων στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάταξης της χώρας.

Όπως έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν η χώρα μας βγει από τα μνημόνια δεν θα πρέπει να γυρίσει σε όλα όσα την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Θα πρέπει να έχει βρει το βηματισμό της και να έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις συνθήκες για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Στη βάση αυτής της στρατηγικής ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους περιφερειάρχες ξεδίπλωσε τον σχεδιασμό των Περιφερειακών Συνεδρίων.

Πρόκειται για ένα πλήρες σχέδιο «ανοικοδόμησης» της χώρας το οποίο κινείται σε δυο επίπεδα, οικονομικό και κοινωνικό και βάζει στο επίκεντρο την τοπική αυτοδιοίκηση. Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής περνά μέσα από τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, στα οποία τον πρώτο ρόλο έχουν οι τοπικές κοινωνίες, οι φορείς τους και η τοπική αυτοδιοίκηση.

'Αλλωστε η πολυπληθής συμμετοχή των πολιτών σε αυτά δείχνουν πως η ίδια η κοινωνία επιθυμεί την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Με στόχο να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και να περιοριστούν τα μειονεκτήματα η κυβέρνηση προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Με σωστό σχεδιασμό υποδομών, με οικονομικούς πόρους, προερχόμενους κυρίως από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με νομοθετικές παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και καθυστερήσεις αλλά και με τη διασύνδεση εκπαίδευσης αγοράς εργασίας, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέες και σταθερές βάσεις όπως έχει διαφανεί στις εργασίες των 12 προηγούμενων Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων.

Ωστόσο η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να ανταποδίδει κομμάτι της στην κοινωνία, για αυτό τόσο οι εξαγγελίες όσο και τα έργα που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων αφορούν και τον τομέα της υγείας, είτε με τη δημιουργία νέων δομών -εκεί όπου χρειάζονται- είτε με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν.

Η ανάπτυξη μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για το λόγο αυτό, όπως δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Επικράτειας Χριστόφορος Βερναρδάκης, έχει δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο όπου «ανεβαίνουν» όλες οι πολιτικές που εξαγγέλλονται από το βήμα των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων.

Οι πολιτικές, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βερναρδάκης, αφορούν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Στα έργα προς υλοποίηση, στις υποδομές, περιλαμβάνονται ακόμη και έργα που θα πάρει χρόνια να γίνουν, για παράδειγμα ο βόρειος οδικός άξονας στην Κρήτη. Στην πλατφόρμα, δίπλα από τον τίτλο του κάθε έργου μπορεί να δει κανείς την πρόοδό του (σε ποσοστό %), ποια είναι η τελευταία ημερομηνία που ενημερώθηκε, πότε έγιναν οι προηγούμενες ενημερώσεις.

Και οι 509 πολιτικές -και όσες ακόμη προστεθούν από τα επόμενα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια- βρίσκονται στο καθημερινό «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, το γραφείο του οποίου είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με ένα σύνδεσμο που έχει οριστεί από κάθε υπουργείο, που εκτελεί και εποπτεύει το αντίστοιχο έργο.