Απάντηση στον δήμαρχο Χάλκης από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

Για συκοφαντική δημοσίευση κατηγορεί τον δήμαρχο Χάλκης κ. Μιχ. Πατρό, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ασκληπιός Μαρκάκης.

Αφορμή της αντιπαράθεσης, αποτέλεσαν τα τεκταινόμενα σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χάλκης κ. Μιχ. Πατρό το δ.σ. δεν ενέκρινε τη μετάβασή του στην Τήλο για να παραστεί σε συνέδριο των μικρών νησιών.

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χάλκης κ. Ασκληπιός Μαρκάκης αναφέρει τα εξής:
«Σε σχέση με την σημερινή ανάρτηση του δημάρχου Χάλκης θα ήθελα να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
Στο Δημοτικό συμβούλιο του Σάββατου 28  Απριλίου ο Δήμαρχος ζήτησε να εγκριθούν οδοιπορικά για την σύσκεψη της ΚΕΔΕ στις 11.12 Μαΐου και πιθανόν ίσως να χρειαστεί να πάει και στην Τήλο.
Παρακάτω  παραθέτω αυτούσια την συνομιλία όπως αυτή απομαγνητοφωνήθηκε με ακρίβεια από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Το λόγο ζήτησε και πήρε ο Δήμαρχος όπου αναφέρει τα εξής: «Η μετακίνηση είναι μέσα στον Μάιο, δεν ξέρω αν έχετε ενημερωθεί για το τελευταίο συνέδριο που έγινε της ΚΕΔΕ;

Πρόεδρος: Δεν μας έχετε ενημερώσει κ. Δήμαρχε.
Δήμαρχος: Αλλάζει ο εκλογικός νόμος και ό,τι διέπεται με τους Δήμους, αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα.
Ήδη το Νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί και απ’ ό,τι ενημερώθηκα εχθές από την ΚΕΔΕ θα υπάρξει μία συνάντηση 11 και 12 Μάιου και πιθανών να χρειαστεί να πάω και στην Τήλο.

Πρόεδρος: Για το ίδιο θέμα;
Δήμαρχος: Όχι για άλλο συνέδριο.
Χατζημιχαήλ Βασίλειος: Απ’ όλα αυτά τι κερδίζουμε σαν Δήμος;
Δήμαρχος: Η παρουσία είναι πάντα παρουσία δεν το συζητάμε, αν δεν πάω συνάδελφε κατηγορούμε γιατί δεν πάω.

Χατζημιχαήλ Βασίλειος: Και τι χάσαμε που δεν πας; Τι κερδίσαμε μέχρι τώρα; Ξοδεύουμε χρόνο, μετακινήσεις και μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει τίποτα. Θέλω να πω ότι κάνουμε κάποιες μετακινήσεις και εσύ ταλαιπωρείται αλλά και οικονομικά ξοδεύουμε ένα σωρό λεφτά.  
Δήμαρχος: Δεν τα πληρώνει όλα πάντα ο Δήμος. Δηλαδή το προηγούμενο ταξίδι που έκανα δεν ήταν του Δήμου.

Το σώμα λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Δημάρχου και:
1) το άρθρο 140 του Ν.3463/2006
2) τις διατάξεις του Ν. 4336/2015    
3) το άρθρο 72 παρ. 1 Ν.3852/2010
και αφού έλαβε υπόψη τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από διαλογική συζήτηση:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Εγκρίνει τη μετακίνηση Δημάρχου στις 11 και 12 Μαΐου για να παραστεί σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ σύμφωνα με το Ν.4336/2015.»
Εκ των ανωτέρω αποδεικνύετε περίτρανα ότι εγώ ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχα υποχρέωση να αναρτήσω την απόφαση όπως ακριβώς την είχε ζητήσει ο Δήμαρχος και όπως είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τους διέποντες το Δημοτικό Συμβούλιο Νόμους.

Αντιθέτως ο Δήμαρχος εκ των υστέρων παρά την σαφώς και επακριβώς καταγεγραμμένη απόφαση από τα πρακτικά του ΔΣ, κατά την προσφιλή του από το παρελθόν τακτική, δείχνοντας ακόμα μια φορά την παντελή έλλειψη σεβασμού προς τις νόμιμες και Δημοκρατικές διαδικασίες, ζήτησε να παραποιήσω το κείμενο της απόφασης και να μεταβάλω εντελώς το περιεχόμενό της.  Σας παραθέτω τα στοιχεία της απόφασης όπως ζήτησε ο Δήμαρχος να γραφτεί, παραθέτω το ακριβές κείμενο:

«Το λόγο ζήτησε και πήρε ο Δήμαρχος όπου αναφέρει τα εξής: «Το Ελληνικό δίκτυο μικρών νησιών στο οποίο είναι μέλος ο Δήμος Χάλκης, διοργανώνει το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο, στις 11 με 13 Μαΐου 2018 στη νήσο Τήλο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που στάλθηκε ηλεκτρονικά στο email μου, από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών κ. Λευτέρη Κεχαγιόγλου, θα πραγματοποιηθεί απολογισμός των δράσεων για το έτος 2017, θα ληφθεί απόφαση και θα γίνει ο καταμερισμός των θέσεων εργασίας από το Επιδοτούμενο πρόγραμμα συμμετοχής, θα συζητηθεί και θα κατατεθεί η γνώμη μας για τα μικρά νησιά και των δεικτών, ώστε να γίνεται σωστά ο καταμερισμός των κονδυλίων για τα επόμενα έτη, θα γίνουν ανακοινώσεις για πραγματοποίηση υποτροφιών μετά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση για μικρονησιώτες από ΙΙΕΚ.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε κρίνεται αναγκαία η παρουσία μας ως Δήμος και ως Δήμαρχος Χάλκης στο πραγματοποιούμενο συνέδριο. Προκειμένου λοιπόν να παρευρεθώ στο εν λόγω Πανελλήνιο συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, θα αναχωρήσω από Χάλκη Πέμπτη πρωί στις 10-05-2018 με το πλοίο της γραμμής για Τήλο.

Την Κυριακή 13-05-2018 μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, θα αναχωρήσω από Τήλο για Ρόδο ακτοπλοϊκώς και την Δευτέρα 14-05-2018 θα αναχωρήσω από Ρόδο για Κάμειρο Σκάλα και από εκεί ακτοπλοϊκώς για Χάλκη. Επίσης την Παρασκευή το Πρωί 18-05-2018 θα μεταβώ ακτοπλοϊκώς στην Κάμειρο Σκάλα και εν συνεχεία στη Ρόδο, για να καταθέσω στον Πταισματοδίκη Ρόδου έγγραφα που ζητούνται προς εξέταση για υπόθεση που αφορά τον Δήμο Χάλκης και επιστροφή στην Χάλκη την ίδια ημέρα”.

Το σώμα λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Δημάρχου και:
1) το άρθρο 140 του Ν.3463/2006
2) τις διατάξεις του Ν. 4336/2015    
3) το άρθρο 72 παρ. 1 Ν.3852/2010
4) Την κατεπείγουσα μετακίνηση του Δημάρχου
και αφού έλαβε υπόψη το κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από διαλογική συζήτηση:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Α) Εγκρίνει τον επείγοντα και έκτακτο χαρακτήρα της μετακίνησης, την οποία και χαρακτηρίζει ως επιβεβλημένη.  
Β) Εγκρίνει τη μετακίνηση του Δημάρχου σύμφωνα με το Ν.4336/2015, ως ακολούθως:  
1. Ημέρα Αναχώρησης (ακτοπλοϊκώς) από Χάλκη: 10/05/2018
Ημέρα Αναχώρησης (ακτοπλοϊκώς) από Τήλο: 13/05/2018
Ημέρα Αναχώρησης (οδικώς) από Ρόδο: 14/05/2018
Ημέρα Επιστροφής (ακτοπλοϊκώς) στη Χάλκη: 14/05/2018
Αριθμός Διανυκτερεύσεων: 4
Ημέρες παραμονής εκτός έδρας: 5

2. Ημέρα Αναχώρησης (ακτοπλοϊκώς) από Χάλκη: 18/05/2018
Ημέρα Αναχώρησης (οδικώς) από Κάμειρο Σκάλα: 18/05/2018
Ημέρα Αναχώρησης (οδικώς) από Ρόδο: 18/05/2018
Ημέρα Επιστροφής (ακτοπλοϊκώς) στη Χάλκη: 18/05/2018
Αριθμός Διανυκτερεύσεων: 0
Μετακίνηση αυθημερόν εκτός έδρας: 1

Γ) Εγκρίνει την καταβολή εξόδων μετακίνησης και ημερήσιας αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4336/2015 και ψηφίζει τη διάθεση της πίστωσης ποσού 500,00 € εις βάρος του ΚΑΕ 00-6421 με τίτλο «Οδοιπορικά Έξοδα και Αποζημίωση Μετακινούμενων Αιρετών» των εξόδων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Χατζημιχαήλ Βασίλειος, Ροδίτης Λιβάνιος και Μαρκάκης Ασκληπιός ψήφισαν όχι για την μετακίνηση του Δημάρχου.»

Όπως μπορεί να καταλάβει κάθε νοήμων πολίτης το προτεινόμενο παραποιημένο από το Δήμαρχο κείμενο απόφασης, αποτελεί έκθεση φανταστικών ιδεών του Δημάρχου και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική συνομιλία που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος. Τα κακοήθη και συκοφαντικά σχόλια του Δημάρχου στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στη σελίδα του στο facebook παραποιούν πλήρως την πραγματικότητα και διασπείρουν δήθεν πληροφορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Ο Δήμαρχος γνώριζε πριν από αρκετό διάστημα ότι το Συνέδριο στην Τήλο ήταν στις 11-12 και 13 Μαΐου άλλα για δικούς του λόγους που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά δεν ζήτησε έξοδα μετακίνησης για το συγκεκριμένο συνέδριο.

Επίσης γνώριζε καλώς ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει σε προγενέστερη Συνεδρίασή του ότι τον Δήμο Χάλκης στο Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ) εκπροσωπούν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Σύμβουλος Ανάπτυξης του Δήμου Χάλκης, οι οποίοι διατηρούσαν την επαφή με το ΕΔΜΝ κατά τα τελευταία έτη αφού ο Δήμαρχος είχε επιλέξει ο ίδιος να απέχει απ’ όλες τις δραστηριότητες του Δικτύου αδιαφορώντας για την ύπαρξη του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών.

Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι επίσημοι εκπρόσωποι των Δήμων στο συγκεκριμένο συνέδριο δεν επιβαρύνουν τους Δήμους τους με κανένα έξοδο, δεδομένου ότι το κόστος φιλοξενίας τους καλύπτεται από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, ενώ πιθανή επίσκεψη του Δημάρχου Χάλκης που δεν εκπροσωπεί νομοτύπως το Δήμο Χάλκης στο ΕΔΜΝ θα έπρεπε να καλυφθεί από έξοδα των Δημοτών της Χάλκης.

Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το κόστος των μετακινήσεων και των προσωπικών αποζημιώσεων του Δημάρχου Χάλκης κοστίζει στο μικρό Δήμο Χάλκης αρκετές χιλιάδες ευρώ ειδικά αυτές τις εποχές που μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων της Χάλκης δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς της στο Δήμο,  και τη στιγμή κατά την οποία κατηγορείται ο Δήμαρχος από τους Δημοτικούς Συμβούλους ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για όσα θέματα ασχολείται στις μετακινήσεις του αυτές, με αποτέλεσμα να είναι ασαφή και άγνωστα τα αποτελέσματά τους.

Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι η σημερινή ανάρτηση του Δημάρχου για το εν λόγω θέμα αποτελεί μνημείο παραπληροφόρησης, συκοφάντησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, επιδιδόμενος σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις λασπολογίας αντί να ασχολείται με τα σημαντικά προβλήματα του Δήμου Χάλκης,  τα οποία επιδεινώνει με την ανεπάρκεια και την επιδεικτική αδιαφορία του.       

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΧΑΛΚΗΣ
ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ».