Όχι στο νομοσχέδιο από το περιφερειακό συμβούλιο

Το ψήφισμα που είχε εκδοθεί στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα γύρω από τις μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση, με αφορμή το πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», υιοθέτησε το περιφερειακό συμβούλιο νοτίου Αιγαίου που συνεδρίασε χτες στη Σύρο.

Το σώμα συζήτησε τις προτάσεις της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται σε αυτό, με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο να είναι ο εισηγητής του θέματος, και να επισημαίνει ότι χωρίς ουσιαστική στήριξη της αυτοδιοίκησης η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε μία παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Σημειώνεται ότι οι παρατάξεις «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας», «Νησιώτικη Ανατροπή» και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Άγγελος Ανανίας και Παναγιώτης Κουνάκης δεν παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση όπως είχαν ήδη προαναγγείλει, ενώ δε συμμετείχε σε αυτήν και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με δεδομένο ότι απουσίαζαν και αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, το περιφερειακό συμβούλιο συνεδρίασε με οριακή πλειοψηφία καθώς η παράταξη της πλειοψηφίας που αριθμούσε 25 άτομα ενισχύθηκε και με το σύμβουλο της παράταξης «Ελληνική Αυγή για το Νότιο Αιγαίο» Ευστράτιο Μαύρο και έτσι μπόρεσε να διεξαχθεί η συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιφερειακό συμβούλιο νοτίου Αιγαίου υιοθετώντας το κοινό ψήφισμα ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ ζήτησε να γίνει σε αυτό σαφής αναφορά στη νησιωτικότητα, που δεν περιλαμβάνεται στο αρχικό και να προστεθεί σχετική παράγραφος ώστε να «καλύπτει» και τα νησιά.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:
1. Το δεύτερο Έκτακτο Κοινό Συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ, καλεί την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας,  σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.

2. Η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση είναι το αποτελεσματικό εργαλείο που θα οδηγήσει την πατρίδα μας στην παραγωγική ανασυγκρότηση για περισσότερες δουλειές, μικρότερους φόρους, μεγαλύτερο εισόδημα. 
Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που θα αμβλύνει τη γραφειοκρατία και θα βελτιώσει ην καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση της νέας εποχής.

3. Αυτό το Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως δε κατά
• το σκέλος των αρμοδιοτήτων,
• των πόρων,
• της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων,
• την πάταξη της γραφειοκρατίας,
• των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων,
• καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

4. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες  των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, την τοπική δημοκρατία και την κοινωνία.

5. Εξουσιοδοτεί τα Διοικητικά Συμβούλια  ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.