Ανυποστήρικτη η έφεση των δύο Ουκρανών

Ανυποστήρικτη κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου η έφεση που είχαν ασκήσει δύο Ουκρανοί κατηγορούμενοι για τη μεταφορά 75 μεταναστών στην Τήλο.

Ως εκ τούτου, οι δύο άνδρες ηλικίας 39 και 38 ετών αντίστοιχα, διατηρούν την πρωτόδικη ποινή που τους είχε επιβληθεί τον Νοέμβριο του 2015 από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, με την οποία έχουν καταδικαστεί σε συνολική ποινή φυλάκισης 77 ετών και χρηματικό πρόστιμο 158.000 ευρώ, έκαστος.

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αποφασίσει επίσης τη μετατροπή της ποινής αυτής (από την οποία ο κάθε κατηγορούμενος θα εκτίσει 10 έτη βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας) προς 10 ευρώ την ημέρα και η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι δύο Ουκρανοί κρίθηκαν ένοχοι χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου και με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Οι δύο Ουκρανοί συνελήφθησαν στην Τήλο στις 14 Απριλίου 2015 το μεσημέρι μετά από καταδίωξη, και λίγη ώρα αφότου είχαν μεταφέρει με την πολυτελή θαλαμηγό που κατασχέθηκε, συνολικά 75 άτομα.

Ειδικότερα, πρόκειται για 64 άτομα από τη Συρία και 11 από το Αφγανιστάν, οι οποίοι αποβιβάστηκαν από τους δύο Ουκρανούς διακινητές, στην παραλία «ΛΟΥΜΠΟΥΔΙ» βορειοανατολικά τους Τήλου.

Οι δύο διακινητές με την ολοκλήρωση της αποβίβασης επιχείρησαν να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια, ωστόσο είχαν γίνει αντιληπτοί από τον καπετάνιο του πλοίου «Δωδεκάνησος Εξπρές», το οποίο επέστρεφε από την Τήλο και ειδοποιήθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν Λιμενικοί, οι οποίοι εντόπισαν τους 75 παράνομα εισελθόντες αλλοδαπούς, τους οποίους και μετέφεραν στο λιμάνι «ΛΙΒΑΔΙΩΝ» Τήλου.
Το θαλαμηγό σκάφος και οι αλλοδαποί κυβερνήτες του ακινητοποιήθηκαν μετά από καταδίωξη και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι τους Τήλου, όπου αναγνωρίσθηκαν από τους αλλοδαπούς ως οι διακινητές τους.

Οι Ιρακινοί διακινητές και η διάσωση του Σύριου μετανάστη
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων κάθισαν προχθές και δύο Ιρακινοί, οι οποίοι τον Μάρτιο του 2015 είχαν συλληφθεί στη Σύμη για την μεταφορά 14 παράνομων μεταναστών στο νησί, ένας εκ των οποίων – υπέρβαρος- εγκλωβίστηκε σε βουνό της Σύμης, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπισε με την υγεία του και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ελικόπτερο σούπερ – πούμα στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους χωρίς την επιβαρυντική διάταξη του νόμου (εκ κερδοσκοπίας) τους δύο αλλοδαπούς ηλικίας 39 και 38 ετών και τους επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή κατά συγχώνευση 36 χρόνια κάθειρξη και 56.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο. Σημειώνεται πως βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι αλλοδαποί θα εκτίσουν τα 25 χρόνια έκαστος.

Πρωτόδικα τον Δεκέμβριο του 2015 οι δύο αλλοδαποί είχαν κριθεί ένοχοι με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου.

Η σύλληψη των Ιρακινών είχε γίνει στις 29 Μαρτίου 2015 το μεσημέρι, όταν οι λιμενικοί εντόπισαν ένα ταχύπλοο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν οι 14 παράνομοι μετανάστες και οι δύο διακινητές, να κινείται ύποπτα στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο «Πέδι» της Σύμης.

Εκεί οι διακινητές αποβίβασαν στην ξηρά τους παράνομους μετανάστες ενώ το σκάφος τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση, και μόλις οι δύο Ιρακινοί κυβερνήτες αντιλήφθηκαν την ύπαρξη του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ανέπτυξαν ταχύτητα και κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς, προσπάθησαν να διαφύγουν προσαράζοντας το ταχύπλοο σκάφος σε βραχώδη περιοχή.

Οι ίδιοι οι διακινητές βγήκαν στην ξηρά και καταδιώχθηκαν από τους λιμενικούς, οι οποίοι άμεσα ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό τους. Παράλληλα, ενημερώθηκε και το Α.Τ. Σύμης για την παροχή συνδρομής, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν  σε ορεινή βραχώδη περιοχή οι δύο (02) διακινητές και οι δεκατέσσερις (14) παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί. Ένας εκ των δεκατεσσάρων (14) παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών εγκλωβίστηκε σε δύσβατη περιοχή παρουσιάζοντας ενδείξεις σοβαρής ιατρικής πάθησης.

Λόγω του δύσβατου της περιοχής δεν κατέστη δυνατή η προσέγγιση ιατρού στο σημείο για παροχή πρώτων βοηθειών και διενεργήθηκε άμεσα επιχείρηση απεγκλωβισμού του ανωτέρω με Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, με το οποίο μεταφέρθηκε τελικά στο Γ.Π. Νοσοκομείο Ρόδου.