Ιδρύεται Λιμενικός Σταθμός στο Αγαθονήσι

Θετική ήταν η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Κουρουμπλή, στην πρόταση που είχε καταθέσει με Ερώτησή του στη Βουλή, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για την ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στο Αγαθονήσι.

Ο κ. Κόνσολας είχε επισημάνει ότι  οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο έλεγχος των χωρικών υδάτων και η προστασία της αλιείας, αλλά και η θαλάσσια συγκοινωνία με την οποία συνδέεται το νησί, αποτελούν παράγοντες που επιβάλλουν την ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στο Αγαθονήσι.

Είχε τονίσει, επίσης, ότι από μια τέτοια κίνηση θα υπήρχε εξοικονόμηση δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού, μέχρι σήμερα, έχει επιλεγεί η στελέχωση του Λιμενικού Φυλακίου να γίνεται με αποσπάσεις προσωπικού από άλλα νησιά και περιοχές της χώρας σε μηνιαία βάση, κάτι που σημαίνει επιπλέον κόστος.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Κουρουμπλής, στην απάντησή του προς τον κ. Κόνσολα, αναφέρει ότι θα προωθηθεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος με θέμα «Τροποποίηση του π.δ.81/2014   –   Αναδιάρθρωση   Περιφερειακών   Διοικήσεων   Λιμενικού   Σώματος   –   Ελληνικής   Ακτοφυλακής   (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και Λιμενικών Αρχών και ρύθμιση θεμάτων στελέχωσης αυτών (Α' 125)», στο οποίο προβλέπεται, μεταξύ των άλλων, η ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στη νήσο Αγαθονήσι.

 

Διαβάστε την Ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Κόνσολας και η απάντηση του Υπουργού:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ:  «Δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο Αγαθονήσι»

Η ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο, λόγω της επιθετικότητας και προκλητικότητας της Τουρκίας, επιβάλλει την αναδιάταξη και την ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.

Ιδιαίτερα στο Αγαθονήσι, ένα ακριτικό νησί που αποτελεί ευαίσθητο εθνικό χώρο, επιβάλλεται εκ των πραγμάτων, πλέον, η αναβάθμιση του υπάρχοντος Λιμενικού Φυλακίου σε Λιμενικό Σταθμό.

Οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτό, είναι οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τον έλεγχο των χωρικών υδάτων και την προστασία της αλιείας.

Παράλληλα, το Αγαθονήσι έχει θαλάσσια συγκοινωνία με τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου ενώ τη θερινή περίοδο υπάρχουν δρομολόγια πλοίων, που συνδέουν το νησί με το Βόρειο Αιγαίο.

Εκ των πραγμάτων, τίθεται, πλέον, το ζήτημα της μετεξέλιξης του Λιμενικού Φυλακίου σε Λιμενικό Σταθμό στο Αγαθονήσι και η ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.

Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα που θα ενδυναμώσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού.

Επιπρόσθετα, θα προκύψει και εξοικονόμηση δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού, μέχρι σήμερα, έχει επιλεγεί η στελέχωση του Λιμενικού Φυλακίου να γίνεται με αποσπάσεις προσωπικού από άλλα νησιά και περιοχές της χώρας σε μηνιαία βάση, κάτι που σημαίνει επιπλέον κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχετικό αίτημα, άλλωστε, έχει υποβάλλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι η δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο Αγαθονήσι, κάτω, μάλιστα, από το πρίσμα των νέων συνθηκών που δημιουργούνται στην περιοχή του Αιγαίου

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου