Μια παράσταση σύγχρονου χορού στη Ρόδο επηρεασμένη από την κβαντική φυσική

Μια παράσταση σύγχρονου χορού στη Ρόδο επηρεασμένη από την κβαντική φυσική

Μια παράσταση σύγχρονου χορού στη Ρόδο επηρεασμένη από την κβαντική φυσική

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 350 ΦΟΡΕΣ

Εξάπτει την φαντασία του θεατή όπως επισημαίνει η Μύριαμ Πεκμεστζή

Μία ακόμα παράσταση σύγχρονου χορού που αναμένεται να κάνει αίσθηση, ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, στις 25, 26, 27 και 28 Μαΐου, στις 9:30 το βράδυ, η ομάδα χορού «Artius Dance Theatre» σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΡ.

Η συγκεκριμένη ομάδα χορού μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε πρωτοποριακές παραστάσεις και αυτή τη φορά ο τίτλος «σωματΙΔΙΟ» μιλάει από μόνος του! Πρόκειται για ένα έργο επηρεασμένο από τις αρχές της κβαντικής φυσικής για τον χώρο, το χρόνο και την ύλη, κάτι που εξάπτει τη φαντασία του θεατή για το πως θα αποδοθεί επί σκηνής.

Σημαντικό, όμως, για το τοπικά πολιτιστικά μας πράγματα είναι και ότι η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς η «Artius Dance Theatre» είναι μία από τις ομάδες που επιλέχθηκαν για να επιχορηγηθούν έπειτα από αρκετά χρόνια.

Για όλα αυτά μιλάει, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ροδιακή», η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας κα Μύριαμ Πεκμεστζή.

Artius Dance Theater είναι μία ομάδα που έχει παρουσία στα τοπικά καλλιτεχνικά δρώμενα εδώ και οκτώ χρόνια. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή

Η artius dance theatre είναι μια επαγγελματική ομάδα χορού με έδρα την Ρόδο που ιδρύθηκε το 2010 από τους: Μύριαμ Πεκμεστζή Απόφοιτος της Ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού Νίκης Κονταξάκη-Μπακάλη και της Κρατικής σχολής Ορχηστρικής τέχνης, Νίκη Τσικούρη απόφοιτος της Ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού Άννας Πέτροβα και την Καίτη Ζουρούδη απόφοιτος της Ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού Δέσποινας Γρηγοριάδου.

Μέχρι σήμερα η ομάδα έχει παρουσιάσει: Το «Μιλώ σε εσένα » ένα έργο με χαρακτηριστικούς συμβολισμούς που φτιάχτηκε ειδικά για την τελετή λήξης του τρίτου Διεθνούς Αντιπυρηνικού φεστιβάλ και παρουσιάστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2009 στο αρχαίο στάδιο Ρόδου υπό την αιγίδα του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου.

«Από το 1 στο 9 » που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο 2010 και τον Οκτώβριο 2011 στο θέατρο της μεσαιωνικής τάφρου Μελίνα Μερκούρη υπό την αιγίδα του πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Ρόδου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου.

Το «in my breath» ένα έργο που παρουσιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 2010 στην πλατεία Δημαρχείου της Ρόδου για την Παγκόσμια Μέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων που διοργάνωσε η ‘Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ .

Συμμετείχε στο έργο «το φάντασμα της όπερας» του Sir Andrew Lloyd Webber όπου παρουσιάστηκε στο Κολλέγιο Ρόδου τον Απρίλιο του 2011 υπό την αιγίδα του Π.Ο.Δ.Ρ. σε σκηνοθεσία Gisela Schubert , το "Restricted area" - "περιορισμένος χώρος" που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό θέατρο Ρόδου από τις 12 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2013 υπό την Αιγίδα του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. Το Μάιο του 2013 παρουσίασε το έργο με τίτλο "Restricted area" στο Trondheim της Νορβηγίας, στα πλαίσια του RAW Community festival και το "The other Dinner παρουσιάστηκε 25,26,27 και 28 Φεβρουαρίου 2016 στο Δημοτικό θέατρο Ρόδου υπό την Αιγίδα του Δ.Ο.Π.Α.Ρ .

Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία χοροθεατρικών παραστάσεων, με σταθερή καλλιτεχνική και αισθητική πορεία που ευελπιστεί να φέρει πιο κοντά στην τέχνη του σύγχρονου χορού τους ανθρώπους που ζουν στην περιφέρεια.

-Οι παραστάσεις της ομάδας τα τελευταία χρόνια προκαλούν αίσθηση για την πρωτοτυπία των θεμάτων αλλά και τον τρόπο που τα προσεγγίζετε. Η καινούργια έχει τίτλο «σωματΙΔΙΟ». Τι σημαίνει…

Το σωματίδιο ως τίτλος του έργου έχει διττή σημασία: Κυριολεκτικά ως όρος της φυσικής

χαρακτηρίζει το μικρότερο δομικό σωματίδιο της ύλης που έχει ανακαλυφθεί και που δεν διαιρείται περαιτέρω, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα σε ακόμη μικρότερα και μεταφορικά ως σώματι ΙΔΙΟ αφού μέσα στο σύμπαν δεν υπάρχουν διαφορετικά άτομα και σωματίδια , ο άνθρωπος αλλά καθετί που τον περιβάλλει σε υποατομικό επίπεδο είναι Ένα, μια ολότητα που δεν διαιρείται, ένα ενιαίο ρευστό όπου το παν κινούμενο και μη είναι πολλές μορφές μιας Ίδιας Αρχής.

-Αναφέρετε ότι «το έργο είναι επηρεασμένο από τις αρχές της κβαντικής φυσικής» και ασφαλώς αυτό είναι κάτι που…δεν συναντάει συχνά ο θεατής και μάλιστα σε μία παράταση σύγχρονου χορού. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το έργο και πως θα αναδειχθεί αυτό μέσα από την παράσταση;

Πηγή έμπνευσης για το έργο στάθηκε μια διάλεξη του Δρ. αστροφυσικής Μάνου Δανέζη, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για το πως μπορεί η σύγχρονη φυσική να επηρεάσει τον σημερινό άνθρωπο κοινωνικά και πολιτισμικά. Μέσα από τις αρχές της κβαντικής φυσικής ξεδιπλώνεται μια νέα κοινωνική φιλοσοφία του εμείς αφού μέσα στο σύμπαν όλα είναι ένα, μια απέραντη ενιαία και αδιαίρετη ενότητα, πυκνώματα του ίδιου υλικού που πάντα επικοινωνούν ενεργητικά και δυναμικά μεταξύ τους και μέσα σε αυτήν την ενότητα χάνεται το νόημα της εξατομίκευσης και το εγώ γίνεται εμείς.

Μέσα στην παράσταση, με τη χρήση οπτικοαουστικού υλικού, οι χορευτές αφήνονται στον κενό αλλά γεμάτο σωματίδια χώρο και με αλλεπάλληλες σπειροειδείς κινήσεις μέσα και έξω από αυτούς ,σε ένα διαρκές παιχνίδι ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι , δημιουργούν ένα σκηνικό σύμπαν μέσα στο οποίο η κάθε ενέργεια , είτε σαν δράση, είτε σαν σκέψη , είτε σαν συναίσθημα μεταφέρεται ως κύμα και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κάθε σώμα κάνοντας ορατή αυτή την αδιαίρετη ενότητα όπου Όλες οι πιθανότητες θα είναι εκεί...

-Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο κοινό της Ρόδου με το έργο αυτό;

Ο σύγχρονος χορός είναι μια τέχνη αφαιρετική δεν επεξηγεί μια ιστορία αλλά μέσα από ήχους , εικόνες και κίνηση στο κοινό δημιουργούνται εντυπώσεις διαφορετικές, ο κάθε ένας μέσα από σκέψεις και συναισθήματα που θα παραχθούν θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Άλλωστε, αυτή είναι και η μαγεία της τέχνης που λειτουργεί αφαιρετικά γιατί δίνει την δυνατότητα για διαφορετικές ερμηνείες στο ίδιο, ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία για το κοινό της ρόδου να δει μια παράσταση σύγχρονου χορού από μια επαγγελματική ομάδα χορού, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στο νησί μας

Μια παράσταση χορού που έρχεται να μας θυμίσει κάτι που όλοι ξέρουμε αλλά πολύ συχνά ξεχνάμε ! Ο κόσμος μας είναι ένα τεράστιο έργο τέχνης όπου και το πιο μικρό κομμάτι που τον συνθέτει είναι σημαντικό, κάθε καρδιά που κτυπά, κάθε ψάρι που κολυμπά, κάθε δέντρο που υψώνεται στον ήλιο και κάθε άστρο που τρεμοσβήνει στον ουρανό είναι ένα αδιάσπαστο όλο. Εδώ υπάρχει χώρος μόνο για αλληλεγγύη σεβασμό και βαθιά αγάπη για οτιδήποτε συνθέτει τον κόσμο μας αφού το παν κινούμενο και μη συμβάλει στο μεγαλείο του !

-Πώς προέκυψε η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού;

Ήταν πραγματικά ένα ξάφνιασμα για τους ανθρώπους του χορού και του θεάτρου όταν μετά από πολύ καιρό είδαμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να βγάζει προκήρυξη για Επιχορηγήσεις ομάδων κλασικού και σύγχρονου χορού για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-18. Αδράξαμε, λοιπόν, την ευκαιρία ως ομάδα και δηλώσαμε συμμετοχή, το αποτέλεσμα ήταν να είμαστε μέσα στις 30 ομάδες που επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαιτέρως και μας έδωσε κίνητρο να συνεχίσουμε... Για μια ομάδα χορού που δραστηριοποιείται στην επαρχία είναι πολύ σημαντικό η όποια οικονομική ενίσχυση γιατί έτσι τις δίνεται η δυνατότητα να παράγει καλλιτεχνικό έργο και μέσα από αυτό να αμείβεται ανάλογα ο κάθε συντελεστής.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια (χορογραφία, μουσική, κείμενα): Μύριαμ Πεκμεστζή
Χορεύουν: Χριστίνα Αντωνοπούλου, Μαρία Ελευθεριάδου, Ιωάννα Θεοχάρη, Στεφανία Πατλάκα, Μύριαμ Πεκμεστζή, Νίκη Τσικούρη

Σκηνικά, Φώτα, Κουστούμια: Ευδοκία Βεροπούλου
Video art-Trailer: sick my duck sound & vision
Video performer: Μαρία Μανουκιάν
Ηχοφωτιστικός Εξοπλισμός: Music Spot – Πάρης Κατσέλας
Επιμέλεια προβολής και επικοινωνίας: Μιχάλης Καβουκλής
Βοηθός παραγωγής: Γεώργιος Γαλάτσιος
Κατασκευή σκηνικού: Κωνσταντίνος Τερζής

Διαβάστε ακόμη

Ξανανοίγουν τα παραδοσιακά σπίτια της Λίνδου

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»