Έσω έτοιμος-Πάντα έτοιμος: Ανάληψη ευθύνης, αποκλειστικός υπόλογος, υπεύθυνος πράξεων

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

Όπως οι Έλληνες πολίτες κληθήκαμε να υπηρετήσουμε τις ένδοξες Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο καθένας με βάση την ειδικότητα που επελέγη και την εκπαίδευση που υπέστη, δώσαντες τον νενομισμένο όρκο, πιστοί στην πατρίδα, τους Νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, αλλά και την προάσπιση της εδαφικής, εναέριας και θαλάσσιας ακεραιότητας της χώρας και βέβαια μετά την απόλυσή μας έτοιμοι έφεδροι σε κάθε εθνικό κάλεσμα.

10ος λόχος 44η  ESSO ΚΕΝ Κορίνθου το κέντρο επιλογής κυρίως για όσους έχουν χαρακτηρισθεί ως υποψήφιοι αξιωματικοί, όπλων αλλά και σωμάτων και στο Κέντρο Επιλογής Υποψηφίων Εφέδρων αξιωματικών,  να υποστούμε τις προγραμματισμένες εξετάσεις και δοκιμασίες, πνευματικές και σωματικές, προκειμένου στη συνέχεια να σταλούμε στις  ειδικές Σχολές Εφέδρων αξιωματικών για τη βασική και κυρίως την ειδική εκπαίδευση για 6 μήνες και μετά τις επιτυχείς εξετάσεις να ονομαστούμε Έφεδροι Αξιωματικοί και να σταλούμε στις μονάδες μας.

XV Μεραρχία, 215 Τ.Υ., ειδικότητα Έφεδρος Αξιωματικός Φροντιστής υγιειονομικού, εξηγώ Νομός Καστοριάς, με το μεγαλύτερο μήκος των διασυνοριακών στοιχείων και συνόρων, με γείτονες Αλβανία, Σκόπια, Γιουγκοσλαβία, περιοχές Γράμμος η μεγαλύτερη οροσειρά που μας χωρίζει με τους γείτονες, σύνορα, οροσειρά Βιτσίου, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, το επανομαζόμενο ΤΡΙΕΘΝΕΣ, σημείο όπου συναντώνται τρεις χώρες και βέβαια ύπαρξη επίκαιρων στρατιωτικών φυλακίων.

Περίοδος 1958-1960, με διάφορα συμβάντα και φαινόμενα στα σύνορα, με στενή και άγρυπνη παρακολούθηση των συνόρων από όποια κίνηση ηθελημένη, βίαιη ή μη, και το 215 Τ.Υ. της XV

Μεραρχίας στο οποίο υπηρετούσα, υπεύθυνο για την υγιεινή κατάσταση της Μεραρχίας και της νοσηλείας στρατιωτών ασθενών στο Νοσοκομείο- Αναρρωτήριο υπεύθυνο για την παροχή υγιειονομικών υπηρεσιών στα στρατιωτικά φυλάκια των συνόρων και των ομάδων ΝΑΡΚΑΛΙΕΙΑΣ, αποναρκοθέτησης της περιοχής, μια Μεραρχία με ηυξημένες ευθύνες που όμως αντιμετώπιζε επιτυχώς την επιτυχή και άνευ σοβαρών επεισοδίων φύλαξη των συνόρων, είχαμε όλοι ειδικές εντολές, ειδικές οδηγίες.

Στον στρατό και κυρίως στους έχοντας ειδικές αποστολές αξιωματικούς και οπλίτες, ισχύει πάντα το έσω έτοιμος - πάντα έτοιμος, έχεις το βάρος των ευθυνών σου, ανάληψη ευθύνης και δρας και κινείσαι κυρίως και με βάση τις ειδικές οδηγίες και εντολές των ανωτέρων αν -η πειθαρχία-, είναι απαράβατος κανόνας και βέβαια πάντα είσαι υπόλογος και υπεύθυνος των πράξεών σου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Γι’ αυτό και ειλικρινά διερωτώμαι και θα διερωτώμαι για καιρό τί ακριβώς συνέβη με τους δύο στρατιωτικούς μας στον Έβρο, τι οδηγίες και ειδικές εντολές είχαν, τί αποστολή εκτελούσαν και βέβαια τί αποτέλεσμα προσδοκούσαν  και γιατί και με ποιό τρόπο συνελήφθησαν, γιατί δεν αντέδρασαν. Αμείλικτα ερωτήματα της κοινής γνώμης που δύσκολα θα απαντηθούν.