Λέρος: Προφυλακίστηκαν οι “γονείς” που βίαζαν τα παιδιά τους

Λέρος: Προφυλακίστηκαν οι “γονείς” που βίαζαν τα παιδιά τους

Λέρος: Προφυλακίστηκαν οι “γονείς” που βίαζαν τα παιδιά τους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1773 ΦΟΡΕΣ

Η “μητέρα” έσπασε και ομολόγησε στην ανακρίτρια τα όσα γίνονταν. Ασκήθηκαν εναντίον τους διώξεις για αποπλάνηση ανηλίκων και κατάχρηση σε ασέλγεια

«Έσπασε» τελικά χθες και ομολόγησε ενώπιον της ανακρίτριας Κω και η 47χρονη μητέρα, τις αποτρόπαιες πράξεις που μαζί με τον 52χρονο σύζυγό της, έκαναν στα δύο από τα τέσσερα παιδιά τους!

Και οι δύο δράστες μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.
Όπως είναι γνωστό, σε βάρος των δραστών έχουν ασκηθεί βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για αποπλάνηση ανηλίκων, κατάχρηση σε ασέλγεια και ασελγείς πράξεις κατ’ εξακολούθηση.
Ωστόσο παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, υπήρξε μεγάλη δυσκολία εύρεσης συνηγόρου υπεράσπισης για τους δύο γονείς – δράστες αφού ουδείς από τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κω δέχτηκε να τους εκπροσωπήσει και να τους υπερασπιστεί.

Έτσι με παρέμβαση της ίδιας της ανακρίτριας Κω διορίστηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω κ. Εμμανουήλ Χατζηάμαλλος συνήγορος υπεράσπισης της 47χρονης μητέρας και ο δικηγόρος κ. Αντώνης Ζαμάγιας συνήγορος υπεράσπισης του 52χρονου πατέρα, προκειμένου έτσι να αρθεί το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκονταν οι διωκτικές αρχές του νησιού.

Τα είπε όλα
Μετά από αρκετή ώρα ενώπιον της ανακρίτριας Κω η 47χρονη «έσπασε» και μίλησε για όλα τα φρικαλέα πράγματα που έκανε μαζί με τον σύζυγό της στα παιδιά τους, το ένα εκ των οποίων είναι με νοητική υστέρηση. Η ίδια περιέγραψε τις πράξεις τους με κάθε λεπτομέρεια, όπως άλλωστε είχε ήδη κάνει προανακριτικά και ο 52χρονος, συγκλονίζοντας και σοκάροντας ακόμη και τους έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
Και οι δύο δράστες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία που έκανε συγγενικό πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου την Κυριακή 27 Μαΐου 2018 το μεσημέρι και είχε ως αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα οι δύο γονείς να συλληφθούν.
Μετά από κάποιες ώρες προανάκρισης ο 52χρονος φέρεται όχι μόνο να παραδέχτηκε τις αισχρές και αδιανόητες πράξεις που έκανε στα παιδιά του αλλά και να τις περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια.

Θύματα των τεράτων της Λέρου ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά τους, ένα αγόρι, 24 ετών σήμερα με νοητική υστέρηση και η ηλικίας 13,5 ετών κόρη τους. Ο μεγαλύτερος γιος, δεν άντεξε την κακοποίηση και έφυγε από το σπίτι, ενώ το μικρότερο παιδί, ένα αγόρι οκτώ ετών βρίσκεται πλέον στο σπίτι συγγενικού προσώπου. Πέρσι, ωστόσο, τόσο αυτό το παιδί, όσο και η αδελφή του είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο Παίδων με εισαγγελική εντολή.

Συγκλονίζει ο δικηγόρος των παιδιών
«Θα τα κυνηγούν πάντα οι εφιάλτες»: Με αυτές τις λέξεις περιγράφει την κατάσταση των παιδιών που κακοποιούσαν με κάθε τρόπο οι γονείς τους, τα τέρατα της Λέρου, ο δικηγόρος που ανέλαβε να τα εκπροσωπήσει. Μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Παναγιώτης Αβρίθης, που ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση των παιδιών με εντολή των θείων τους επισήμανε ότι χρειάζονται περίθαλψη, καθώς «δεν πρόκειται ποτέ η ψυχή τους να ηρεμήσει. Θα τα κυνηγούν πάντα οι εφιάλτες...»

Τα τέρατα της Λέρου κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση της Κω και από ώρα σε ώρα αναμένεται να περάσουν και πάλι την πόρτα της ανακρίτριας, προκειμένου να απολογηθούν. Με εντολή της ανακρίτριας ορίσθηκαν δύο δικηγόροι για την υπεράσπισή τους.
Ωστόσο, ανατριχίλα προκαλούν τα όσα έχουν περιγράψει τα παιδιά στην ανακρίτρια, παρουσία παιδοψυχολόγου. Είπαν με κάθε λεπτομέρεια τα όσα έζησαν τα τελευταία χρόνια μέσα στο σπίτι αυτό, τόσο για τους ξυλοδαρμούς που όπως έλεγαν τα ίδια τα παιδιά, λιποθυμούσαν από το πολύ το ξύλο αλλά και τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκαν από τον πατέρα, παρουσία της μητέρας και με τη συναίνεσή της και μάλιστα και οι δυο γονείς έχουν παραδεχτεί όλα αυτά που συνέβαιναν, λέγοντας μάλιστα τη χαρακτηριστική φράση ότι «το απολαμβάναμε».

Ο 27χρονος, μεγαλύτερος γιος έχει φύγει από την Κω και έχει πάει στη Λέρο προκειμένου να συνοδεύσει τον 24χρονο αδελφό του, ο οποίος πάσχει από νοητική υστέρηση και επίσης έχει κληθεί από την ανακρίτρια στην Κω για να καταθέσει. Τα τρία αδέλφια, ο 27χρονος, η 13χρονη κοπέλα και το 8χρονο αγόρι κατέθεταν χθες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα παρουσία παιδοψυχολόγου μετά και την εντολή που δόθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Ξένια Δημητρίου για συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την εισαγγελία της Κω.

«Αν είχαν πάει από την αρχή στο Χαμόγελο του Παιδιού, δεν θα είχαν επιστρέψει πίσω. Έχουμε ευθύνες ως κοινωνία και θα πρέπει να αναζητηθεί για το πώς αυτά τα παιδιά επέστρεψαν σπίτι μετά την εξέτασή τους, πέρυσι. Θα δω αύριο (σ.σ. σήμερα) τον 24χρονο και θα μπορώ να πω περισσότερα και σε ποιο περιβάλλον θα πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του γιατί τα τραύματα όλων των παιδιών είναι μεγάλα» λέει στο protothema.gr ο δικηγόρος των παιδιών κ. Αβρίθης.
Αυτή τη στιγμή τα δυο μικρότερα παιδιά μαζί με τη θεία τους και με δυο αστυνομικούς που τα συνοδεύουν βρέθηκαν σε παραλία της Κω για να περάσουν λίγες ξέγνοιαστες στιγμές.

Σήμερα πρόκειται να πάει κλιμάκιο από το Χαμόγελο του Παιδιού προκειμένου να πάρει τα δυο μικρά παιδιά και τον 24χρονο στην Αθήνα για να αντιμετωπιστούν από εξειδικευμένους ανθρώπους.
Αυτή τη στιγμή κύριο μέλημα τόσο της δημοτικής Αρχής όσο και της κοινωνίας του νησιού στο σύνολό της, αναφέρει ο κ. Κόλιας, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές και τις κοινωνικές υπηρεσίες, είναι η αποκατάσταση των παιδιών και η παροχή της καταλληλότερης επιστημονικής φροντίδας σε εξειδικευμένο κέντρο.
Σε αυτό το ιδιαίτερα λεπτό θέμα, τονίζει ο δήμαρχος, «ζητάω για ακόμα μια φορά τη συνδρομή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, έτσι ώστε να υπάρξει η καταλληλότερη μέριμνα για την ψυχολογική στήριξη, την ψυχοθεραπευτική βοήθεια και την ιατρική φροντίδα των παιδιών».

Εξομολόγηση σοκ
Το ατελείωτο “κουβάρι” της φρίκης και της βίας που έζησε ο ίδιος και τ' αδέλφια του κυρίως στα χέρια του πατέρα τους περιγράφει στο protothema.gr ο μεγαλύτερος γιος των τεράτων της Λέρου.
«Είναι όλα αλήθεια», λέει και περιγράφει τους ανελέητους ξυλοδαρμούς που υφίστατο ο ίδιος, αλλά και η μητέρα του, όπως λέει. Μάλιστα, ο 27χρονος υποστηρίζει ότι η μητέρα του «δεν φταίει, απλά φοβόταν πολύ». Ο νεαρός, ρίχνει όλη την ευθύνη στον πατέρα του, περιγράφοντας τη σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του 24χρονου, σήμερα, αδελφού του, παιδιού με νοητική υστέρηση. Ο ίδιος είχε καταφέρει να απελευθερωθεί από τον πατέρα- δεσμώτη, φεύγοντας από το σπίτι- κολαστήριο.

Ο τρόπος που μιλά για τη μητέρα του, δείχνει ότι ίσως εκείνος δεν πρόλαβε να ζήσει τη «μετάλλαξή» της και από το φοβισμένο πλάσμα που περιγράφει, εξελίχθηκε σε συνεργό του συζύγου της, αφού όπως είπαν στις προανακριτικές τους ομολογίες πατέρας και μάνα «απολάμβαναν» την κακοποίηση των παιδιών τους.
«Είναι όλα αλήθεια. Μας χτυπούσε ο πατέρας μου, μας έσπαγε στο ξύλο ειδικά εμένα και τη μητέρα μου. Η μητέρα μου γνώριζε αλλά φοβόταν πάρα πολύ και δεν μιλούσε. Δεν φταίει η μητέρα μου απλά φοβόταν πολύ. Ο πατέρας μου έκανε διάφορες χειρονομίες στον αδερφό μου , τον παρενοχλούσε σεξουαλικά συνέχεια. Από το πολύ ξύλο είχαμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο. Εμένα με ειχε χτυπήσει με φτυάρι στο κεφάλι και τον αδερφό μου με ξύλο», λέει ο 27χρονος στο protothema.gr.

Περιγράφοντας τον πατέρα του, ο νεαρός λέει: «Ο πατέρας μου είναι ένας νευρικός και μοναχικός άνθρωπος. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να είναι καλά τα ζώα του, εκείνος και η δουλειά του. Δεν τον ενδιέφεραν τα παιδιά του, δεν νιώσαμε ποτέ αγάπη από τον πατέρα».
Η ηλικίας 13,5 ετών αδελφή του, όπως λέει ο ίδιος στο protothema.gr, είχε προσπαθήσει τον περασμένο Νοέμβριο να του μιλήσει. Ωστόσο, αρχικά δεν ανοίχτηκε και του είπε μόνο ότι «ο μπαμπάς μου κάνει χειρονομίες».

Όπως αποκαλύπτει ο 27χρονος, το κορίτσι μίλησε λίγο αργότερα: «Η αδερφή μου, μου ανέφερε τον Νοέμβριο ότι ο πατέρας μου της κάνει χειρονομίες αλλά δεν το ανέφερα πουθενά, μόνο στη θεία μου και μετά είπε οτι ο μπαμπάς με βιάζει. Τη ρωτούσα την αδερφή μου, τι έχεις; Δεν έτρωγε καθόλου , δεν ήταν καλά. Ήταν σε χάλια κατάσταση. Τελικά, με κάλεσε η θεία μου και μου είπε οτι συμβαίνει αυτό στην αδερφή σου και έχω καταγγείλει τον πατέρα σου. Μου είπε ότι έπρεπε να πάω κι εγώ να κάνω κατάθεση. Κι έτσι ξεκίνησαν όλα».

Παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης
Την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών και τη διαρκή στήριξη των κακοποιημένων παιδιών ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με αφορμή τη φρικιαστική ιστορία της Λέρου.
Ο υπουργός στο χαιρετισμό του, σε εκδήλωση με θέμα «Δημόσια διαβούλευση επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κάλεσε τη Δικαιοσύνη, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους αρμόδιους φορείς να στρέψουν ιδιαίτερα την προσοχή τους σε αυτές τις υποθέσεις.

«Τα παιδιά, ως μια μεγάλη ευάλωτη κοινωνική ομάδα τα δικαιώματα της οποίας συχνά πλήττονται, αξιώνουν τον ίδιο σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων τους, επιζητούν τη διαφύλαξη και προαγωγή των ελευθεριών τους, την προάσπιση των δυνατοτήτων τους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η οικογένεια και η Πολιτεία οφείλουν να μεριμνούν για τα Δικαιώματα του παιδιού με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον τους» τόνισε ο κ. Κοντονής και συνέχισε: «Τα δικαιώματα των παιδιών εντάσσονται στη γενικότερη κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν όχι μόνο αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και συστατικό στοιχείο κάθε σύγχρονης δημοκρατικής έννομης τάξης. Από αυτά απορρέουν οι δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης Πολιτείας στην οποία πρωταρχικός σκοπός είναι η ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των ανθρώπων. Αποτελούν τη βάση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την επίλυση κάθε είδους συγκρούσεων, αλλά και την ταυτόχρονη διατήρηση της αυτονομίας κάθε ανθρώπου».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού [Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα παιδιά, Προστασία των παιδιών στο πλαίσιο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, Διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην υγεία, Δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, Παιδική προστασία στην κοινότητα – αποϊδρυματοποίηση, Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά] τόνισε ότι συνάδουν με αυτούς που απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και καλύπτουν τα θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού που τα τελευταία χρόνια έχει προκρίνει στις μελέτες της και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

«Φτάσαμε αισίως σήμερα να μιλάμε για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου, το οποίο εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη στατιστικά στοιχεία και έχοντας εξασφαλίσει διυπουργικό συντονισμό και τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών δράσεών τους. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει ειδικούς, εφικτούς στόχους που θα υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα 2018-2020. Λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαίτερες πολιτιστικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της σύγχρονης έννομης τάξης και αποτυπώνει τα σημεία στα οποία η εθνική πολιτική υστερεί» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε: «Τα δικαιώματα και οι ανάγκες του παιδιού πρέπει να εξετάζονται παράλληλα: ο σεβασμός και η προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών πρέπει να συμβαδίζουν με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των βασικών τους αναγκών. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα ανάμεσα στα κατοχυρωμένα σε διεθνείς συνθήκες δικαιώματα και στις πραγματικές συνθήκες φτώχειας, εγκατάλειψης και εκμετάλλευσης, στις οποίες είναι αναγκασμένα να ζουν εκατομμύρια παιδιά σ’ όλο τον κόσμο. Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και διασφαλίζουν την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Επένδυση στα παιδιά σημαίνει επένδυση στο μέλλον».

Τι απαντά το νοσοκομείο «Παίδων» για τη νοσηλεία της ανήλικης
«Η ανήλικη Μ.Δ. προ έτους προσήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας για παιδοψυχιατρική εκτίμηση και πλήρη ιατρικό έλεγχο, κατόπιν εκθέσεως της Κοινωνικής Υπηρεσίας Κ.Θ.Κ.Υ. Λέρου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του νοσοκομείου.
Κατά το διάστημα της νοσηλείας της ανήλικης στο νοσοκομείο, συνεχίζεται στην ίδια ανακοίνωση, δεν προέκυψε κάτι το παθολογικό από τον ιατρικό έλεγχο. «Από την παιδοψυχιατρική αξιολόγηση διαπιστώθηκαν συνθήκες ενδοοικογενειακής δυσλειτουργίας, μη συνδεόμενες με ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης. Το παιδί επέστρεψε στο οικογενειακό περιβάλλον με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Κω σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία της Λέρου και με την προϋπόθεση η ανήλικη να παρακολουθείται από Ψυχολόγο και η οικογένεια να βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας Λέρου».

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο