Υποφέρει η Κάρπαθος από τις υψηλές τιμές στα καύσιμα

Διαμαρτυρία για τις τιμές των καυσίμων στο νησί, απέστειλε προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η τοπική οργάνωση Καρπάθου της Νέας Δημοκρατίας.

Επισημαίνεται μάλιστα στην επιστολή ότι θα πρέπει να επανέλθουν άμεσα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, που έχουν καταργηθεί και να ζητηθεί από την επιτροπή ανταγωνισμού να πραγματοποιήσει έρευνα για τον τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές.

Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής:
«Κύριοι υπουργοί,
Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε την ανεξέλεγκτη αύξηση των υγρών καυσίμων σε όλη την επικράτεια. Συγκριτικά, όμως, με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, η αύξηση στα νησιά είναι ακόμη μεγαλύτερη και ειδικότερα εδώ στην Κάρπαθο οι ενδεικτικές τιμές των υγρών καυσίμων έχουν ως εξής: αμόλυβδη βενζίνη 1,90€-2,10€ και diesel κίνησης 1,58€-1,60€.

Αλληλεπίδραση αυτής της αύξησης είναι να επηρεαστούν όλοι οι τομείς οικονομίας του νησιού μας (πρωτογενής τομέας, τουριστικός τομέας, εμπορικός τομέας και ο τομέας συγκοινωνιών και μεταφορών) με τελικό κύριο αποδέκτη, τον καταναλωτή.

Βρισκόμαστε εν αρχή της τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να ανατιμηθούν εκ νέου όλες οι τιμές προϊόντων και παροχών, με αποτέλεσμα τον αρνητικό αντίκτυπο τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στον τουρισμό, που είναι και η κύρια πηγή εσόδων του νησιού μας, αλλά και της συνολικής οικονομίας της χώρας. 

Κύριοι υπουργοί, απαιτούμε να πάρετε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των νησιωτών και ειδικότερα την στήριξη της ελληνικής οικογένειας στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε. 

Προτείνουμε:
1. Να επανέλθει ο χαμηλός Φ.Π.Α. στα νησιά μας ή να συμπεριληφθεί και η ΚΑΡΠΑΘΟΣ στο μεταφορικό ισοδύναμο.

2. Να διατίθενται οι πόροι που εισπράττει το κράτος μέσω εισφοράς 1,% από τις τιμές των καυσίμων, για την επιδότηση της μεταφοράς τους στα νησιά.

3. Να ζητηθεί από την επιτροπή ανταγωνισμού να πραγματοποιήσει έρευνα για τον τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές και να τηρούνται οι κανόνες ανταγωνισμού.

Ο “αποκλεισμένος ακρίτας νησιώτης έχει ανάγκη την πλήρη στήριξη του κράτους, όπως και το κράτος την ύπαρξη και την ευημερία του νησιώτη πάνω στα νησιά. Δεν πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε σαν απλοί παραμεθοριοποιημένοι κάτοικοι.

Είμαστε Έλληνες πολίτες που παρά τις μόνιμες φυσικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, αλλά και της ποβληματικής γειτονίας εξ ανατολών  δηλώνουμε “παρών” και κρατάμε Θερμοπύλες. Αξίζουμε λοιπόν καλύτερη ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ από το κράτος.

Ο Πρόεδρος Δημ. Τ.Ο Καρπάθου
Λαχανάς Ιωάννης».