Ξεκινά σήμερα το αναπτυξιακό συνέδριο στη Σύρο

Ξεκινά σήμερα στη Σύρο το δεύτερο μέρος του αναπτυξιακού συνεδρίου της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, με την παρουσία μεγάλου αριθμού μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως είναι γνωστό,  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα παρευρεθεί τη δεύτερη μέρα (στις 6 του μήνα), αλλά θα τον εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Στο συνέδριο αναφέρθηκε χτες και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος υπογράμμισε τη διεξαγωγή την 1η Ιουνίου στη Νάξο και της ενότητας που αφορούσε τον πρωτογενή τομέα.

«Εκεί ήταν ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης. Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία σε ένα νησί που έχει το μεγαλύτερο όγκο της κτηνοτροφίας στην περιφέρειά μας και γι’ αυτό επελέγη» είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος έκανε γνωστό πώς σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, μεταφέρονται στις περιφέρειες και οι αρμοδιότητες της περισυλλογής αδέσποτων ζώων που μέχρι σήμερα ανήκαν στους δήμους. Βέβαια εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι αυτό δε γίνεται και με παράλληλη ενίσχυση των περιφερειών σε προσωπικό.
«Από τη Νάξο βγήκε και μία είδηση που μας… αιφνιδίασε. Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα μεταφερθεί στις περιφέρειες της χώρας από τους δήμους και η αρμοδιότητα των αδέσποτων ζώων πάσης φύσεως.

Σε αυτό έχω να κάνω μία παρατήρηση. Τα τελευταία χρόνια μεταφέρονται συνεχώς αρμοδιότητες στο δεύτερο βαθμό. Εγώ αντιλαμβάνομαι όλη αυτή τη διαδικασία ως ψήφο εμπιστοσύνης στις περιφέρειες. Είναι αρμοδιότητες που εκεί που ήταν πήγαν στα… βράχια. Από την άλλη όμως, αν εμπιστευόμαστε ένα θεσμό τόσο πολύ, και σε αυτόν μεταφέρουμε ότι δε λειτουργεί, θα πρέπει ταυτόχρονα για να είμαστε έντιμοι, να φροντίσουμε να ενισχύσουμε αυτό το θεσμό στο ελάχιστο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο κ. Χατζημάρκος διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι δεν αλλάζει τίποτα από όσα είπε στο αντίστοιχο αναπτυξιακό συνέδριο της Ρόδου για το μεταφορικό ισοδύναμοι και τον μειωμένο ΦΠΑ λέγοντας τα εξής: «παραμένει σταθερή θέση και θα επαναληφθεί και στη Σύρο ότι αν ήταν δημοσιονομικοί οι λόγοι που επέβαλαν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, να ακυρωθεί το μεταφορικό ισοδύναμο και να μας δοθούν πίσω οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, αφού σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που είναι κατατεθειμένα, η χώρα θα κερδίσει και 100 εκατομμύρια».

Το πρόγραμμα του αναπτυξιακού συνεδρίου στη Σύρο έχει για σήμερα πρώτη μέρα ως εξής:
Τρίτη 5 Ιουνίου 2018
17:15 – 17:30 Προσέλευση
17:30 – 18:00 Κήρυξη έναρξης συνεδρίου: Ξενοδοχείο Ερμής
- Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος
- Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός
18:00 – 21:00 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία – Ξενοδοχείο Ερμής
Υποδομές, Νησιωτικότητα, Προσβασιμότητα και Μεταφορικό Ισοδύναμο

Ομιλητές:
- Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής
- Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός
- Γ.Γ. Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Τεμπονέρας
- Γ.Γ. Υποδομών, Γιώργος Δέδες
- Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων,
 Χρήστος Λαμπρίδης
- Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Γιανέλλης-Θεοδοσιάδης
Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων.
Συντονιστής:
- Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης
18:00 – 21:00 2η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία – Επιμελητήριο Κυκλάδων
Πολιτισμικά Αγαθά, Τουριστικό Προϊόν και Αθλητικές Υποδομές
Ομιλητές:
- Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου
- Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά
- Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης
- Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής
Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων.