Αυξάνονται και πληθύνονται... οι χωματερές στη Ρόδο

Αυξάνονται και πληθύνονται... οι χωματερές στη Ρόδο

Αυξάνονται και πληθύνονται... οι χωματερές στη Ρόδο

Μπάμπης Μαστροδημήτρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 426 ΦΟΡΕΣ

Ασυνείδητοι αδειάζουν όπου βρουν μπάζα και σκουπίδια

Σαν τη… Λερναία Ύδρα «ξεφυτρώνουν» οι χωματερές στο νησί μας! Μια καθαρίζεις, δέκα άλλες δημιουργούνται…

Το πλέον εντυπωσιακό γεγονός είναι μάλιστα ότι οι επιτήδειοι (προφανώς επαγγελματίες που εκτελούν ανακαινίσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις κ.α.) έχουν αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που επιλέγουν τοποθεσίες για να ρίξουν μπάζα και σκουπίδια, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι σε κοινή θέα.

Όπως για παράδειγμα στη Λίνδο, όπου η… αυτοσχέδια χωματερή δημιουργήθηκε μόλις λίγα μέτρα από το Κέντρο Υγείας του οικισμού, ανεξάρτητα αν αυτό υπολειτουργεί.


Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι τεράστιοι και σημαντικό μερίδιο σε αυτό ασφαλώς έχουν οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν την εύκολη λύση, παραβαίνοντας νόμους και κανόνες.


Φυσικά τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές «ενθαρρύνονται» και από την ελλιπή αστυνόμευση στην περιοχή, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται μονίμως ως άλλοθι για συμπεριφορές και πράξεις που έχουν να κάνουν κυρίως με την παιδεία και την οικολογική συνείδηση που θα έπρεπε να έχουμε ως πολίτες.

Η παραπάνω περίπτωση δεν είναι ασφαλώς η μοναδική που κλήθηκαν τα αρμόδια συνεργεία να αντιμετωπίσουν και να απομακρύνουν μπάζα και σκουπίδια από δασικές περιοχές ή άλλους παρόμοιους χώρους.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη Δημοτική Κοινότητα Κοσκινού, εκεί όπου λίγες ημέρες αφότου καθαρίστηκαν οι εκτάσεις σε Τσαΐρι και Πηγές Καλλιθέας, που στο παρελθόν μάλιστα είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές, άγνωστοι μέσα σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας γέμισαν ξανά τον χώρο με σκουπίδια!


Τα συνεργεία έσπευσαν για μια ακόμη φορά να απομακρύνουν τα… δείγματα της ανθρώπινης απληστίας, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι η μάχη με τέτοιες λογικές θα πρέπει να είναι διαρκής και καθημερινή…

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς