Η Κάσος απέκτησε το δικό της πλανητάριο

Η Κάσος απέκτησε  το δικό της πλανητάριο

Η Κάσος απέκτησε το δικό της πλανητάριο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 359 ΦΟΡΕΣ

Μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του νησιού συμμετείχαν σε δράσεις μέσα σ’ αυτό

Η ομάδα των Θετικών Επιστημών του Γυμνασίου Κάσου υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή Φωτιάδη Φώτη (Μ.Εd., Χημικός), κατασκεύασαν ένα αυτοσχέδιο πλανητάριο στηριζόμενη σε δράση που προτείνει το εκπαιδευτικό τμήμα της NASA.

Το πλανητάριο έχει μέγεθος περίπου 40 m2 και κατασκευάστηκε στις 09/05/2018 με σχετικά μικρό κόστος (50 €), ποσό που δόθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Κάσου. Μέσα στο Πλανητάριο υπάρχει πολύ μεγάλη συσκότιση, με συνέπεια αν κάνουμε μικρές τρύπες με μια καρφίτσα (στο θόλο ή σε άλλα σημεία του Πλανηταρίου), αυτές να φαίνονται σαν αστέρια.

Επίσης μέσα στο Πλανητάριο μπορούν να γίνουν διάφορες προβολές εκπαιδευτικών βίντεο, που θα βοηθήσουν τους μαθητές να έρθουν πιο κοντά στην Αστρονομία. Οι δράσεις που ακολούθησαν στο μικρό χρονικό διάστημα που έμενε έως τις εξετάσεις των μαθητών ήταν:

1) Στις 16/05/2018, η ομάδα των μαθητών που κατασκεύασε το Πλανητάριο, συμμετείχε σε δράσεις, με σκοπό όχι μόνο τη γνώση, αλλά και ως η υπεύθυνη ομάδα αξιοποίησης & χρήσης του Πλανηταρίου τα επόμενα χρόνια (ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος να μην παροπλιστεί το Πλανητάριο τα επόμενα χρόνια, μιας και το νησί «δυστυχώς» είναι πέρασμα εκπαιδευτικών).
Έτσι, η ομάδα αρχικά παρακολούθησε (μέσα σε αυτό) βίντεο κινουμένων σχεδίων σχετικό με 3 Αστερισμούς και τους μύθους που τους ακολουθούν (Ωρίωνα, Μεγάλης & Μικρής Άρτου, Ανδρομέδας), ενώ τρύπησε στο θόλο τον Αστερισμό του Ωρίωνα και του Σκορπιού, ώστε να αξιοποιείται διδακτικά στις επόμενες δράσεις.

Έπειτα η ομάδα βγήκε από το Πλανητάριο για να δημιουργήσει το δικό της Αστερισμό με τον αντίστοιχο Μύθο. Αφού γράφτηκε ο Μύθος και ζωγραφίστηκε ο Αστερισμός, ξαναμπήκαν στο Πλανητάριο για να τον αφηγηθούν και να τον τρυπήσουν στο θόλο του Πλανηταρίου για να «ζήσει για πάντα». Η δράση ολοκληρώθηκε με επιλεγμένα εκπαιδευτικά βίντεο που αφορούσαν σε μια σύντομη περιήγηση στον Αστερισμό του Ωρίωνα, στο Πλανητικό μας σύστημα και στο μέγεθος του Σύμπαντος.

2) Στις 23/05/2018, η ομάδα των μαθητών με τον υπεύθυνο καθηγητή Φωτιάδη Φώτη, επισκέφθηκε το παράρτημα του Δημοτικού σχολείου στην Αγία Μαρίνα και σε συνεργασία με τους δασκάλους Γκαβανόζη Βασιλική & Γιαννούλα Κωνσταντίνο, πραγματοποίησαν δράσεις μέσα στο Πλανητάριο με τους μαθητές της Τετάρτης και Πέμπτης Δημοτικού. Έτσι αφού στήθηκε το Πλανητάριο στο προαύλιο του σχολείου, οι μαθητές του Δημοτικού παρακολούθησαν μέσα σε αυτό το βίντεο που αφορούσε στο Μύθο και Αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ έγινε και προβολή εκπαιδευτικών βίντεο για το Πλανητικό μας σύστημα, τον Αστερισμό του Ωρίωνα και μια περιήγηση από το μικρόκοσμο στο μακρόκοσμο και αντίστροφα.
Στη συνέχεια συγκροτήθηκαν ομάδες μαθητών που δημιούργησαν τους δικούς τους Αστερισμούς και Μύθους έξω από το Πλανητάριο, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να τους τρυπήσουν στο Πλανητάριο. Τέλος ακολούθησαν διάφορα πειράματα Χημείας που επίσης ενθουσίασαν τους μαθητές.

3) Στις 06/06/2018, η ομάδα μας σχεδίασε δράσεις για τα «νήπια» του νησιού συνεργαζόμενη με τις νηπιαγωγούς Καμπούρη Φούλα και Μάτσιου Νούλα, δράσεις που έφεραν κοντά το Νηπιαγωγείο Φρυ – Αρβανιτοχωρίου και το Νηπιαγωγείο της Αγίας Μαρίνας.
Τα «νηπιαγωγάκια» συναντήθηκαν στο Αρβανιτοχώρι, συμμετείχαν σε απλά πειράματα Χημείας και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη σάλα του Αγίου Δημητρίου όπου είχε στηθεί το Πλανητάριο.
Αξιοποιώντας το Google Earth αλλά και το λογισμικό Stellarium, προσπαθήσαμε να τους δώσουμε μια εικόνα για το τι είναι η Γη και πως τα πιο λαμπερά Αστέρια στον ουρανό δημιουργούν Αστερισμούς της φαντασίας μας αν τα ενώσουμε μεταξύ τους.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα σύντομο βίντεο σχετικό με τους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος και αξιοποιώντας το λογισμικό Stellarium, τους δείξαμε πως να εντοπίσουν 2 από αυτούς (Αφροδίτη και Δια) στη Δύση του Ηλίου. Ακολούθησαν 2 μικρής διάρκειας βίντεο σχετικά με τις διαστημικές αποστολές (Curiosity στον Άρη και Columbia 1997), ενώ οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με προβολή 2 επεισοδίων σχετικών με τα Αστέρια της γνωστής Πέππας (Ταξίδι στη Σελήνη και Αστέρια)
Η ομάδα αποκτώντας σημαντικές εμπειρίες με το Πλανητάριο, ανανέωσε το ραντεβού της για περισσότερες δράσεις μέσα σε αυτό για την επόμενη σχολική χρονιά.
Πηγή: Γυμάσιο-Λ.Τ. Κάσου/ Δ.Τ.

Διαβάστε ακόμη

Έναρξη εργασιών του έργου «Πλακοστρώσεις Η.Ν. Κάσου»

Ψήφισμα για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών των κατοίκων της Κάσου

Δράσεις προληπτικής ιατρικής στην Η.Ν. Κάσο

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στο Ευγενίδειο ίδρυμα για την Κασιώτικη Ναυτιλία

Τέσσερις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Ηρ.Ν. Κάσου

H Kάσος τιμά τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμά της

Κάσος: Το διήμερο εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του νησιού

Ανακοίνωση της παράταξης "Μαζί για την Κάσο" για τον αδόκητο θάνατο συμπολίτη τους