Ήρθε από την Αυστραλία για την έκθεση του Ίκαρο

Ήρθε από την Αυστραλία  για την έκθεση του Ίκαρο

Ήρθε από την Αυστραλία για την έκθεση του Ίκαρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1233 ΦΟΡΕΣ

Η Ελένη Κουτούνη που δούλευε στο εργοστάσιο το 1949

Τα θρυλικά κεραμικά της Ρόδου, ο «ΙΚΑΡΟΣ», επανήλθαν στο προσκήνιο μέσα από την έκθεση «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ: Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου 1928-1988. Συλλογή Γιάννου Ιωαννίδη», που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη, στον πιο εμβληματικό ίσως χώρο που διαθέτει το νησί, στην κεντρική αίθουσα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

Εκείνο που δημιούργησε όχι εντύπωση αλλά αίσθηση είναι το ενδιαφέρον που προκάλεσε η έκθεση αυτή και κυρίως το ενδιαφέρον των απλών Ροδιτών που, γυρνώντας τους δεκαετίες πίσω, τους ξύπνησε μνήμες και ανέδειξε το συναισθηματικό δέσιμο που είχαν πολλοί με αυτό το εργοστάσιο και τα θρυλικά κεραμικά ως ένα κομμάτι της τέχνης του τόπου τους αλλά και της ζωής τους.

Όχι, όμως, μόνο αυτό: Όπως μας λέει ο ίδιος ο κ. Γιάννος Ιωαννίδης που αφιέρωσε πολλά χρόνια στην έρευνα για το βιβλίο του, υπήρχαν περίοδοι που στο εργοστάσιο δούλευαν ολόκληρες οικογένειες και είναι φυσικό να είχαν αποκτήσει συναισθηματικό δέσιμο. Εκπληκτικό, όμως, είναι το γεγονός ότι την περασμένη Τετάρτη ήρθε στα εγκαίνια το κοριτσάκι της αφίσας της έκθεσης! Πρόκειται για τη συμπατριώτισσά μας βέβαια, κα Ελένη Κουτούνη, η οποία απεικονίζεται στη, χαρακτηριστική πλέον, φωτογραφία να χρωματίζει ένα πιάτο στην ηλικία των 13 ετών, γύρω στο 1949-1950!

Είναι πολύ συγκινητικό ότι η ίδια βρέθηκε στα εγκαίνια αυτής της έκθεσης, σχεδόν επτά δεκαετίες από τότε που εργαζόταν στο θρυλικό εργοστάσιο και μάλιστα ήρθε από την Αυστραλία, φέρνοντας μαζί και τα εγγόνια της!

Η κ. Κουτούνη σήμερα, στα εγκαίνια της έκθεσης, σχεδόν επτά δεκαετίες μετά, μαζί με τον συλλέκτη Γιάννο Ιωαννίδη...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η κ. Κουτούνη σήμερα, στα εγκαίνια της έκθεσης, σχεδόν επτά δεκαετίες μετά, μαζί με τον συλλέκτη Γιάννο Ιωαννίδη...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι Ροδίτες που δούλευαν στο εργοστάσιο, πολλές φορές οικογένειες ολόκληρες, ήταν κομμάτι της έρευνας του κ. Ιωαννίδη και στο πλαίσιο αυτό εντόπισε την κα Κουτούνη στην Αυστραλία από το 2012. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι όταν είδε τη συγκεκριμένη φωτογραφία αναφώνησε: «Εγώ είμαι αυτή! Εγώ δούλευα στο εργοστάσιο»! Μάλιστα, η ιστορία της 13χρονης Ροδιτοπούλας που εργαζόταν στον «ΙΚΑΡΟ» μαζί με τη αδελφή και τον αδελφό της περιελήφθη στο βιβλίο του συλλέκτη.
Εκτός από τ’ αδέλφια της, εκεί γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της, κατά την περίοδο 1949 με 1957. Τότε, τα παιδιά πήγαιναν σχολείο και όταν συμπλήρωναν τα 13 τους χρόνια πήγαιναν να δουλέψουν και έτσι αρκετά βρέθηκαν στον «ΙΚΑΡΟ», όπου ο ιδιοκτήτης, ο Χατζηκωνσταντής είχε δημιουργήσει μία οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Η ίδια η κα Κουτούνη, που η δουλειά της στο εργοστάσιο ήταν αυτό που αποκαλούσαν «χρωματίστα», δηλαδή έβαζε χρώμα στα σχέδια πάνω στα κεραμικά, θυμάται μέχρι σήμερα με αγάπη και νοσταλγία τα χρόνια εκείνα και τους δεσμούς που είχαν αναπτύξει με τα άλλα παιδιά.
Η παρουσία της εδώ στα εγκαίνια της έκθεσης εξέπληξε και τον κ. Ιωαννίδη και όταν συναντήθηκαν δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της για την έκθεση αυτή, αφού ο ΙΚΑΡΟΣ υπήρξε ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή της.

Διαβάστε ακόμη

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης