Σύλλογή “Παναγιώτης Ιωαννίδης”: Tα αυθεντικά lznik σε διαδρομή έξι αιώνων

Tης Τζίνας Δαβιλά

Έδωσαν το ρυθμό για φως και τέχνη. Τα αυθεντικά Iznik της Συλλογής «Παναγιώτη Ιωαννίδη» απόκτημα πια του Δήμου Ρόδου από το 1973 και από την περασμένη Τετάρτη με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη  Χατζηδιάκου, σε δημόσια θέα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου, είναι η Ιστορία της Τέχνης της Νίκαιας σχεδόν εξί και πλέον αιώνων.

Ό,τι δημιουργήθηκε από το 1570 μέχρι και το 1700 μεταφέρθηκαν από τη Νίκαια στη Λίνδο, ενώ κάποια κομμάτια, πάντα αυθεντικά, έλαβαν τιμητική μόνιμη θέση σε διεθνείς Εκθεσιακούς Χώρους, όπως του Λούβρου. Από αυτά ό,τι συνέλεξε η οικογένεια «Παναγιώτη Ιωαννίδη», τα παραχώρησε πουλώντας τα το 1973 στο Δήμο Ρόδου.

Η Ιστορία της λαϊκής Τέχνης της κεραμικής, της υμνωδίας της Φύσης με τρόπο λυρικό και ρεαλιστικό, χαρούμενο και φωτεινό εκτίθεται σε δημόσια θεά μετά από 30 χρόνια όπου τελευταία φορά ειδώθηκαν το 1988 κατά την Παγκόσμια  Διάσκεψη Πρωθυπουργών που πραγματοποιηθήκε στη Ρόδο. Οι Εγγονοί του Παναγιώτη Ιωαννίδη  παρακολούθησαν τα εκθετήρια με συγκίνηση. Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, ο νεώτερος, μού είπε: «Θα ήθελα να την ξαναέχουμε δική μας». Αγαπητέ κύριε Ιωαννίδη. Κατανοώ την αγάπη σας στο οικογενειακό κειμήλιο. Κατανοώ και την αίσθηση ότι κάτι σπουδαίο, αληθινά σπουδαίο, δεν σας ανήκει ιδιοκτησιακά.

Πάντα, όμως, θα έχετε τη “μαγιά”, το υλικό, του πρώτου συλλέκτη αυθεντικών έργων τέχνης και παράδοσης, του παππού σας. Και αποτελεί μεγαλείο αυτό τον πλούτο να μπορεί να το θαυμάσει ο κόσμος. Η απόφαση του παππού σας οδήγησε σήμερα όλους τους πολίτες της Ρόδου και του κόσμου,  να νιώθουμε πλούσιοι. Γιατί η Τέχνη των Iznik είναι η τέχνη της Φύσης, η τέχνη του Σύμπαντος. Και εσείς, η οικογένειά σας , έχει την ευλογία τον πλούτο αυτόν να τον νιώθει διπλά δικό της.