Ακυρώθηκε με βούλευμα η πραγματογνωμοσύνη για την ΑΔΕΚΑΜ

Ακυρώθηκε με βούλευμα η πραγματογνωμοσύνη για την ΑΔΕΚΑΜ

Ακυρώθηκε με βούλευμα η πραγματογνωμοσύνη για την ΑΔΕΚΑΜ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 995 ΦΟΡΕΣ

Ακυρώθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου η πραγματογνωμοσύνη, βάση της οποίας είχαν ασκηθεί οι ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των 12 μελών του πρώην διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΕΚΑΜ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας, αναφορικά με τη «μαύρη τρύπα» ύψους περίπου 500.000 ευρώ που φέρεται να είχε διαπιστωθεί στην διαχείριση της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», το δικαστικό συμβούλιο με το (95/2018) βούλευμ΄ά του «απαγγέλλει την ακυρότητα της πράξης της προδικασίας, που αφορά τον διορισμό (τον Φεβρουάριο του 2013) με έγγραφο της Πταισματοδίκης Αθηνών, του πραγματογνώμονα- Ορκωτού λογιστή και των εντεύθεν συνεχόμενων πράξεων της προδικασίας, ήτοι την όρκιση του ως άνω πραγματογνώμονα, ο οποίος ορκίστηκε την ίδια ημέρα ενώπιον της Πταισματοδίκη συνταχθείσας της έκθεσης ορκοδοσίας, σε εκτέλεση της παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου καθώς και της συνταχθείσας στις 4 Ιουνίου 2016 Έκθεσης Πραγματογνωμοσύνης της εταιρείας με την επωνυμία ΑΔΕΚΑΜ Α.Ε».

Στην πράξη η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως για τους εμπλεκόμενους παραμένουν οι ποινικές διώξεις όμως με την ακύρωση της πραγματογνωμοσύνης, θα πρέπει να διαταχθεί η διενέργεια νέας, βάσει της οποίας και θα κριθεί αν τελικά έχουν τελεστεί τα ποινικά αδικήματα τα οποία τους βαραίνουν ή όχι.
Δηλαδή όλα πλέον εξαρτώνται από τα «ευρήματα» της νέας πραγματογνωμοσύνης που θα διενεργηθεί στα αρχεία της εταιρείας.

Όπως είναι γνωστό, οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βάρος νομικού προσώπου – εταιρείας με μέτοχο Δήμο (263 Α) κατ’ εξακολούθηση για ποσό άνω των 150.000 ευρώ (375 υπεξαίρεση), ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας με τον επιβαρυντικό νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου (Ν. 1608/50).

Για αυτές τις κατηγορίες στις αρχές Ιουνίου 2017 οι πέντε από τους εμπλεκόμενους εμφανίστηκαν στον Ειδικό Ανακριτή Ρόδου όπου δια των συνηγόρων τους κ.κ. Στέλιου Κιουρτζή ποινικολόγο – δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω, Βασίλη Καταβενάκη, Δήμο Μουτάφη, Φώτη Κωστόπουλο, Νίκο Γιαννά, υπέβαλαν απολογητικό υπόμνημα, το οποίο περιείχε αίτημα απόλυτης ακυρότητας της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που διενήργησε τον Ιούνιο του 2014 ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής. Σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου το οποίο και με βούλευμά του έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλε ο κ. Κορδίνας και τα λοιπά πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΕΚΑΜ.

Τι ισχυρίστηκαν
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Κορδίνας αλλά και οι λοιποί εμπλεκόμενοι επεσήμαναν μεταξύ άλλων στην ένστασή τους ότι έχει γίνει παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, καθώς δεν τους είχε γνωστοποιηθεί το όνομα του πραγματογνώμονα που διενήργησε την σχετική έκθεση.

Σημειώνεται δε πως βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνει η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του συγκεκριμένου ορκωτού ελεγκτή-λογιστή, έγιναν όλες οι διαδικασίες από τους αρμόδιους δικαστικούς και εισαγγελικούς φορείς και βέβαια ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις σε βάρος των κατηγορουμένων. Με το ίδιο υπόμνημα, οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν την όποια εμπλοκή τους στην υπόθεση, τις αποδιδόμενες σε βάρος τους κατηγορίες, τις οποίες χαρακτήρισαν «αβάσιμες» και παντελώς «αναπόδεικτες».

Οι ίδιοι ανέφεραν ως «ανακριβή και εξωπραγματική την πραγματογνωμοσύνη» για την οποία επιφυλάχτηκαν να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους και ζητούσαν να γίνει δεκτό το αίτημά τους και να κηρυχθεί άκυρη η έκθεση λογιστικής πραγματογνωμοσύνης του ορκωτού λογιστή, καθώς και να κηρυχθούν άκυρες «οι επιγενόμενες και άμεσα εξαρτημένες από την άκυρη πράξη δικονομικές ενέργειες».

Η παραπομπή στη δικαιοσύνη
Υπενθυμίζεται το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν κατά τον έλεγχο που έκανε ο ορκωτός λογιστής – πραγματογνώμονας που έχει διοριστεί από την Πταισματοδίκη Ρόδου, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που είχε διαταχθεί από τις αρχές Μαρτίου 2011 από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνο Μπούτσικο, διαπιστώθηκε έλλειμμα ποσού περίπου 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και ο ογκοδέστατος φάκελος της δικογραφίας παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα και κίνησε την νόμιμη διαδικασία.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών ο ορκωτός λογιστής είχε διαπιστώσει «κενά» στην διαχείριση χρημάτων της ΑΔΕΚΑΜ και συγκεκριμένα ποσού 480.000 ευρώ για τα οποία δεν υπήρχαν τα απαραίτητα αποδεικτικά για το πώς είχαν χρησιμοποιηθεί τα χρήματα αυτά.

Για όλα αυτά τα θέματα οι εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση της ΑΔΕΚΑΜ επρόκειτο να δώσουν χθες εξηγήσεις στον Ειδικό Ανακριτή Ρόδου, ο οποίος και χειρίζεται την υπόθεση, ωστόσο διά των συνηγόρων τους ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τις 27 Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως αφορμή για να πάρει η υπόθεση τον δρόμο της δικαιοσύνης αποτέλεσε το ρεπορτάζ της «Ροδιακής» τη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 όπου αναφέρονταν αναλυτικά τα όσα είχαν ακουστεί δύο μέρες πριν, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.

Την εισήγηση για το θέμα των δύο εταιρειών (ΡΟΔΩΝ Α.Ε. και ΑΔΕΚΑΜ) είχε κάνει ο Πρόεδρος της νέας εταιρείας του Δήμου κ. Γιάννης Περδίκης και τα όσα είχαν ακουστεί άφησαν άναυδους ακόμη και τους πλέον υποψιασμένους.
Χρέη εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προκλήθηκαν εξαιτίας της κάθε άλλο παρά νόμιμης διαχείρισης τους, και για τα οποία θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, κατά τη συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, στην εισήγησή του ο κ. Περδίκης μιλώντας για τις δύο εταιρείες μεταξύ άλλων έκανε λόγο «για σχεδόν κατάργηση λογιστηρίου, επιταγές που διακινούνταν εξωλογιστικά, υπερτιμολογημένα και εικονικά τιμολόγια, αμοιβές μελών Δ.Σ. που δεν περνούσαν καν από τα βιβλία (σ.σ. αφορούν στην ΑΔΕΚΑΜ), υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ που κληροδότησαν κ.α».

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο