Η κυβέρνηση εμπαίζει τους νησιώτες για τον ΦΠΑ

Καυστικός στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ειδικά με την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά, είναι ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, καθηγητής, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, τόνισε, για ακόμα μία φορά, ότι θέση τους είναι ότι θα έπρεπε να παραμείνει μειωμένος σε όλα τα νησιά ενώ εκτιμά ότι εκλογές ενδέχεται να γίνουν το Φθινόπωρο ή πιθανότατα τον Μάιο.

Καταρχήν, ερωτηθείς ο κ. Κρεμαστινός σχετικά με την αποχώρηση του «Ποταμιού» από το Κίνημα Αλλαγής, είπε ότι η Πρόεδρός του, η κα Φώφη Γεννηματά, στις εκλογές που έγιναν τις δύο Κυριακές επικράτησε με μεγάλη πλειοψηφία και οι συνιστώσες της ζήτησαν να μη γίνει Κεντρική Επιτροπή και Πολιτικό Συμβούλιο με βάση την πλειοψηφία αλλά να υπάρξει μία αντιπροσώπευση, κατά το δυνατόν όλων. Έτσι, λοιπόν, το Πολιτικό Συμβούλιο προήλθε ουσιαστικά από διορισμό και αυτό ήταν μία παραχώρηση της κας Γεννηματά.

Ωστόσο αυτή δεν έγινε αντιληπτή διότι νόμιζαν ορισμένοι ότι όλοι είναι ισάξιοι στο Πολιτικό Συμβούλιο και αποφασίζουν διά πλειοψηφίας, κάτι όμως που συμβαίνει όταν το Πολιτικό Συμβούλιο εκλέγεται από τη βάση του.  Και είπε ο πρώην Υπουργός: «Ορισμένοι, λοιπόν, θεώρησαν ότι έπρεπε οι ίδιοι  να ηγεμονεύουν αλλά, δυστυχώς, το εκλογικό αποτέλεσμα της βάσης δεν ήταν καλό γι’ αυτούς. Διότι, εάν ήταν καλύτερο το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσαν αυτοί οι οποίοι διαμαρτύρονται και φεύγουν να είναι οι αρχηγοί. Αλλά, δυστυχώς γι’ αυτούς, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ κακό».

Ακόμη, θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει το ποσοστό του ΚΙ.ΝΑΛ. στις δημοσκοπήσεις αφού αυτό θα εξαρτηθεί από τα προγράμματα και από τον τρόπο που ο κόσμος θα τα υιοθετήσει. Εξαρτάται, δηλαδή, από τη δυναμική που αναπτύσσει ένα κόμμα με τα στελέχη του και αυτό είναι που θα δώσει τα ποσοστά.

Για το ΦΠΑ
Σχολιάζοντας, στη συνέχεια, κ. Κρεμαστινός την τελευταία εξαγγελία του πρωθυπουργού για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά που δέχονται μετανάστες, είπε ότι το καθεστώς ΦΠΑ υπήρχε στα νησιά μας σχεδόν από την εποχή των Οθωμανών και ήταν ένα δέλεαρ για να μείνουν οι κάτοικοι στα νησιά λόγω των ανατιμήσεων όλων των προϊόντων.

Αυτό το καθεστώς, λοιπόν, με πρόταση της κυβέρνησης κατέρρευσε διότι, όπως είπε, περιλαμβανόταν και στο πρώτο Μνημόνιο και στο δεύτερο αλλά οι κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί και το κράτησαν. Η τρίτη κυβέρνηση το πρόσφερε και αφού το έκανε πανηγυρίζει γιατί το παρατείνει ένα εξάμηνο, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Το ΦΠΑ πρέπει να είναι όπως το παρέλαβε η κυβέρνηση από εμάς, για όλα τα νησιά μειωμένος. Αυτή είναι η θέση. Διότι δεν είναι ότι εμείς δεν θα το κάναμε. Εμείς το είχαμε και το χάσαμε».

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει για ακόμα μία φορά ότι αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, οι μισθοί και οι συντάξεις θα γίνουν όπως της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. «Πέρασαν οκτώ χρόνια, ανάπτυξη δεν υπάρχει, οι συντάξεις συρρικνώνονται» τόνισε και είπε: «Δηλαδή, αν η κα Μέρκελ, που κάνει τη δική της πολιτική, αναβάλει για ένα εξάμηνο την ελάττωση των συντάξεων, αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία; Με αντάλλαγμα, βέβαια, να έρχονται από τη Γερμανία οι πρόσφυγες στην Ελλάδα». Ενδέχεται, όπως είπε, να γίνει και με τις συντάξεις ό,τι έγινε με το ΦΠΑ και αναρωτήθηκε αν αυτό είναι επιτυχία.

Όσο αφορά στο Μεταφορικό Ισοδύναμο που πάει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα για το ΦΠΑ, ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι όταν ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή από εκείνους και τον αείμνηστο Δήμαρχο Τήλου Τάσο Αλιφέρη, ήταν για να προστεθεί στο καθεστώς ΦΠΑ και όχι για να το αντικαταστήσει. Δηλαδή, να αποτελέσει μία μεγαλύτερη «ανάσα» για τους νησιώτες γιατί το ΜΙ είναι δύσκολο να φθάσει στον πολίτη όπως ο ΦΠΑ.

«Ο ΦΠΑ πρέπει να είναι μειωμένος για όλα τα νησιά και όχι να ανταλλάσσεται με τους πρόσφυγες», υπογράμμισε λέγοντας ότι αυτό υπήρχε. Θύμισε, ακόμη, ότι το κόμμα τους πριν δύο μήνες έφερε πρόταση νόμου για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ και η Ν.Δ. έκανε πρόταση να εφαρμοστεί στα συγκεκριμένα νησιά και πάλι η απάντηση ήταν αρνητική.  «Πρόκειται περί ελεημοσύνης. Δεν μπορούμε να τη δεχθούμε», είπε.

Για τις πολιτικές εξελίξεις
Απογοητευμένος δηλώνει, επίσης, ο κ. Κρεμαστινός επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά, δυστυχώς δεν αντελήφθη εξαρχής ο πρωθυπουργός με ποιους συγκυβερνά. Δεν ψήφισαν κανέναν κοινωνικό νομοσχέδιο και αν δεν ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Ποτάμι να ψηφίζουν δεν θα είχε περάσει τίποτα. Όπως είπε, ο συγκυβερνήτης του έδωσε ψήφο για να υπογράψει ο κ. Κοτζιάς (ΥΠΕΞ) τη συμφωνία για το Μακεδονικό,  λέγοντας ότι όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή αυτό δεν θα το ψηφίσει και…να βρουν άλλους. Προχώρησε και ένα βήμα ακόμη λέγοντας ότι θα αποχωρήσει και από την κυβέρνηση. «Δηλαδή, γιατί συμμετέχει σήμερα;», αναρωτήθηκε και απάντησε ότι το πιθανότερο είναι για να γίνει Υπουργός.

Είπε, όμως, ο πρώην Υπουργός ότι, όταν λέγονται όλα αυτά και ο συγκυβερνήτης δηλώνει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες, ποιος θα έρθει να επενδύσει στη χώρα. «Αυτό είναι το δράμα» κατά τον ίδιο και όταν θα έρθουν τα Χριστούγεννα και θα πανηγυρίζουν ότι έχουμε πλεόνασμα αυτό θα είναι από τη φορολογία τη δική μας ενώ έπρεπε να είναι από την ανάπτυξη, τις εξαγωγές κτλ.

Σχετικά με τα περί αποστασίας που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, είπε ότι είναι ίδιον όλης της Ελληνικής ιστορίας, ότι είναι φαινόμενα αρνητικά για την πολιτική ζωή αλλά το πρόβλημα είναι ότι το κόμμα που κυβερνά είπε άλλα πράγματα και άλλα έκανε και το πρόβλημα είναι πως θα κρατήσει τους βουλευτές του όταν δεν μπορούν να πάνε στην περιφέρειά τους.

Ερωτηθείς, τέλος, ο κ. Κρεμαστινός, πότε βλέπει εκλογές, είπε ότι η εκτίμησή του παραμένει για τον Οκτώβριο παρότι όλα δείχνουν ότι θα γίνουν τον Μάιο. «Ο Σεπτέμβρης-Οκτώβρης όμως είναι πολύ πιθανό», είπε. Όπως εξήγησε, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει το ok της Μέρκελ για ν’ αναβάλει την περικοπή των συντάξεων για ένα εξάμηνο, οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο καθότι δεν μπορεί να πάει σε εκλογές το Μάιο. Για να γίνουν τότε, λοιπόν, θα πρέπει η Μέρκελ με το αντάλλαγμα που ζητάει να μας παραχωρήσει ένα εξάμηνο ανάσας και για τις συντάξεις. «Αλλά δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Χρειάζεται ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη θέλει ισχυρή κυβέρνηση, θέλει σοβαρούς ανθρώπους στην κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Κρεμαστινός.