“Γιορτή της θάλασσας” έξω από τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Γράφει η Πίτσα Χατζή

Ο σύλλογος των παράκτιων αλιέων της Ρόδου, αναβίωσε ξανά ενα έθιμο ,το οποίο είχε εκλείψει απο τα δρώμενα του νησιού τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Έτσι αυτό το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην τοποθεσία Κολώνα, έξω από τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης, τις ψησταριές τους, το πάλκο για την λαϊκή ορχήστρα,  τους τραγουδιστές και το χορευτικό παραδοσιακών χορών απο το χωριό Κοσκινού.

Επίσης έστησαν τα λευκά τραπεζάκια μέσα στο λιμάνι και υποδέχτηκαν τον κόσμο που πήγε να διασκεδάσει και να γευθεί τους υπέροχους θαλασσινούς μεζέδες τους.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μιχάλης Λυμπέρης, αλλά και άλλοι ψαράδες, καθάριζαν, ξεκοκάλωναν και φιλετάριζαν επί δύο συνεχόμενες ημέρες 200 kgr καθαρό φιλέτο τόνου ψαρεμέμενο από Καλύμνιους ψαράδες που τα έστειλαν απευθείας για τη "γιορτή της θάλασσας" στη Ρόδο ώστε να διατεθούν σε όλους τους επισκέπτες.

Να πούμε εδώ, ότι υπήρξε μεγάλη επισκεψιμότητα την 1η ημέρα τουλάχιστον που είδαμε εμείς, τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους τουρίστες,  κάτι που ηταν ιδιαίτερα ελκυστικό και εντυπωσιακό για τους δεύτερους κυρίως, γι’ αυτό και απαθανάτιζαν τα πάντα με τα κινητά τους !

Έψηναν αδιάκοπα οι ...ψήστες και πήραν φωτιά οι φουφούδες με τα φιλέτα των ψαριών και τις γαρίδες. Βέβαια είχαν και συνοδευτικά απο χωριάτικες σαλάτες και φυσικά όλα τα ποτά... μπύρες, ούζο, αναψυκτικά!

Ηταν μια όμορφη θαλασσινή βραδιά, δίπλα στη θάλασσα με όλες τις... μυρωδιές απογειωμένες.

Η γιορτή έγινε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και τους αλιείς.

Τη βραδιά χαιρέτησαν με την παρουσία και τον σύντομο χαιρετισμό τους, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ.Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής Δωδ/σου της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας όπως διακρίνονται και στη φωτογραφία και από την Περιφέρεια ο αντιπεριφερειάρχης κ.Φιλίμονας Ζανετίδης.

Η ορχήστρα έδωσε tempo και ζωηράδα στην γιορτή μαζί με τη νεαρή Νίκη που ηταν στο μικρόφωνο και ο κόσμος ενθουσιασμένος απόλαυσε "άρτον και θεάματα".

Να ευχηθούμε και του χρόνου να διοργανώσουν πάλι την παραδοσιακή αυτή θαλασσινή γιορτή, αν και καταλάβαμε ότι θα πρέπει να ήταν αρκετά κουραστικό για τους διοργανωτές και ίσως χρειαστούν περισσότερα... χέρια βοηθείας γιατί ο κόσμος ήταν πολύς.

Να σημειώσουμε ότι  όλα ήταν δωρεάν και τα ποτά και οι μεζέδες... και ήταν όλα υπέροχα! Ένα μεγάλο μπράβο στους ψαράδες μας για την πρωτοβουλία τους και να τους ευχηθούμε καλές θάλασσες και καλές ψαριές με σεβασμό πάντα στο θαλάσσιο περιβάλλον!