Έχουν μειωθεί σημαντικά τα ψάρια στις θάλασσές μας

Έχουν μειωθεί σημαντικά  τα ψάρια στις θάλασσές μας

Έχουν μειωθεί σημαντικά τα ψάρια στις θάλασσές μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3238 ΦΟΡΕΣ

Ζούμε δύσκολες καταστάσεις τονίζουν οι ψαράδες της περιοχής μας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες της περιοχής μας αναδείχτηκαν κατά τη χτεσινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο πλαίσιο απολογισμού της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε προ ημερών και είχε τον τίτλο «Γιορτή Θάλασσας».

Συγκεκριμένα με αφορμή την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη, του προέδρου του συλλόγου επαγγελματιών αλιέων Ρόδου Μιχάλη Λυμπέρη, και του προέδρου της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκου Χριστοφόρου, που αναφέρθηκαν στη φετινή πρώτη διοργάνωση της γιορτής, έγιναν γνωστά τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των αλιέων.

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος των ψαράδων Μιχάλης Λυμπέρης, προχωρώντας σε έναν απολογισμό της εκδήλωσης που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την περιφέρεια δήλωσε ότι πήγε πολύ καλά και ότι υπήρξαν πολλά θετικά μηνύματα για τη συνέχισή της .

Ευχαρίστησε τα μέλη της λέσχης αρχιμαγείρων και ειδικά τους Καλύμνιους ψαράδες που έδωσαν δωρεάν τα αλιεύματά τους περίπου 800 κιλά για τις ανάγκες της εκδήλωσης. «Δώσαμε πάνω από 500 κιλά ψάρι φιλέτο αφού τα ψήσαμε, και πέρασαν όλοι πολύ καλά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειδικά το Γιώργο Δραμουντανή που βοήθησε και το Μιχάλη Τσίμα που έφτιαξε τα εδέσματα» είπε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Δυσκολίες και προβλήματα
Αναφέρθηκε όμως τόσο στα προβλήματα όσο και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη του συλλόγου, τονίζοντας ότι έχουν μειωθεί αρκετά και τα αποθέματα ψαριών και θαλασσινών. «Όσον αφορά τα αποθέματα η θάλασσα είναι σε πολύ κακή κατάσταση δεν υπάρχουν αλιεύματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράπονα από τους αλιείς, έχουμε προβλήματα και με τα θηλαστικά, τις φώκιες και τα δελφίνια που μας τα παίρνουν και ζούμε δύσκολες καταστάσεις.

Επίσης δεχόμαστε και «επιθέσεις» από σκάφη που παίρνουν τα αλιεύματα, πριν ξεκινήσει η σαιζόν και βγούμε εμείς στη δουλειά, έρχονται και τα παίρνουν σε μεγάλες ποσότητες. Έρχονται από άλλες περιοχές, κυρίως γρι-γρι και παίρνουν τα αλιεύματα.
Περιμένουμε να δουλέψουμε και έρχονται αυτά ξαφνικά και τα παίρνουν από όλα τα νησιά με νταλίκες.

Δεν είναι παράνομο το ψάρεμα, αλλά χρησιμοποιούν πρακτικές παράνομες. Τα σκάφη λειτουργούν με ηλεκτρονικά μηχανήματα που εντοπίζουν τα ψάρια, τα εγκλωβίζουν με ένα τεράστιο δίχτυ και μας τα παίρνουν. Είναι η νόμιμη, αλλά παράνομη για εμάς αλιεία.
Δυστυχώς δεν κάνει κακό μόνο η βιντζότρατα, αλλά και άλλα όπως το γρι-γρι, η μηχανότρατα κλπ. που προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης.
Μίλησε όμως και για το λαγοκέφαλο, έναν ακόμα εχθρό των ψαράδων καθώς ο μεγάλος αριθμός αυτών των ψαριών δημιουργούν τεράστιες καταστροφές καθώς κόβουν τα αγκίστρια και τρώνε και το δόλωμα, όπως είπε.

«Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς το ψάρι αυτό δεν έχει κάποιο φυσικό εχθρό μέσα στη θάλασσα, τρώει τα πάντα ενώ αυτό δεν το τρώει τίποτα» ανέφερε ο πρόεδρος των αλιέων της Ρόδου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η περιφέρεια απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη του να βοηθήσουμε τους αλιείς στη γιορτή της θάλασσας, λέγοντας και τα εξής: «τα καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα και μάλιστα αξίζει να γίνει θεσμός για τον τόπο μας. Θα ήθελα να δώσω κουράγιο στους αλιείς γιατί ξέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, μίλησε διεξοδικά για τον κλάδο και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου να στηριχτεί με την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν, ενώ αναφερόμενος στη γιορτή της θάλασσας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, είπε μεταξύ άλλων ότι η περιφέρεια έχει ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της γευσιγνωσίας και της γαστρονομίας μας της παράδοσης της ιστορίας του τόπου μας και του πολιτισμού μας.

Ειδικότερα όπως είπε, οι αλιείς που ασχολούνται με την παράκτια αλιεία ανέρχονται στη Δωδεκάνησο σε 1700 άτομα, και παράγουν περίπου 4.000 τόνους αλιεύματα, αλλά αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα στον κλάδο τους. Ένα από αυτά είναι οι επιθέσεις που δέχονται από τα θηλαστικά τα οποία προκαλούν ζημιά τόσο στα εργαλεία όσο και στα αλιεύματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το θέμα αυτό έχει τεθεί από την περιφέρεια στο υπουργείο και εξετάζεται, από τον υπουργό κ. Αποστόλου ο οποίος ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή ώστε να βρεθεί τρόπος να αποζημιώνονται οι αλιείς που δέχονται, αυτές τις επιθέσεις στο εισόδημά τους, καθώς όπως είπε είναι ένα κοινωνικό θέμα που εξελίσσεται σε όλη την Ελλάδα.

Η πολιτική για την αλιεία να γίνεται από τις περιφέρειες­
Ο κ. Ζαννετίδης μιλώντας για τις ενέργειες της περιφέρειας έκανε γνωστό πως μεταξύ άλλων ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει η περιφέρεια και τα προγράμματα αλιείας καθώς μπορεί να τα υλοποιήσει αποτελεσματικότερα.
«Επίσης βρισκομαστε σε διαβούλευση με το υπουργείο πάνω στο θέμα των αλιευτικών ζωνών στο Αιγαίο ενώ το κυριότερο που ζητάμε είναι η αρμοδιότητα της άσκησης πολιτικής της αλιείας να γίνεται από τις περιφέρειες ενώ και το ανάλογο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ένωσης που θα καλύπτει τους αλιείς να εκχωρηθεί στις περιφέρειες, όπως έγινε από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Αυτό είναι αναγκαίο να γίνει γιατί εμείς εδώ γνωρίζουμε καλύτερα, είμαστε σε άμεση επαφή με τους φορείς της αλιείας και μπόρούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα από ότι το κεντρικό κράτος το οποίο ασκεί την πολιτική της αλιείας με αυτά τα αποτελέσματα που βλέπεται. Το προηγούμενο πρόγραμμα είχε σχεδόν μηδενική απορρόφηση…
Εμείς ασκούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αρμοδιότητες αυτές, είμαστε σε άριστη συνεργασία με τους επαγγελματίες αλιείς σε όλη την περιφέρεια. Απαιτούμε σε καθημερινή βάση να λυθούν τα προβλήματα των αλιέων, και μάλιστα κάποια βρίσκονται σε καλό δρόμο.» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Τέλος ο κ. Ζαννετίδης ευχαρίστησε τη λέσχη αρχιμαγείρων που εξελίσσεται σε στρατηγικό συνεργάτη της περιφέρειας, όπως είπε προσθέτοντας και τα εξής:
«Μαζί κατακτήσαμε το μεγάλο τίτλο της περιφέρειας και έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο πρόγραμμα για εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά το 2019 όπου θα αναδειχτεί η τοπική γαστρονομία, ο πολιτισμός και η παράδοση, θέλοντας έτσι να καταστήσουμε στη συνείδηση των επισκεπτών μας τα νησιά ως γαστρονομικό προορισμό».

Διαβάστε ακόμη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο