Μόνο το φράγμα Γαδουρά θα δώσει τη λύση στη Νότια Ρόδο

Μόνο το φράγμα Γαδουρά  θα δώσει τη λύση στη Νότια Ρόδο

Μόνο το φράγμα Γαδουρά θα δώσει τη λύση στη Νότια Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1124 ΦΟΡΕΣ

Συνεχίζονται πάντως οι προσπάθειες από τη ΔΕΥΑΡ, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή σύσκεψη

Η ΔΕΥΑΡ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού στη Νότια Ρόδο και όπου παρουσιάζεται πρόβλημα ενώ είναι διατεθειμένη να προβεί και σε αποζημιώσεις για ζημιές σε εγκαταστάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, όμως, δεν μπορεί να προβεί σε καμία διαβεβαίωση, αφού η θετική έκβαση όλων αυτών των ενεργειών της εξαρτάται από τις γεωτρήσεις και η μόνη οριστική λύση είναι να πιέσουν την Κεντρική Διοίκηση για να ολοκληρωθεί η σύνδεση της περιοχής με το φράγμα.

Το παραπάνω, είναι το γενικό συμπέρασμα που εξήχθη από τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως, μετά το εξώδικο που της κοινοποίησαν καταστηματάρχες και κάτοικοι της Νότιας Ρόδου, κάποιοι από τους οποίους παρέστησαν χθες μαζί με τον δικηγόρο που τους εκπροσωπεί.

Περί τη μιάμιση ώρα διήρκεσε η χθεσινή συνεδρίαση και στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν παρόντες και οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι από τη Νότια Ρόδο. Όπως είναι φυσικό, δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις με τα μέλη της Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ και τον Γενικό Διευθυντή, κ. Μανόλη Διακομανώλη, να υπεραμύνονται των προσπαθειών και των ενεργειών της Επιχείρησης όλο αυτό το διάστημα και τους ανθρώπους από τη Νότια Ρόδο να επιρρίπτουν ευθύνες στη ΔΕΥΑΡ και να εκφράζουν την αγανάκτηση και τη δυσπιστία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή, εκείνο που τους είπε ο Πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, είναι ότι, μετά το εξώδικο που τους απέστειλαν, τους κάλεσαν για να τους ακούσουν και να τους πουν τι μπορούν να κάνουν άμεσα αλλά και ποια είναι η οριστική λύση.

Ωστόσο, επίσης από την αρχή, οι επιχειρηματίες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, από πέρυσι τέτοια εποχή, εισπράττουν αδιαφορία από πλευράς της Επιχείρησης. Επίσης, ανέφεραν στη Διοίκηση ότι έχουν υποστεί υλικές και οικονομικές ζημιές. Μάλιστα, κάποιοι έδειξαν τη διάθεση να…το προχωρήσουν μέχρι τέλους, προφανώς δικαστικά, μέχρι δηλαδή να αποκατασταθεί η ποιότητα στο νερό.

Από πλευράς της Διοίκησης, ο Πρόεδρος τους κατέστησε σαφές ότι, ό,τι και να κάνει η ΔΕΥΑΡ, είναι…σταγόνα στον ωκεανό και για να λυθεί το πρόβλημα οριστικά θα πρέπει η Κεντρική Διοίκηση να δώσει χρήματα για να έρθει ο αγωγός από το φράγμα στην Καταβιά. Σημειώνεται ότι αυτά ανέρχονται περίπου στα 26 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στις άμεσες παρεμβάσεις που κάνουν, είναι ότι προσπαθούν με γεωτρήσεις να αντλήσουν κάποιες ποσότητες νερού που μπορούν να τις μεταφέρουν. Έτσι, ο Πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από τους βουλευτές και την Περιφέρεια να πιέσουν κεντρικά για να δοθούν τα χρήματα και να γίνει η σύνδεση με το φράγμα.

Στο σημείο αυτό, πάντως, κάποιοι από τους παριστάμενους απάντησαν ότι η Περιφέρεια έχει κάνει ό,τι της έχει ζητηθεί.

Από πλευράς της Διοίκησης και των υπηρεσιακών παραγόντων αναλύθηκε γιατί έχουμε φθάσει στη σημερινή κατάσταση. Οι αιτίες που αναφέρθηκαν είναι λίγο-πολύ γνωστές, όπως η ανομβρία που πλήττει το νησί τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση λόγω της τουριστικής κίνησης, επίσης ειπώθηκε ότι η αλόγιστη γεωργική χρήση πριν από είκοσι χρόνια σε ορισμένες περιοχές «φαίνεται» τώρα και βέβαια οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες.

«Δεν δέχομαι ότι η ΔΕΥΑΡ δεν προσπαθεί!», είπε σε κάποιο σημείο το μέλος του Δ.Σ., Αντιδήμαρχος, κ. Αγαπητός Πάλλας και ανέφερε ότι με τις ενέργειες που γίνονται αυτή τη στιγμή, μπορούν και καλύπτουν οριακά τη Λαχανιά.

Του εξονυχιστικού ελέγχου για την ποιότητα του νερού που κάνει η ΔΕΥΑΡ, υπεραμύνθηκε ο κ. Διακομανώλης λέγοντας ότι το χρόνο κάνουν περί τις τρεις χιλιάδες αναλύσεις στο νησί και όποτε έχει παρατηρηθεί έστω και μία παράμετρος να υπερβαίνει το όριο, η γεώτρηση κλείνει. «Η προτεραιότητά μας είναι η υγεία του κόσμου», είπε κατηγορηματικά και συμπλήρωσε ότι η ΔΕΥΑΡ δεν ευθύνεται για ιδιωτικά δίκτυα ή δεξαμενές.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό που έχει γίνει, είπε ότι από το 1994 στην Επιχείρηση διέβλεψαν την πρόοδο του νησιού και τις ανάγκες σε νερό και τότε εντάχθηκε το φράγμα ως ενιαίο έργο υδροδότησης και πρέπει με κάθε τρόπο να ολοκληρωθεί η τροφοδοσία και να πάει το νερό στην ανατολική πλευρά, αφού δεν βλέπουν άλλη λύση.

Το δια ταύτα
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Μανωλάκης, καταρχήν, χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε χθες εποικοδομητική. Όπως είπε, εκείνο που τους εξήγησαν είναι ότι άμεσα η ΔΕΥΑΡ προβαίνει σε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και μάλιστα, εντελώς συμπτωματικά, περίπου την ίδια ημέρα που ετοίμαζαν το εξώδικο, είχαν στείλει γλυκό νερό από μία καινούργια γεώτρηση που έκαναν και κατάφεραν από 12.500 αγωγιμότητα που ήταν μέχρι πριν τρεις ημέρες, να το φθάσουν περίπου στα 2000 που είναι όρια ανεκτά-μπορεί μεν να μην πίνεται το νερό αλλά δεν δημιουργεί προβλήματα ούτε στις εγκαταστάσεις ούτε στους εξοπλισμούς, όπως είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι από την πλευρά των επιχειρηματιών και των κατοίκων ζητήθηκαν διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα συνεχιστεί, ωστόσο τους εξήγησαν ότι δεν μπορούν να προβλέψουν με απόλυτη ασφάλεια εάν οι ποσότητες αυτές θα επαρκέσουν για να μπορέσουν να κρατήσουν τα σημερινά δεδομένα για όλη τη σεζόν. Διότι, οι καταναλώσεις αυξάνονται και παράλληλα η θερμοκρασία δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα από μέρα σε μέρα.

Και δήλωσε ο Πρόεδρος:
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, όμως, όπως έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη, η οριστική λύση του προβλήματος είναι να προχωρήσει η υδροδότηση μέχρι και την Κατταβιά μέσω του αγωγού από το φράγμα Γαδουρά. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο και οι ίδιοι το κατανόησαν και είπαμε, τόσο η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ όσο και αυτοί οι άνθρωποι, να βοηθήσουμε την Περιφέρεια έτσι ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει ακόμα με μεγαλύτερη δύναμη τα χρήματα αυτά που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Είναι νομίζω το ελάχιστο που οφείλουμε σ’ αυτό τον τόπο. Είναι μία περιοχή που καθημερινά παρουσιάζεται τεράστια τουριστική ανάπτυξη και νομίζω ότι θα πρέπει και το Κεντρικό Κράτος να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτή».

Ερωτηθείς εάν όντως θεωρεί ότι τους έπεισαν, μια και ορισμένοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να «το τραβήξουν» μέχρι τέλους, είπε ότι όσον αφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμούς που προκάλεσαν οικονομική ζημία σ’ αυτούς τους ανθρώπους, δεσμεύτηκαν χθες ως Διοίκηση και τους ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα μαζί με τα στοιχεία που να το αποδεικνύουν, θα τα εξετάσουν και θα πάρουν τις αντίστοιχες αποφάσεις για αποζημίωση.

Ζητήθηκε, επίσης, επιπλέον μείωση στην αξία του νερού γι’ αυτές τις περιοχές, στην ήδη υφιστάμενη, αφού από πέρυσι το καλοκαίρι η Διοίκηση αποφάσισε να δώσει ένα 30% έκπτωση στην πρώτη κλίμακα και ένα 50% έκπτωση στη δεύτερη κλίμακα γι’ αυτές τις περιοχές, επειδή κατανοούν ότι δεν έχει την ίδια αξία το νερό με το καθαρό νερό. Τους είπαν, λοιπόν, ότι θα το εξετάσουν και αυτό και θα πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις.

«Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τεράστια προβλήματα, ο υδροφόρος ορίζοντας συνεχώς υποχωρεί, οι βροχές είναι κάθε χρόνο και λιγότερες, οι καταναλώσεις κάθε χρόνο και περισσότερες», είπε ακόμη ενώ, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι από τον Απρίλιο του 2017 που ανέλαβε την Προεδρία δεν έχει υπογράψει ούτε μία βεβαίωση για επάρκεια νερού σε ξενοδοχείο και δεν θα το κάνει διότι «είναι σαν να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας αφού δεν υπάρχει δυνατότητα». Θα πρέπει, λοιπόν-είπε-και οι ξενοδόχοι σε όλες τις καινούργιες επενδύσεις να φροντίσουν με ίδια μέσα να έχουν τις απαιτούμενες ποσότητες και θα πρέπει και οι υφιστάμενες μονάδες να προχωρήσουν σε τέτοιες λύσεις, όπως είναι οι αφαλατώσεις, διότι θα βοηθήσουν όλη την κοινωνία.

Αναφέρθηκε και σε παρέμβαση που έκαναν σε ξενοδοχείο, όπου πήγαν και περιόρισαν τις ποσότητες που αντλούσε και υπήρξε μία συνεργασία, έστω και καθυστερημένη, με τον ξενοδόχο «διότι εμείς δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα αφήσουμε μία ολόκληρη περιοχή χωρίς νερό προκειμένου να πάρει ένα μόνο ξενοδοχείο», όπως είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με αυτό που ζητούν επιχειρηματίες της περιοχής, να μην διαχωρίζουν τους «μικρούς» από τους μεγάλους, ο κ. Μανωλάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι γίνεται κάτι τέτοιο, αν γίνεται δεν είναι σε γνώση της ΔΕΥΑΡ και από τη στιγμή που ενημερώθηκαν, θα γίνει άμεσα παρέμβαση. Και είπε: «Εμείς δεν διαχωρίζουμε ούτε πώς λέγεται ο επιχειρηματίας, ούτε τι ξενοδοχείο είναι. Βεβαίως, αν θα έπρεπε να επιλέξουμε μεταξύ ενός σπιτιού και ενός ξενοδοχείου με χίλια άτομα, σαφώς θα έπρεπε, πιστεύω, να δώσουμε προς το ξενοδοχείο που έχει χίλια άτομα, παρά σε ένα σπίτι που ενδεχομένως να είναι και τέσσερις».

Ρωτήθηκε ο Πρόεδρος και γι’ αυτά που δήλωσε την προηγούμενη ημέρα ο Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Θωμάς Σωτρίλλης, ο οποίος ανέφερε ότι έχει στείλει οκτώ έγγραφα στη ΔΕΥΑΡ ζητώντας ενημέρωση για την ποιότητα του νερού και απάντηση δεν έχει πάρει ενώ έκανε και σχετική κοινοποίηση στην Εισαγγελία. Από την πλευρά του, λοιπόν, ο κ. Μανωλάκης ανέφερε ότι γνωρίζει για τις επιστολές προς τη ΔΕΥΑΡ στο παρελθόν, και έχουν απαντήσει.

«Και εν πάσει περιπτώσει, αν ο κ. Σωτρίλλης θέλει να πάμε να κόψουμε τα νερά από τους ανθρώπους αυτούς, ας βγει να πει δημόσια ότι “πηγαίνετε κόψτε το νερό”», είπε και συμπλήρωσε ότι συμβαίνει το εξής παράλογο: Το νερό έχει 12.500 αγωγιμότητα, είναι ακατάλληλο το νερό για τον άνθρωπο και θα μπορούσαν για να αποφύγουν όλες αυτές τις κατηγορίες, τα εξώδικα κτλ., να πάνε αύριο και να κόψουν το νερό και θα ήταν κατοχυρωμένοι. Όμως, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει, έχουν κάνει αφαλατώσεις, και χρησιμοποιούν το νερό για την επιχείρησή τους.

Σημείωσε, ακόμη, ότι οι καταναλωτές είναι ενημερωμένοι και θύμισε ότι πέρυσι κατηγορήθηκε ότι πήραμε νερό στη Ρόδο από το φράγμα και δεν το έδινε, καθώς περίμενε να βγουν οι αναλύσεις, αφού προτιμά να μείνει για δύο μέρες χωρίς νερό η πόλη μέχρι να βγουν οι αναλύσεις από τα πιστοποιημένα εργαστήρια στην Αθήνα.

Και κλείνοντας είπε ο Πρόεδρος: «Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να προχωράμε στην ανόρυξη των νέων γεωτρήσεων. Αυτό που είχαμε σχεδιάσει, αυτό υλοποιούμε. Αυτή τη στιγμή, το γεωτρύπανο είναι στην Κατταβιά και υλοποιεί μία νέα γεώτρηση και την επόμενη εβδομάδα θα είναι στο Κιοτάρι για να κάνουμε άλλες δύο. Από εκεί και πέρα, έχουμε ήδη ετοιμάσει τα δίκτυά μας για να μπορέσουμε να πάρουμε το νερό μέχρι και τη Λαχανιά, να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Αλλά, από εκεί και πέρα, όσον αφορά στις ποσότητες που θα βρεθούν και αν αυτές είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε παρά μόνο όταν υλοποιηθούν οι γεωτρήσεις μας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΥΑΡ μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναφέρει ότι αυτή διεξήχθη σε καλό κλίμα, ότι αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της και ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έργα ύψους 952.900€ και ότι «συμφωνήθηκαν αβίαστα» τα παρακάτω:

• Αναγνωρίστηκε ότι το πρόβλημα που αναφέρεται στην εξώδικο διαμαρτυρία είχε ήδη αποκατασταθεί πριν την αποστολή της εξωδίκου προς τη ΔΕΥΑΡ.

• Να ολοκληρωθούν τα επιπρόσθετα έργα ανόρυξης γεωτρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

• Να περιοριστεί η αρδευτική χρήση του νερού στην περιοχή της Νότιας Ρόδου.

• Να γίνει καλύτερη διαχείριση του νερού ώστε το λίγα σπίτια και επιχειρήσεις στην Παραλιακή Ζώνη να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

• Όλα τα παραπάνω είναι υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων που θα έχουν οι νέες γεωτρήσεις που κατασκευάζονται σε παροχή πόσιμου νερού.

Διαβάστε ακόμη

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη