Καμπάνες...  κινδύνου  για το νερό του Αρχαγγέλου

Γράφει ο
Αναστάσιος Πλατής
Ψυχίατρος

Κώδωνας κινδύνου για την λειψυδρία στον Αρχάγγελο ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια είναι σε γενική καταστολή, μη αναστρέψιμη. Το νερό νεράκι θα πουν τα επόμενα χρόνια οι κάτοικοι Αρχαγγέλου, εάν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διαχρονικής λειψυδρίας.

Η Τοπική διοίκηση της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου, τα τελευταία χρόνια κατέχει τα σκήπτρα των πολιτικών αντιπαραθέσεων, ταλαιπωρεί και στιγματίζει τη λειτουργία της πολιτείας , καθιστά πρώτο θύμα τη δημοκρατία και επιφέρει την παρακμή της κοινωνίας, η οποία δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την αξιοπρέπεια, την ειλικρίνεια, το σεβασμό του καθήκοντος και τα συναισθήματα της ευθύνης. Η αιτία αυτής της κακοδιοίκησης είναι η αναπαραγωγή ηθών και αντιλήψεων που χαρακτηρίζουν μια «ιδιοτελή κοινωνία», περικλείουσα άτομα  ή ενώσεις ατόμων, τα οποία δρουν μόνο για λογαριασμό τους και συνεπώς, προκειμένου να ικανοποιήσουν προσωπικές τους ανάγκες και προσωπικά τους συμφέροντα, θέτουν σε δεύτερη μοίρα ή αδιαφορούν εντελώς για την κοινωνία ή το συλλογικό συμφέρον.

Η νοοτροπία αυτή της εμπιστοσύνης «στα δικά μας παιδιά», είναι ο προτιμητέος χρωματισμός της πολιτικής στη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου.

Η νεοελληνική αυτοδιοίκηση του Αρχαγγέλου αντιμετωπίζει, αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ, μεγάλα προβλήματα τα οποία δημιουργούν έκπτωση μνήμης:
Ξεχνάει τη φύση, το τοπίο, τον πολιτισμό και την παράδοση που διαθέτει  η Κοινοτική Ενότητα.
Ξεχνάει τα μεγάλα προβλήματα του κυκλοφοριακού τα οποία επιδρούν αρνητικά όσον αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού και προπάντων ελλοχεύουν μεγάλους κίνδυνους για τους δημότες μας: απουσία πεζοδρομίων-χώρων στάθμευσης, καρεκλοτραπεζοδρόμια, διπλή και τριπλή στάθμευση, ηχορύπανση, απουσία χώρων παιδικής χαράς,  συνακόλουθα προβλήματα υγείας.

Ξεχνάει να παρέχει προστασία και βοήθεια προς τους νέους για τον ελεύθερό τους  χρόνο σε μια περίοδο που βασιλεύει η οικογενειακή και σχολική κρίση.  Ταυτόχρονα δε, δεν εφαρμόζεται κανένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, όπως τα ανοϊκα σύνδρομα( Alzheimer κ.λ.π).

Σθεναρά διατηρούνται ανά τα χρόνια και βαθαίνουν σε βαρύτητα τα φλέγοντα ζητήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος  από τα κάθε λογής απορρίμματα, ρύπανσης της θάλασσας, δυσοσμίας φρεατίων και ποταμών καθώς και επιβάρυνσης του υπεδάφους από τα οικιακά λήμματα. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία οριοθέτηση-διευθέτηση ρεμάτων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ενώ προβάλλεται σημαντική η ανάγκη προμήθειας και αντικατάστασης κάδων απορριμμάτων. Τέλος, η υποβάθμιση της  περιοχής των Στεγνών από την ανεξέλεγκτη δόμηση είναι χαρακτηριστική της υπάρχουσας αδιαφορίας.

Η ευκαιρία λοιπόν είναι μπροστά σας .
Το τωρινό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να διατηρηθεί και να συνεχιστεί ως έχει.
Ο μηδενισμός, όμως, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τίποτα όσο σάπιο κι αν είναι.
Ας γεμίσουμε λοιπόν το κενό με θετικά  νοήματα αξιών και ιδανικών.