Μόνο το Συμιακό Θέατρο γεμίζει τέσσερις μέρες την Τάφρο!

Μόνο το Συμιακό Θέατρο γεμίζει τέσσερις μέρες την Τάφρο!

Μόνο το Συμιακό Θέατρο γεμίζει τέσσερις μέρες την Τάφρο!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1744 ΦΟΡΕΣ

Mε το καινούργιο έργο του Μανώλη Αντώνογλου - Μια παράσταση που σκόρπισε άφθονο γέλιο

Γράφει ο Γιώργος Ζαχαριάδης
Δημοσιογράφος

Ποιος μπορεί να γεμίσει το Θέατρο της Μεσαιωνικής Πόλης για τέσσερις συνεχόμενες παραστάσεις; Κανένας !

Μόνο το Συμιακό Θέατρο και ο Μανώλης Αντωνόγλου με την παρέα του! Αυτό συνέβη την περασμένη εβδομάδα με την παράσταση «Και τα μεταξωτά βρακιά …ποδόξα σκέλλη θέλου», όπου χιλιάδες συμπολίτες μας είχαν –και πάλι-την ευκαιρία ν΄ απολαύσουν μια άρτια από κάθε πλευρά επιθεώρηση γραμμένη –όπως πάντα- στη συμιακή διάλεκτο.

Τι ήταν το πρωτότυπο αυτό έργο του Μανώλη; Οκτώ διαφορετικά μονόπρακτα σε μια ενότητα με πρωταγωνιστικό ρόλο τη γυναίκα, όπως ξέρουν οι Συμιακοί να την αναδεικνύουν, να την σατιρίζουν με τα καλά της και τα καμώματα της.

Και βέβαια –και αυτήν τη φορά - ο συγγραφέας δεν παρέλειψε να συνδυάσει παλιές ιστορίες με πρόσωπα και καταστάσεις της Σύμης με τη σημερινή πραγματικότητα.

Με το μνημόνιο, την οικογενειοκρατία στην πολιτική, ακόμη και την καταστροφική πλημμύρα της Σύμης!..

Όλα αυτά με ένα απίστευτο χιούμορ που έκανε το θεατή να ξεκαρδίζεται στα γέλια, έστω κι εάν πολλές λέξεις ήταν πρωτόγνωρες γι’ αυτόν!

Βέβαια, κάθε παράσταση του Συμιακού Θεάτρου, είναι και μια τεράστια συμβολή στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Και αυτό το χρειαζόμαστε τώρα εξαιτίας των διαφόρων επιρροών που έρχονται απ΄έξω και κινδυνεύουν να καταστρέψουν παραδοσιακές καταστάσεις ανθρώπων και γεγονότων, οι οποίες χρωμάτισαν τη ζωή στα νησιά μας για πολλά χρόνια. Αυτό το κάνει διαχρονικά το Συμιακό Θέατρο και με τον τρόπο που το κάνει υπερτονίζοντας –έστω και με καυστικό και τολμηρό τρόπο- την ντοπιολαλιά που παντρεύει λέξεις από την αρχαιότητα με τη σημερινή αργκό των νέων !..

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης είναι όλοι ερασιτέχνες, αλλά με το παίξιμό τους-και αυτή τη φορά-δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους επαγγελματίες ηθοποιούς. Ξέρουμε πάντα πόσο άψογοι και μοναδικά διασκεδαστικοί είναι ο Μανώλης Αντωνόγλου και ο Σωτήρης Ζουρούδης που σε κάθε παράσταση-όπως και τώρα- σκορπούν απίστευτο γέλιο.

Θα σταθώ, όμως, - χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ από τους άλλους συμπρωταγωνιστές της παράστασης -να γράψω δύο λόγια για τον Κώστα Οθείτη, γιο του παπα-Λευτέρη!

Είναι ένα νέο ταλέντο. Μα είναι δυνατόν ένα Συμιακάκι όπως είναι ο Οθείτης, στο ρόλο της Μαντάμ Σουσού που θέλει να γίνει δημογερόντισσα. να μιλά τα συμιακά με …γαλλική αξάν; Αυτό είναι μοναδικό, όπως και οι ερμηνείες του Βαλάντη Μακράκη και του Γιάννη Μαλλιάκα σε διάφορους ξεκαρδιστικούς ρόλους.

Το σημαντικό είναι ότι το Συμιακό Θέατρο στελεχώνεται με νέα παιδιά, γεγονός που προδιαγράφει και μια συνέχεια κι ένα λαμπρό μέλλον.

Θα πρέπει να επισημάνω ότι οι τέσσερις παραστάσεις στη Ρόδο δόθηκαν χωρίς καμιά απολύτως επιχορήγηση από πουθενά, μάλιστα μέρος των εισπράξεων διατέθηκε για την ενίσχυση της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας» ! Και βέβαια, πού να περισσέψουν χρήματα για το Συμιακό Θέατρο, αφού τα παίρνουν πολλοί και διάφοροι για αμφιβόλου αξίας εκδηλώσεις; Τέλος πάντων…

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το έργο έγραψε και σκηνοθέτησε-όπως πάντα-ο Μανώλης Αντωνόγλου, τα κουστούμια είναι του Μιχάλη Σδούγκου (από τις Εκκλησιάζουσες) και η μουσική του Τάσου Καρακατσάνη, τις δε χορογραφίες έκανε-αφιλοκερδώς-η Έλλη Παρασκευά.

Τους διάφορους ρόλους ερμήνευσαν οι Σταματία Ζουρούδη, Βασιλική Πατατούκου, Σωτήρης Ι.Πατατούκος, Μανώλης Αντωνόγλου, Γιώργος Γέροντας, Ευαγγελία Πατατούκου, Γιάννης Μαλλιάκας, Μαρία Σεμερτζάκη, Βαλάντης Μακράκης, Σωτήρης Κ.Πατατούκος, Κώστας Οθείτης, Ελένη Διασινού, Άννα Μαλλιάκα, Νίκος Χαβιαράς και ο Σωτήρης Ζουρούδης.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούστηκαν και ηχογραφημένα ποιήματα της αξέχαστης δασκάλας Μαρίας Μιχαλαριάν (Μίρικο).

Τον χορό αποτελούσαν οι Σταματία Ζουρούδη, Χριστίνα Πιλάτου, Βασιλική Πατατούκου, Άννα Μαλλιάκα, Μαρία Τριανταφύλλου, Σοφία Κατσιμπράκη, Ευαγγελία Τσιμπιδάκη, Βασιλική Πατατούκου, Ράνια Σταματάκη, Δικαία Χαρίτου, Σεβαστή Μαλλιάκα, Μανώλης Αντωνόγλου, Γιάννης Μαλλιάκας και Σωτήρης Κ. Πατατούκος.

Η παράσταση θα δοθεί στη Σύμη το ερχόμενο Σάββατο, 11 Αυγούστου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ του νησιού και ελπίζουμε και μια φορά ακόμη στη Ρόδο για να την απολαύσουν όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να την δουν την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας