Κουβέλης: Δεν αποκλείεται να υπάρξουν επεισόδια με την Τουρκία όπως αυτό της Λέρου

Την ανησυχία του για νέα επεισόδια όπως αυτό της Λέρου την Κυριακή όπου Έλληνας ψαράς κατήγγειλε ότι Τούρκοι αλιείς πυροβόλησαν στον αέρα, αφήνοντας παράλληλα αναοιχτό το ενδεχόμενο νέας έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία: «Η ηρεμία είναι αναγκαίο στοιχείο για την ευρύτερη περιοχή μας, μας ενδιαφέρουν οι καλές σχέσεις γειτνίασης και όχι ένα ταραγμένο πεδίο στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αρνείται να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον δείχνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Εκ των πραγμάτων, ο Τούρκος πρόεδρος έχει μία συγκεκριμένη συμπεριφορά η οποία δείχνει να αντανακλάται και στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εμείς, ως κυβέρνηση, έχουμε αναδείξει το θέμα σ' όλα τα διεθνή φόρα».

«Όντως, συμμερίζομαι την ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξει ένταση στον χώρο της κυπριακής ΑΟΖ. Τα f-35 δεν θα πρέπει να δοθούν στην Τουρκία, έτσι και αλλιώς έχει μπλοκαριστεί η παραγγελία. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι συνεχώς εντεινόμενες. Εμείς από την πλευρά μας δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών. Το επίπεδο των εξοπλισμών μας είναι καλό, είμαστε σε διαδικασία ανανέωσης του στόλου των f-16 καθώς και της αγοράς γαλλικών φρεγατών», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

«Από την Τουρκία περιμένουμε επιθετική ρητορική και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επεισόδια όπως αυτά της Λέρου», πρόσθεσε.

Τοποθετήθηκε επίσης για τη φημολογούμενη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια: "Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αλλάξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια αφού αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες των λαών της περιοχής».

«Ο Τσίπρας φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό»

Σχολιάζοντας την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, είπε: «Διαμορφώνονται πλέον δύο πόλοι. Ο ένας είναι νεοφιλελεύθερος και εξοπλίζεται συχνά και με ακροδεξιά ρητορική. Από την άλλη υπάρχει ο προοδευτικός πόλος που διαμορφώνεται και πρέπει να προχωρήσει μέσα στην κοινωνία. Εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός αν προχωρήσει στον ανασχηματισμό, που φαίνεται ότι θα προχωρήσει, θα συμπεριλάβει όλα εκείνα τα στοιχεία για να εξυπηρετηθεί η καλή λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος".

Πηγή: newpost.gr