Παρέμβαση Δημάρχου για το ένταλμα της ΔΕΥΑΡ

Προσωπικά έχει επιληφθεί ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, να δοθεί άμεσα λύση με την εξόφληση του εντάλματος από τη ΔΕΥΑΡ προς την Περιφέρεια, για τη χρήση του νερού από το φράγμα, και σε δηλώσεις του χθες τόνισε ότι «δεν είναι θέμα αντιδικίας αλλά διαδικασίας» και ότι η ΔΕΥΑΡ δεν είναι… μπαταχτσής!

Όπως είπε, λοιπόν, βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, και η κατεύθυνση που δίνει είναι ότι,  από τη στιγμή που έχει υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση, οι υποχρεώσεις της Επιχείρησης και οι πληρωμές πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, λοιπόν, έγιναν κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά στο λογαριασμό, τις οποίες θεωρεί σωστές, και τέθηκαν από πλευράς του Προέδρου στη συνάντησή του με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαννετίδη, έγιναν αποδεκτές και κάπου διαδικαστικά το ένταλμα κόλλησε στον Επίτροπο με κάποιες παρατηρήσεις που είχαν γίνει.

Ο ίδιος, ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΑΥΡ να διορθωθούν αυτές οι παρατηρήσεις  και από τη στιγμή που έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, να προχωρήσει η πληρωμή του εντάλματος και να αφήσουν τις όποιες αντιπαραθέσεις «γιατί δεν ωφελεί κανέναν και πολύ περισσότερο δεν ωφελεί τον τόπο», όπως είπε.

Για το νερό
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα, λέγοντας ότι μετά από μία εργολαβία για την οποία έκανε τις μελέτες η ΔΕΥΑΡ, προϋπολογισμού 500 χιλιάδων ευρώ, τα οποία και πλήρωσε, ολοκληρώθηκε η σύνδεση του αγωγού με τη δεξαμενή στα Κολύμπια. Έτσι, αυτή τη στιγμή, υδροδοτούνται τα Κολύμπια εν μέρει από τις γεωτρήσεις και εν μέρει από το νερό του φράγματος και χρειάζονται 430 κυβικά νερού την ώρα. Αυτό γίνεται για να έχουμε καλύτερης ποιότητας νερό.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος υπογράμμισε ότι αυτό γίνεται με χρήματα της ΔΕΥΑΡ ενώ ήταν υποχρέωση της Κεντρικής Διοίκησης να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα.

Σε δεκαπέντε ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σύνδεση της περιοχής των Στεγνών με τον αγωγό του φράγματος, και εκεί με χρήματα της ΔΕΥΑΡ, 337 χιλιάδες ευρώ, και το άλλο έργο στο Τσαΐρι. «Προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να καλύψουμε τις πολύ μεγάλες ανάγκες και ύδρευσης και άρδευσης που έχουμε στις περιοχές αυτές», είπε.
Υπάρχει μία πίεση, συνέχισε, για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των περιοχών, να λειτουργήσουν όσο γίνεται περισσότερες γεωτρήσεις, ωστόσο θεωρεί ότι πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να υδροδοτούνται όσο γίνεται περισσότερες πυκνοκατοικημένες και τουριστικές περιοχές από το φράγμα.

Η καθυστέρηση, ανέφερε ακόμη, οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε βάνα για να συνδεθεί και ήρθε ειδικό συνεργείο από την Αθήνα. Είπε, λοιπόν, ότι όλα αυτά πληρώθηκαν από τη ΔΕΥΑΡ και συμπλήρωσε: «Άρα, δεν νομίζω ότι είναι…μπαταχτσής η ΔΕΥΑΡ. Αν ήδη έχει επενδύσει, χωρίς να έχει υποχρέωση 1 εκατ. 337 χιλιάδες ευρώ για τρεις συνδέσεις στον αγωγό, συν όλα τα παρελκόμενα, συν τις γεωτρήσεις που έχει ανοίξει για να καλύψει τις ανάγκες της ύδρευσης. Επειδή υπήρξε μία εμπλοκή με το ένταλμα, εννοείται ότι δεν έχει πρόθεση αποφυγής να πληρώσει ή να καλύψει τις συμβατικές υποχρεώσεις. Και αν έγινε οποιαδήποτε παρεξήγηση, προσωπικά έχω επιληφθεί να δοθεί λύση άμεσα  ούτως ώστε αμέσως μετά της Παναγιάς να επαναϋποβληθεί το ένταλμα και να γίνει κανονικά η διαδικασία της πληρωμής».

Είπε, ακόμη, ότι δεν πίστευε ποτέ ότι η Περιφέρεια θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη για να στραφεί κατά της ΔΕΥΑΡ. Εάν, όμως, για λόγους τυπικούς δημοσιονομικούς δεν εγκριθεί και πάλι το ένταλμα από τον Επίτροπο, τότε, όπως είπε, είναι μονόδρομος να εκδοθεί μία διαταγή πληρωμής, μάλιστα συναινετικά, ώστε να γίνει η πληρωμή. «Δεν είναι θέμα αντιδικίας, είναι θέμα διαδικασίας», είπε.

Ανακοίνωση
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Δήμος αναφέρει για τα έργα της ΔΕΥΑΡ:
Με δαπάνη της ΔΕΥΑΡ, ολοκληρώθηκε η σύνδεση των Κολυμπίων με τον αγωγό του φράγματος Γαδουρά. Το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018  δόθηκε για πρώτη φορά στην κατανάλωση  νερό από τον αγωγό του φράγματος Γαδουρά στα Κολύμπια , επιλύνοντας έτσι το  χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης της   ευρύτερης περιοχής των Αφάντου.

Συνολικά δαπανήθηκαν περίπου 1.336.500 ευρώ για νέα έργα. Αναλυτικότερα στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του βρίσκεται το έργο «Αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης του οικισμού Κολυμπίων» προϋπολογισμού 981.500,00€, που αφορά την δημιουργία νέων δικτύων ύδρευσης στα Κολύμπια, ενώ το προηγούμενο Σάββατο ολοκληρώθηκε το έργο «κατασκευή νέας δεξαμενής εξυπηρέτησης υδρευτικών αναγκών των Κολυμπίων και τη σύνδεση της με το φράγμα του Γαδουρά», προϋπολογισμού    255.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε  από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΡ. Για τη σύνδεση των δικτύων της ΔΕΥΑΡ με τον αγωγό του φράγματος Γαδουρά, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος «hot tapping». Τη χρηματοδότηση ανέλαβε εξ ολοκλήρου η ΔΕΥΑΡ μιας και δε βρέθηκε η βάνα σύνδεσης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Επιπρόσθετα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανόρυξης και αξιοποίησης νέας γεώτρησης και η επέκταση δικτύου ύδρευσης προς τη νέα γέφυρα Αφάντου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, επιλύοντας οριστικά το θέμα ύδρευσης της περιοχής Κολυμπίων – Αφάντου.
Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου «Υδροδότηση Στεγνών με αγωγό φράγματος Γαδουρά και η κατασκευή νέας δεξαμενής» συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση γίνεται από ιδίους πόρους και η ολοκλήρωση του έργου θα επιλύσει μόνιμα μετά από πολλά χρόνια, το πρόβλημα υδροδότησης των περιοχών Αρχαγγέλου, Στεγνών και Τσαμπίκας.

Αλέξανδρος Μανωλάκης Πρόεδρος ΔΕΥΑΡ: «Οι παρεμβάσεις αυτές δίνουν μόνιμες λύσεις σε χρόνια προβλήματα».
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μαωλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στις δύο περιοχές. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, καθώς οι παρεμβάσεις αυτές δίνουν μόνιμες λύσεις σε χρόνια προβλήματα στις περιοχές Αφάντου και Αρχαγγέλου. Με το ίδιο σκεπτικό θα κινηθούμε στην αποκατάσταση του συνόλου των προβλημάτων χωρίς να διστάσουμε να αναλάβουμε πλήρως το κόστος χρηματοδότησης».